Ztratí Británie vliv v OSN?

30. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Když Spojené království vypadá méně spojeně než kdykoliv předtím, otřesená Británie může ztratit vliv v OSN a čelit rostoucímu tlaku, aby se vzdala postu v Radě bezpečnosti.


Pobrexitová Británie může ztratit Skotsko a Severní Irsko, jejichž voliči drtivě podporují setrvání v EU. Ale to znamená určité riziko ztráty křesla v Radě bezpečnosti OSN, což je klíčový zdroj vlivu a hlavní argument pro nárok na pozici světové mocnosti.

Evropští lídři časem budou méně ochotni ctít britské postavení v OSN a to velmi pomůže Francii, která zůstane jediným vlivným zástupcem EU v OSN. A Británie může zjistit, že z rady naopak potichu vypadla.

Odchod Británie z EU také oživí snahy o reorganizaci Rady bezpečnosti, jejíž pět stálých členů odráží rovnováhu sil na konci 2. světové války. Již dvě dekády státy jako Brazílie, Indie, Německo a Japonsko prosazují vlastní stálé členství v radě. Tyto snahy blokovali regionální rivalové jako Alžírsko, Argentina, Pákistán a Itálie, kteří se obávali oslabení vlastního vlivu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7261

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2016