Euforie: uprchlíci jsou přijímáni v Rakousku a v Německu s otevřenou náručí

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Po dlouhém pochodu, nejistotě a pronikavém dešti se unavení uprchlíci osvobodili od noční můry v Maďarsku a pohlížejí do budoucnosti

Rakousko a Německo v sobotu otevřely své hranice tisícům vyčerpaných uprchlíků, které odvezla k maďarské hranici pravicová vláda, která se je pokoušela zastavit, ale byla převálcována obrovským počtem lidí, kteří dosáhli hranic Evropy.

Uprchlíci, mnoho z nichž prchá z občanské války v Sýrii, museli projít pěšky poslední metry cesty do Rakouska, odkud je rakouské úřady rychle dopravily vlakem a kyvadlovou autobusovou dopravou do Vídně, kde bezodkladně zařídily převoz tisíců z nich rovnou do Německa.

Německá policie uvedla, že prvních 1000 z 10 000 lidí, očekávaných v sobotu, dorazilo mimořádnými vlaky do Mnichova. Rakouská policie konstatovala že do soboty odpoledne do Rakouska vstoupilo více než 6000 uprchlíků.

Mnichovská policie informovala, že arabsky mluvící tlumočníci pomáhali uprchlíkům s procedurami v nouzových registračních střediscích. Efektivní rakouské a německé přijetí uprchlíků silně kontrastovalo s nepořádkem, který vládl v Maďarsku.

"V Maďarsku to byla tak strašlivá situace," řekl Omar, když dorazil do Vídně se svou rodinou.

V Budapešti, odkud téměř všichni uprchlíci předchozího večera odešli, se hlavní nádraží znovu plní novými příchozími, ale vlaky do západní Evropy zůstávají zrušeny. Tak se stovky lidí rozhodly, že také půjdou pěšky, 170 km, tak jak se o to jiní pokusili v pátek.

Po několika dnech konfrontací a chaosu použila přes noc maďarská vláda 100 autobusů, které odvezly tisíce uprchlíků na rakouskou hranici. Rakousko uvedlo, že se dohodlo s Německem, že je vpustí do svých zemí a zrušilo azylové předpisy, které vyžadují, aby se registrovali v prvním členském státě EU, do něhož přijedou.

Zabaleni v přikrývkách a spacích pytlích proti dešti, dlouhé fronty unavených lidí, mnoho z nich nesoucí malé, spící děti, vystoupili z autobusů na maďarské straně hranice a pěšky přešly do Rakouska, kde jim humanitární pracovníci dávali ovoce a vodu. Čekající Rakušané drželi nad hlavou transparenty: "Uprchlíci, vítejte!"

"Jsme šťastní. Pojedeme do Německa," řekl jeden Syřan. Druhý konstatoval: "Maďarsko by mělo být vyloučeno z Evropské unie. Takové špatné zacházení."

Maďarsko zdůrazňuje, že autobusy uprchlíkům poskytlo jen jednorázově a už to dělat nabude. Naproti tomu rakouské státní železnice OeBB oznámily, že daly k dispozici 4600 míst rozšířením vlaků a zavedením mimořádné vlakové dopravy.

Maďarsko, hlavní místo vstupu do schengenské zóny, zaujalo tvrdý postoj a rozhodlo se do 15. září hermeticky izolovat svou jižní hranici novým vysokým plotem.

Maďarští činitelé krizi líči jako svou obranu evropské prosperity, totožnosti a "křesťanských hodnot" před přílivem především muslimských uprchlíků.

Premiér Viktor Orbán v sobotu uvedl, že Maďarsko použije od 15. září na hranici se Srbskem policejní jednotky a armádu, pokud parlament schválí v této věci vládní návrh.

"Není to 150 000 příchozích uprchlíků, které někteří v EU chtějí rozdělovat prostřednictvím kvót, není to 500 000, číslo, které jsem slyšel v Bruselu. Jsou to miliony a desítky milionů, protože zásoba imigrantů je nekonečná," řekl.

Scény v Maďarsku byly symbolem celé krize - asi 350 000 uprchlíků a migrantů se letos dostalo do Evropské unie. V důsledku toho se EU neefektivně hašteří, aniž by dospěla k jakémukoliv řešení.

Na sobotním zasedání ministrů zahraničí EU v Lucembursku nedošlo k dohodě o žádných praktických krocích na řešení této krize. Ministři se zejména pohádali ohledně návrhu, aby jednotlivé členské země EU přijaly uprchlické kvóty.

"Vzhledem k výzvám, jimž čelí i naši němečtí přátelé, celá Evropa se musí probudit. Snění už skončilo," řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miki-Leitnerová.

"V současné situaci stojí celý evropský kontinent před problmem. V této situaci musí celý kontinent dát jednotnou odpověď. Jestliže si někdo ještě myslí, že odchod z Evropské unie či ostnatý drát kolem Rakouska je řešením, velmi se plete."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6454

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2015