Sturgeonová setkala v Bruselu se sympatiemi, avšak pomoc Skotsku nabídnuta nebyla

29. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Hlavním problémem je španělský pravicový premiér Mariano Rajoy, který se obává, že by nezávislost Skotska vedla k nezávislosti Katalánska na Španělsku. Vyjádřil se: "Pokud Británie odejde, odejde i Skotsko."

Jean-Claude Juncker, prezident Evropské komise, přislíbil, že vyslechne, co mu Sturgeonová řekne, ale ani prezident Evropské rady Donald Tusk, ani sám Juncker "nemají v úmyslu zasahovat do vnitřního britského procesu."

Mariano Rajoy zdůraznil, že Skotsku "nemá kompetence k tomu, aby vyjednávalo s Evropskou unií. Španělsko se postaví proti jakémukoliv vyjednávání s kýmkoliv jiným než s vládou Spojeného království. Já jsem extremně proti tomu, smlouvy jsou extremně proti tomu a jsem přesvědčen, že všichni jsou extremně proti tomu," dodal.

Grónsko nicméně mělo možnost opustit Evropskou unii, přestože je součástí Dánska, které členskou zemí EU zůstává.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz se po setkání s Nicolou Sturgeonovou vyjádřil: "Skotsko je rozhodnuto zůstat v EU. Nepodceňuji problémy, které leží před námi při hledání řešení."

Proti Skotsku se zřejmě postaví ty členské země EU, které se obávají separatismu.

Brusel nechce zasahovat do politického problému, který nepředvídal David Cameron, když vyhlásil své referendum.

Někteří evropští diplomaté uvedli, že jediným způsobem, jak by se Skotsko mohlo stát členskou zemí EU, by bylo stát se nezávislým státem a zvnějšku zažádat o členství, což je proces, který by trval pět až sedm let. Všechny členské země EU mají právo žádost nového uchazeče vetovat.

Skotsko není pro Brusel prioritou, Evropská unie je především rozhodnuta zachránit sebe samu před destabilizací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5686

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2016