BBC: Děti, které uprchly z pekla

7. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

V Británii je jeden komunální úřad, ten v Kentu na jihoanglickém pobřeží, který se stará o většinu dětských uprchlíků, kteří přicházejí do Británie bez dospělých. Za poslední čtyři měsíce se jejich počet více než zdvojnásobil a komunální úřad nyní poprvé dovolil reportéru, aby s dětmi v jejich uprchlickém středisku hovořil. Reportér BBC Andrew Bomford tam byl. Jeho exkluzivní reportáž vysílal rozhlas BBC v pondělí ve své polední zpravodajské relaci:

Excitovaní chlapci se loučí se čtyřmi kamarády, kteří odcházejí do svého vlastního bytu. Je to vyvrcholením děsivých cest. Těmhle klukům je teprve šestnáct, ale byli donuceni stát se dospělými velmi rychle. Jeden z těch, kteří dnes odcházejí, že Shastley, šestnáctiletý chlapec ze Súdánu:

BBC: V Makedonii uprchlíky bijí

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Proud přicházejících uprchlíků pokračuje. Reportérka BBC hovořila v Makedonii v rozhlase BBC v pondělí v poledne s jedním s tisíců uprchlíků, který se tam právě dostal z Řecka. Uprchlík: "Když se tady porozhlédnu kolem, připomíná mi to hodně... Panebože, divoká zvířata, džungle..."

Reportérka: "Lidi tady sedí na zemi ve vyštěrkované jámě. Mezi keři. Je to velmi nepohodlné.

Uprchlík: "Ani není kde si sednout. Je tu plno kamení. Nejsou tady záchody. Prodává se tady předražené jídlo, předražené nápoje. Vůbec tady nejsou žádná hygienická zařízení. Tohle není způsob, jak by lidé měli zacházet s jinými lidmi."

Prague Catholic Archbishop Dominik Duka: Beware of refugees, they may be dangerous

7. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

"We would be very unpleasantly surprised if, like a Good Samaritan, we helped a wounded person and he, after our selfless act of assistance, would demand our money or would want us to buy him a mobile phone because he needs to phone home. There is a danger that enemies will infiltrate our country amongst the immigrants. We know very well how they can use young people, even children, for terrorist acts. Hence we should have open arms, but at the same time be vigilant. These days, it is not permitted to cross the borders of a country without documents and without identification of those who are coming. The incomers must be screened. If someone says that to ask about the religious belief of these immigrants is not important, or that by asking about it we would infringe their human rights, I would like to say that the right to life and security of Czech families and citizens are superior to all other rights. Have we ever heard of any Christians or Jews who have become terrorists?," said the Prague Catholic Archbishop Dominik Duka in his speech, broadcast today by the Catholic radio station Proglas. He continued:

"Prophet Jeremiah appealed to the inhabitants of Jerusalem that they should not leave their native land even though they might find themselves in a difficult situation. It looks as though it is an organised campaign when many refugees chant Hungary no good and want to reach some other countries. Responsible governments must be aware of the danger of chaos. We must be not only human, but also firm and responsible.

"We should take care of children and their mothers and helpless women. Only then it is the others' turn. We must demand of the men from these countries to defend their countries, to defend their homes and their families.

"Short term solutions are evidence of the failure of immigration policy in France, Germany and partially also in the United Kingdom. Our first step must be to provide finance for the Christians in prisoner-of-war camps. In line with international law and the Czech state institutions we appeal to those individuals who want to find refuge in our countries to become part of our democratic society."

Source in Czech HERE

Czech extremist Adam Bartoš: Put the refugees in a former Nazi concentration camp

7. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Why should the Czech government be bothering to build tent camps for the intruders near [the South Moravian border town of] Břeclav and thereby stress and frighten the local people? We have a beautiful fortress town called Teresienstadt (it is much safer that a tent camp) and the intruders could be concentrated there before they are deported, says Czech right wing extremist Adam B. Bartoš and chairman of the "National Democracy" group on Facebook. Czech police have started investigating Bartoš's statement.

Source in Czech HERE

Slovak Prime Minister demands that the borders of Italy and Greece are defended against refugees by military force

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

During a meeting of Czech, Slovak and Austrian political leaders in Bratislava on Monday, the Austrian Chancellor Werner Faymann confirmed that Austria insists on the re-distribution of refugees on the basis of quotas. The Prime Ministers of the Czech Republic Bohuslav Sobotka and Slovakia Robert Fico again emphatically rejected this proposal.

Uprchlíky bychom lehce mohli být my

7. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Problém je, že si to Středoevropané kupodivu nějak neuvědomují, uvažuje historička Muriel Blaivová nad tímto článkem Nicolase Kristofa v deníku New York Times:

Jestliže nevidíte sami sebe nebo příslušníky své rodiny v těch záběrech dnešních uprchlíků, potřebujete transplantaci empatie.

Když se dívám na děsivé záběry syrských uprchlíků snažících se dosáhnout bezpečí, myslím na další uprchlíky. Albert Einstein. Madeleine Albright. Dalajláma. A na svého otce, píše Nicholas Kristof.

Po druhé světové válce přeplaval můj otec Dunaj ve snaze uprchnout z Rumunska a stal se součástí vlny uprchlíků, o něž nikdo moc neměl zájem. Naštěstí jedna rodina z města Portland v Oregonu sponzorovala jeho cestu do USA, takže nyní můžete číst tento sloupek.

Slovak President Andrej Kiska: Stop spreading fear of refugees and let us help Europe

7. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

The Slovak President Andrej Kiska has made an urgent appeal to the Slovak public to stop spreading the fear of refugees. He said that his compatriots should realise that it will not be a burden for Slovakia to accept several hundred or several thousand refugees. He also warned the Slovak nation to beware of a rise in extremism and xenophobia which can be on the borderline of fascism. "Compassion and understanding must be permanent values of Slovakia," said the Slovak President.

Source in Slovak HERE

Rada bezpečnosti OSN nechala Sýrii na holičkách, přiznal Pan Ki Moon

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon přiznal, že Rada bezpečnosti OSN nechala Sýrii na holičkách, protože rozbroje mezi mocnostmi zabránily jakékoliv akci na ukončení tohoto konfliktu, který si vyžádal statisíce mrtvých a vyhnal miliony lidí do zahraničí.

Pan Ki Moon zdůraznil, že Rusko a Čína by měly přestat prosazovat jen své státní zájmy a měly by přestat blokovat jakoukoliv akci Rady bezpečnosti OSN v této věci, zatímco vlna uprchlíků do Evropy dosahuje bezprecedentní výše.

Rozhovor Britských listů 21:

USA v České republice, aneb vlajka Konfederace v chatařské kolonii

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Proč nepřijímají Češi při svém obdivu k USA příslovečný protivládní kritický postoj amerických občanů? Bohumil Kartous hovoří Kryštofem Kozákem, vedoucím Katedry amerických studií Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity v tomto Rozhovoru Britských listů. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. září 2015.

Orbán: "Nejsou to uprchlíci, ale ekonomičtí migranti. Ohrožují evropské křesťanské hodnoty"

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová oznámili, že budou energicky prosazovat v rámci EU povinný systém rozdělování uprchlíků podle kvót. Hollande uvedl, že Francie přijme 24 000 uprchlíků. Merkelová uvolní šest miliard euro na pomoc uprchlíkům v jednotlivých regionech Německa. Do Německa přes víkend přišlo 18 000 lidí. Merkelová nedává žádný limit na počet uprchlíků. Avšak rakouský kancléř Werner Faymann varoval, po nedělních rozhovorech s Merkelovou a Orbánem, že se Rakousko "postupně vrátí k normálu" a nebude vpouštět na své území přes hranici lidi bez dokumentů.

Maďarské ozvěny nacismu z druhé světové války v dnešní uprchlické krizi

7. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Zvláštní jakou korouhvičkou se stává druhá světová válka v rukou politiků a novinářů. S vážnou tváří se nám sděluje, že čelí Evropa největší uprchlické krizi od let 1í39-1945. A pak stojí maďarská policie před davy ubohých a zoufalých duší - většina z nichž jsou muslimové - před hlavním nádražím v Budapešti, kde nesměly do vlaků nastoupit ani lidé, kteří si zakoupili jízdenky. Zvláštní, jak to se vzpomínkami na minulost vůbec nerezonuje. Protože před 71 lety donutila maďarská policie desetitisíce židů nastoupit do vlaků do Osvětimi, nutně potřebovali, aby tam dorazili včas. Předpisy určil Adolf Eichmann, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Portrét

7. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Hassan Mohammed se svou pětiletou dcerou Tasmeen. Jeho manželku a osmiletou dceru před dvěma měsíci usmrtil letecký úder prezidenta Assada, píše mimořádný ředitel Human Rights Watch Peter Bouckaert

REKORDNÍ SPROSTOTA:

Parlamentní listy se opět projevily jako sprostá žumpa a porušily ty nejzákladnější normy novinářské etiky

7. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Parlamentní listy normálně publikují většinou jen bezobsažné a nevěcné bláboly s gramatickými chybami, které se ani nedají věcně shrnout, protože nemají kromě sprostoty vyvolávání paranoidních emocí insinuacemi a patologickými konspiračními teoriemi vůbec žádný věcný obsah. Nicméně mě zaujalo, že nyní Parlamentní listy publikovaly opravdu rekordně sprostý článek, zřejmě záměrně vyvolávající rasistickou nenávist vůči uprchlíkům, kteři se vinou tvrdě rasistické a nepřátelské vlády v Maďarsku dostali do naprosto nezáviděníhodné situace. Parlamentní listy úspěšně přispívají k fašizaci primitivnější části české veřejnosti a jsou už opravdu na úrovni někdejšího Árijského boje. Přiznám se, že jsem je začal kontrolovat, protože tam člověk najde ty nejhorší sviňárny a stojí za to s nimi v angličtině seznamovat světovou veřejnost. Lidé mimo ČR ještě většinou totiž nevědí, že taková sprostota je vůbec možná. Jejich zaměstnancům by slušný člověk opravdu nepodal ruku. Nepodal bych dnes ruku už ani nikomu, kdo jim poskytuje rozhovory, protože tím přispívá k rychlé fašizaci české společnosti.

Lidi v ČR jsou "upracovaní, chudí a manipulovatelní"

7. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Chtěla bych reagovat na Váš článek týkající se “Parlamentních listů”, konkrétně jejich článku o uprchlících. Musím si znovu položit otázku, zda někdo tyto protiuprchlické nálady nevyvolává úmyslně. Myslím, že je celkem obecně známá ochotná pomoc našich lidí při katastrofách jako byly povodně či cunami, ale opět na tomto měla obrovský podíl média, píše Michaela Neckářová. V okamžiku kdy by média rozpoutala kampaň, uvedu příklad - "můžou si za to sami - neměli stavět u vody", myslím si, že by to dokázalo valnou většinu národa zcela ovlivnit.

Musím znovu opakovat: jsme manipulovatelní a lidé jsou zavalováni negativními, strach vyvolávajícími informacemi, nevím kolik z nich čte například BL nebo využívá jiné zdroje.

Brněnský policista: "Lidskost by nás neměla zaslepovat"

7. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Sedím na lavičce na Svoboďáku, vedle mě podřimuje pán, pravděpodobně bez domova. Přichází městský policista. Třikrát jej relativně silně udeří do ramene vysílačkou a volá: "Co je s tebou? Spíš?" .... Pán říká, že nespí, policista do něj znovu několikrát zabouchá a svou otázku zopakuje...... Zeptám se pana strážníka, proč do toho muže buší, když mu dal najevo, že ho vnímá a proč mu tyká....Policista ihned spolehlivě kontruje odpovědí: "Tak si ho vemte domů". Následovala krásná půlhodinová diskuze, o bezdomovectví, koupání ve fontánách etc.. Utkvěla mi z něj věta, cituji: "Lidskost by nás neměla zaslepovat v tom mít hezké a čisté město".........(Pointu to žádnou nemá, jen jsem se z toho chtěl vypsat), píše Martin Freund na Facebooku...

Maďarský činitel přiznal, že jeho vláda záměrně vyvolává nenávist vůči uprchlíkům

7. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Činitel maďarské vlády nepřímo přiznal, že cílem billboardové protiimigrantské kampaně, kterou loni v létě nařídila maďarská vláda, bylo vyvolat proti nim v maďarské veřejnosti nenávist.

Na billboardech, které jsou v maďarštině, a uprchlíci jim tedy nemohou rozumět, jsou nápisy jako "Když přijedete do Maďarska, nemůžete brát Maďarům práci!" a "Když přijedete do Maďarska, musíte respektovat naši kulturu!"

Gergely Prőhle, náměstek státního sekretáře pro záležitosti EU na ministerstvu pro lidské zdroje konstatoval, že maďarská společnost projevuje s uprchlíky obrovské množství solidarity "a kdyby naše billboardová kampaň měla žádoucí dopad na naši společnost, tak by tomu tak nebylo."

Uprchlíci, většinou ze Sýrie, zablokovaní u budapešťského nádraží Keleti, si stěžovali na špatné zacházení od maďarských úřadů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Klimatická, nikoliv migrační krize

7. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco umírají další stovky migrantů, představitelé NASA varovali, že stoupající hladiny moří, což je důsledek globální změny klimatu, zasáhnou pobřežní oblasti, včetně 150 milionů jejich obyvatel v Asii žijících ve výšce "do jednoho metru" nad mořem.

USA, Kanada, Austrálie, bohaté země Perského zálivu, ti všichni by měli začít pomáhat

Uprchlická krize není jen problém Evropy

7. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Díváme se na neuvěřitelné záběry z nádraží Keleti v Budapešti, tělo batolete vyplavené na turecké pobřeží, obrázky zoufalých Syrských rodin dávajících všanc své životy na nočních plavbách k řeckým ostrovům. A stále si necháváme namlouvat, že je to evropský problém. Syrská krize zplodila na 4 miliony uprchlíků. USA jich přijaly okolo 1 500. USA jsou ve válce s Islámským státem. Dobře, všichni souhlasí, že jde o hrozbu, ale nemáme odpovědnost vůči těm,  kdo utíkají před válkou?, píše pro NY Times Michael Igntieff, profesor na Harvard Kenedy School, fakultě mezinárodních vztahů Harvard University.

Jean-Marie Le Pen zakládá novou ultrapravicovou stranu

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Jean-Marie Le Pen, v roce 1972 zakladatel francouzské ultrapravicové strany Národní fronta, o víkendu oznámil záměr založit novou stranu. Nedávno byl na podnět své dcery vyloučen z NF. Předmětem sporu je hlavně otevřený Le Penův rasismus a popírání holocaustu, zatímco dcera Marine, která jej nahradila na postu předsedy, se snaží stranu svého otce "vyčistit" a učinit přijatelnou pro širokou veřejnost.

Proč nepřinášejí české televize osobní příběhy uprchlíků?

6. 9. 2015

čas čtení 15 minut

JČ: Hodně se píše v západních sdělovacích prostředcích v těchto dnech o šokujícím zjištění, že velké části obyvatelstva bývalých postkomunistických zemí chybí milosrdenství a empatie s uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy. Lidé ve světě s překvapením zjišťují, že kultura postkomunistických zemí je značně jiná než kultura jinde ve světě.

Sám nedokážu pochopit z čeho pramení u velké části obyvatelstva České republiky jejich nenávist a strach. Do určité míry za to jistě mohou sdělovací prostředky, především televize, které prostě nepřinášejí informace o osobních příbězích uprchlíků. Mezi Čechy kolují nesmyslné mýty o tom, že uprchlíci jsou nevzdělaní, že jsou to převážně mladí muži, že jsou to "teroristé". Je to jako byste za druhé světové války obviňovalI židy prchající před nacisty ze zakládání koncentračních táborů a provozování plynových komor.

Proč nevysílají české televize osobní příběhy uprchlíků? Proč neslyšíme v českých médiích jejich hlas?

Níže publikujeme osm příběhů uprchlíků z budapešťského nádraží Keleti.

Proč přicházejí uprchlíci do Evropy?

O drastické situaci v Libanonu

6. 9. 2015

čas čtení 15 minut



Syrský uprchlický tábor v Jordánsku

"Zažádali jsme o Kanadu. Odmítli nás. Když jsme byli v Damašku, zažádali jsme o Británii. Odmítli nás. Zažádali jsme už z Libanonu pětkrát o Rakousko, máme přátele v Rakousku, ti naším jménem pro nás tam zažádali pětkrát, byli také odmítnuti. Prostřednictvím jiného přítele jsme zažádali o Francii, a po čekání asi 45 dnů nás také odmítli. Oba z nás nesouhlasíme s cestou do Evropy pomocí pašeráků. Je to pro nás naprosto nepřijatelné. I kdybychom neměli děti. Neobviňuju lidi z toho, co dělají. Ale já sama to nedokážu."

JČ: Čtenáři často poukazují na to, že v ČR nikdo neví, proč uprchlíci přicházejí a co je k tomu vede. V neděli v poledne vysílal rozhlas BBC svou hlavní zpravodajskou relaci přímo z Libanonu, z Bejrútu, kde jeho reportér Mark Mardell hovořil s celou řadou syrských uprchlíků a místních vládních činitelů. Odhalil tím naprosto otřesnou situaci. No, posuďte sami:

Reportér Mark Mardell: Lidé chtějí odsud odejít, život je tu stále těžší. Potravinová pomoc se neustále snižuje. Hranice jsou uzavřeny. Táborům je odmítáno povolení se rozšiřovat. Pracovní povolení se neudělují. Byl jsem v údolí Bekka a nejprve jsem tam hovořil s lidmi v Isad Adris:

Uprchlická krize roste, ale Rakousko plánuje uzavřít hranice

6. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Rakousko v neděli varovalo, že plánuje znovu uzavřít svou hranici uprchlíkům, zatímco tisíce lidí dál cestovaly do Německa a v Evropské unii trval rozkol ohledně toho, co si počít s uprchlickou krizí.

Papež František požadoval ve svém nedělním kázání, aby všechny náboženské komunity v Evropě poskytly útočiště jedné uprchlické rodině. To bylo v ostrém kontrastu s rétorikou maďarského premiéra Orbána, který tvrdil, že většinově muslimští uprchlíci ohrožují evropské křesťanství.

Papež František vyzval katolické farnosti, aby poskytly útočiště uprchlíkům

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Papež Frantíišek požádal věřící po celé Evropě, aby poskytli útočiště uprchlíkům prchajícím před válkou a hladem. Uvedl, že dvě farnosti ve Vatikánu přijímají dvě uprchlické rodiny. Dodal, že "nestačí říkat staatisícům uprchlíků, kteří jdou směrem k "životní naději" "mějte odvahu, vydržte". Papež apeloval na všechny katolické farnosti, kláštery a útočiště v Evropě, aby přijaly uprchlickou rodinu a požádal biskupy po celé Evropě, aby učinili totéž.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotská ministerská předsedkyně ubytuje uprchlíka ve své rezidenci

6. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová a Yvette Cooperová, kandidátka na šéfku Labouristické strany, oznámily, že ubytují syrské uprchlíky ve svých rezidencích.

Sturgeonová, šéfka Skotské nacionalistické strany, řekla v neděli v televizi Sky News, že "s velkou radostí" ubytuje uprchlíka ze Sýrie. Znamená to, že bude ubytován v edinburském Bute House z 18. století, oficiální rezidenci skotských ministerských předsedů.

Jsem ráda, že žiju ve městě, kde uprchlíci jsou vítáni a ne zavíráni za ostnatý drát

6. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Byla jsem se přihlásit jako pomocník na Západním nádraží ve Vídni, kam dojíždějí vlaky z Maďarska a z rakouských hranic, píše na Facebooku Zuzana Brejchová. Všude dobrá nálada, klid, hloučky Syřanů, na kterých je vidět absolutní vyčerpání. A spousty Rakušanů, kteří nosí oblékání, vodu, jídlo, a dávají peníze na jízdenky do Německa. Město Vídeň se postaralo, aby dnes v noci - přijel vlak o kterém se až teprve od hranic vědělo - a nikdo nemusel spát na zemí bez přístřeší. Šéf Rakouských drah řekl, že teď se prostě nedá pracovat podle nějakých předpisů a zaměstnanci drah mají pochopení.

Jsem ráda, že žiju ve městě, kde uprchlíci jsou vítáni a ne zavírání za ostnatý drát. Nikdo jim nebere mobily, lidé jim kupují karty. Ovšem pohled do těch strhaných tváří syrských uprchlíků nikdy nezapomenu. A pak ty děti, které k sobě tisknou nové plyšáčky...

Czech Communist Euro MP Kateřina Konečná: "Merkel must realise she is not an absolute ruler of Europe"

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"None of the large EU nations has any instruments which could force the Czech Republic to accept refugee quotas. The threats that they will stop EU subsidies for the Czech Republic are just verbal intimidation. The quota system will not work because if people do not want to be in a particular country, you cannot keep them in it. The West must support President Assad to help him stabilise Syria. The EU should have blocked the immigration wave at its borders long ago. Why does the EU not criticise Turkey for allowing immigrants to leave for Europe? There is no reason why the Czech Republic should bear responsibility for something it has not caused. Let the responsibility be born by the countries which have created chaos in the Middle East. The Czechs must have strong politicians able to stand up to Merkel and Hollande. Merkel must realise she is not an absolute ruler of Europe," said Czech communist Euro MP Kateřina Konečná to the controversial, highly popular Czech website Parlamentní listy.

Source in Czech HERE

EU: Pět kroků jak vyřešit uprchlickou krizi

6. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Zásadní tiskové prohlášení organizace Human Rights Watch

Evropská unie a jejích 28 členských zemí by měly okamžitě jednat a řešit lidskoprávní krizi, která vznikla z mnoha let špatné správy přistěhovalectví a azylového systému. Na řeckých ostrovech zuří humanitární krize, Maďarsko má zcela nefunkční azylový systém, tisíce nových příchozích potřebují ochranu a mnoho lidí u hranic Evropské unie umírá. Proto je zapotřebí, aby vrcholná schůzka EU dne 14. září učinila rozhodné kroky.

Maďarská televize "dostala instrukce, aby nevysílala záběry uprchlických dětí"

6. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Zaměstnanci maďarské státní televize dostali příkaz, aby nevysílaly ve svých reportážích o uprchlících záběry uprchlických dětí. Vyplývá to z prozrazeného screenshotu editoriálních příkazů novinářům pracujícím v televizi M1.

Maďarská Rada pro televizní vysílání, MTVA, popřela, že státní média dostala příkaz omezovat veřejné sympatie vůči uprchlíkům. Argumentovala, že účelem memoranda bylo chránit děti, zatímco provládní novinář, který si přeje zůstat anonymní, uvedl, že toto byla jen jednorázová instrukce.

"Ukazují občas děti: počet dětí registrovaných v Maďarsku je letos docela nízký, takže v opozičních médiích jsou ukazovány poněkud přehnaně," řekl.

Zeman chce do škol vrátit Partyzánský samopal, Klaus si buduje soukromou armádu. Cílek redefinoval termín černá zvěř: prase a imigrant

Vlast volá: Buď připraven!

6. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Strašná vlna imigrace, která zasáhla ČR, prověřila akceschopnost českého národa více než dobře. A můžeme být na sebe hrdí! Dvě stovky imigrantů, které hrozily vážně destabilizovat český stát, vyvolaly reakci na všech úrovních společnosti. Jako blaničtí rytíři vyrazily zdánlivě zapomenuté, spící hodnoty na zteč, aby ochránily naši milovanou vlast, naši jedinečnou kulturu a naši civilizaci, ve jménu svobody a lidských práv. Jedinečná atmosféra, připomínající jiná období heroického vzedmutí národního ducha v našich dějinách, nenechala spát ani politiky. Napříč politickým spektrem byly okamžitě započaty nutné kroky na ochranu naší současnosti i budoucnosti. Novodobí Husové konečně povstali.

"Philosopher" Václav Cílek: Czech gamekeepers should defend the country from refugees

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Czech gamekeepers should become the fundament of the new paramilitary force defending the country from the refugees," says the well-known Czech populariser of science Václav Cílek. He points out the fact that there are more game-keepers in the Czech Republic than there are members of the security forces. Game-keepers know how to use guns and live outside the big cities, so they can form the basic structure of a new "decentralised civil defence force" directed against the refugees in the Czech Republic. They are ideally placed to hunt them.

Source in Czech ZDE

Dvojí tvář Maďarska: bití uprchlíků i nezištná pomoc

6. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Je to příběh dvojího Maďarska. Oficiální maďarská média zakázala záběry uprchlických žen a dětí v televizi, aby to nevyvolávalo mezi obyvatelstvem soucit a aby se udržovala představa, že jde o invazi mužské cizácké armády. Mladý syrský architekt mi řekl dnes na budapešťském nádraží Keleti, že v internačním táboře Roecske nedaleko Szegedu, kde ho drželi tři dny, maďarští zřízenci bili mnoho uprchlíků a dávali jim k jídlu vepřové. Ukázal mi na svém telefonu fotografie tábora - jeden velký a špinavý stan, který poskytoval jen základní střechu nad hlavou, píše z Budapešti Paddington Tucker.

Má někdo odpověď?

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Já teď nechci bejt ani vtipnej, ani zlej. A Bůh i Mark Zuckerberg vědí, že se k uprchlíkům nevyjadřuju, protože by mi z toho muselo jebnout, píše Miloš Čermák na Facebooku.

Jsem hodnej kluk a nikoho zbytečně neprovokuju ... vy kundy xenofobní ... (mohu-li žádat, poslední tři slova si škrtněte, děkuji).

Ale prosím vás pěkně, co má člověk dělat, když zjistí, že nechce žít s třema čtvrtinama svejch spoluobčanů v jedný zemi?¨

A nepište mi "vykuř si" nebo "zabij se, debile", mě by opravdu zajímala nějaká smysluplná odpověď.

Více než polovina Čechů chce obnovení hraničních kontrol kvůli uprchlíkům ZDE

74 per cent Czechs want the re-introduction of border controls within the Schengen area

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

74 per cent Czechs want the re-introduction of border controls within the Schengen area, even it this limits their own travel. 51 per cent Czechs think that European countries should share the refugees amongst themselves. 45 per cent Czechs think that the proposal of the Czech government that the Czech Republic should accept 1500 refugees within the next two years, is too excessive and the number of refugees is too large.

The opinion poll was carried out by the STEM/MARK polling agency on 3rd and 4th September 2015. A representative sample of 808 respondents was questioned.

Source in Czech HERE

Město Vídeň uprchlíkům: U nás jste v bezpečí

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta


Vítáme vás

Připravili jsme se na vaši podporu během vašeho pobytu a během pokračování vaší cesty.

Pracovníci Rakouských federálních železnic (OeBB), Cartas, vídeňských paramediků a policisté jsou zde na nádraží, aby vás přivítali.

Všechny členy pomocného týmu poznáte podle jejich speciálního oděvu. Pokud máte nějaké dotazy, prosíme, neváhejte se zeptat.

Při tom, jak vám rozdáváme potraviny a vodu, nás podporuje mnoho Vídeňanů. K dispozici jsou také překladatelé a tlumočníci. Pokud potřebujete zdravotní pomoc, je tu k dispozici.

Snažíme se vám zorganizovat pomoc ze všech našich sil.

Jste v bezpečí

Město Vídeň

Stařecký patos a sentimentální vlastenectví

6. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Následuje stařecký patos a sentimentální vlastenectví, píše na Facebooku Barbora Atomová:

Když celej den přebíráte hromady oblečení, bot, hraček, spacáků, dek a jídla, můžete nad tím přemýšlet až do zblbnutí.

Posledních pár dní ukázalo, že jsme jako národ (ať už to znamená cokoli) naprosto v cajku. Ty kopy hnoje na netu jsou jen optický klam. Ve skutečnosti se lidi můžou přetrhnout, aby pomohli lidem, kteří jsou v evidentním průseru - stejně jako kdysi u povodní se normální člověk neptá, proč si lidi staví baráky v záplavovém území, ale pošle jim holínky, dezinfekci a prachy. (Poprvé jsem takovou plíživou samozřejmost zažila v listopadu 89, kdy na fildu lidi z ničeho nic začali nosit hromady buchet a kotle guláše.)

Není petice jako petice

6. 9. 2015 / Tomáš Fiala

čas čtení < 1 minuta

V médiích se dnes objevila zpráva, že Václav Klaus inicioval petici Proti imigraci. Tato petice

www.protiimigraci.cz

je zřejmě mimo jiné zamýšlena jako „protiváha“ petice Výzva vědců proti strachu a lhostejnosti, www.vyzvavedcu.cz

která se vymezuje proti rozdmýchávání a tolerování etnické a náboženské nenávisti v ČR v souvislosti s uprchlickou krizí.

Mezi oběma peticemi je však především jeden velmi PODSTATNÝ rozdíl. Zatímco při podpisu Výzvy vědců je vyžadována e-mailová adresa signatáře, na kterou je zaslán OVĚŘOVACÍ e-mail, a teprve po jeho potvrzení je podpis akceptován, v petici Proti imigraci je e-mailová adresa nepovinná a žádné ověřování se tedy NEPROVÁDÍ.

Takže by ji teoreticky mohli podepsat nejen lidé živí, ale i mrtví, osoby skutečné i fiktivní. Informace o počtu signatářů výzvy Proti imigraci je proto třeba brát s ohledem na tuto skutečnost.

Kvůli uprchlické krizi hrozí rozkol v Evropské unii

6. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Rozklad Evropy tváří v tváří její největší imigrační krizi od roku 1945 vyvolal největší rozkol mezi Východem a Západem od irácké války, kdy Evropu Donald Rumsfeld rozdělil na "novou Evropu a starou Evropu" - své stoupence a své odpůrce.

Ve čtvrtek nařídily Německo a Francie Evropské komisi, aby vypracovala nový "trvalý" a závazný režim pro rozdělení břemena uprchlíků do všech 28 zemí Evropské unie. David Cameron a ministryně vnitra Theresa May nechtějí s tím režimem mít nic společného a na vytváření této strategie se nepodílejí, poštěkávají z ústraní.

V pátek oznámili premiéři Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky Paříži a Berlínu, ať s tím návrhem jdou kamsi. Argumentovali, že západoevropský multikulturalismus jen způsobuje problémy a oni nemají vůbec v úmyslu opakovat tytéž chyby.

BBC: Hlasovali by Češi pro Hitlera?

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

V sobotu se v rozhlase BBC ve slavném pořadu From Our Own Correspondent vysílal hned na začátku příspěvek Roba Camerona z Prahy o nynější české xenofobii.

Moderátorka: Česká republika, podobně jako Velká Británie, odmítá přijmout závazné uprchlické kvóty. A jak zjistil v Praze Rob Cameron, rétorika je stále nepřátelštější.

Rob Cameron: Kdyby vstal Hitler z mrtvých a přislíbil, že vás zbaví imigrantů, hlasovali byste pro něho? Je to podivná otázka pro zemi, která zažila šest let brutálního utrpení za nacistické okupace, avšak někdo v populárním českém týdeníku Týden zjevně usoudil, že stojí za to ji položit. O 48 hodin pozdějí týden svou internetovou anketu ze svých stránek stáhl. Šéfredaktor týdeníku se hluboce omluvil za to, o čem přiznal, že to byla politováníhodná chyba v úsudku.

Syn syrských přistěhovalců nám dal iPhone

5. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropští xenofobové by si své postoje měli rozmyslet. Maďarsko, jemuž vládne pravicový premiér Viktor Orbán, si nezaslouží nový iPhone.

Tento populistický politik plive zlovolně xenofobní a antimuslimskou rétoriku, zatímco se hromadí uprchlíci, mnozí z nichž prchají před násilím v Sýrii, v Maďarsku, cestou do Německa. A to v okamžiku, kdy se svět ještě nevzpamatoval ze smrti syrského batolete Aylana Kurdiho.

Orbán ovšem není sám. V Řecku útočí maskovaní ozbrojenci na čluny uprchlíků a snaží se jim zabránit, aby přistáli na břehu Evropské unie. I v Německu, kde vláda přijímá rekordní počet 800 000 uprchlíků, otřásly zemí útoky neonacistů na imigranty.

Střelec a mrtvý muž

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Obrázký uprchlických dětí, které nakreslily u budapešťského nádraží Keleti, jsou ve Wall Street Journal ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O odvaze zoufalých aneb Kde jste Vy, kteří jste uprchli před rudou diktaturou?

5. 9. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Jen stěží se najdou lidi, kteří riskují život tim, že se dají na útěk z domoviny. Takoví lidé jsou většinou do cizích zemí vyháněni strachem z krutosti a ze smrti. Kdo by ale neznal mnoho těch, kteří zavírají nebo zavírali oči, když oni sami nebo jejich sousedé byli terorizováni nějakou mocí a dali přednost vnitřní emigraci a nikoliv té, která by je přivedla do jiné země a mezi lidí hovořící jiným jazykem. K útěku žene lidi zoufalství. Potřebují k němu opravdu velkou odvahu.

Former Czech President Václav Klaus launches an anti-refugee petition

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

On Saturday, former Czech President Václav Klaus launched an anti-refugee petition. The petition demands that the Czech government should secure internal safety and the integrity of Czech borders by all available means, including the army and the police. Klaus also rejects refugee quotas. He has characterised them as a "joke". Klaus demands strict adherence to existing asylum agreements and warns against any possible changes within them which would allow further immigration. The purpose of his petition is to counterbalance a recent petition, signed by several thousand Czech academics who called on the Czech public to give up the anti-refugee hate speech. Klaus also expressed displeasure that EU politicians have criticised Hungary for "adhering to EU rules".

"We reject the ongoing manipulation of the public opinion by creating a false feeling of solidarity with the immigrants," said Klaus.

Source in Czech HERE

Potřebuje Česká republika lovce lidí?

5. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

"Právě v tom byl mistrovský tah Nadlesního; odměřoval děs v malých dávkách, jež pozvolna zvyšoval a jejichž cílem bylo ochromení odporu. Ve zmatcích, které důmyslně spřádal ve svých lesích, hrál roli moci, chránící řád, neboť zatímco jeho nižší agenti, kteří působili v družinách pastýřů, rozdmýchávali anarchii, pronikali zasvěcení do úřadů a do magistrátů, dokonce i do klášterů, kde se na ně všude dívali jako na silné duchy, kteří jsou s to zkrotit lůzu. Nadlesní jednal jako zlý lékař, který nejdříve podporuje bolest, aby pak mohl vést řez, který měl v úmyslu vykonat."
Ernst Jünger: Na mramorových útesech

Občané států celého světa přenášejí svou primární loajalitu ze státu na jiné věci: Na kmeny, etnické skupiny, náboženství, gangy, ideologie a tak dále. Mnoho lidí, kteří by už nebojovali za svůj stát, bude bojovat za svou novou primární loajalitu. - Taktika lehké pěchoty je především taktikou lovu a sledování. Musí výrazně spoléhat na nenápadnost, neviditelnost a klam. Pro skutečnou lehkou pěchotu je léčka věcí mentality, ne pouhé techniky.
William S. Lind: Flotilní manuál námořní pěchoty č. 1. Válka čtvrté generace

Ano správně, do Tsava přišel ďábel. Podívejte se na mě! Já jsem ten ďábel.
Lovci lvů

Profesor Václav Cílek již před nějakou dobou zcela vážně navrhl zapojit do obrany státu myslivce ZDE. Nyní cituje časopis Nový prostor Cílkovo vyjádření, že myslivců je více než příslušníků bezpečnostních složek, umějí zacházet se zbraní a žijí i mimo velká populační centra, takže se mohou stát základem "decentralizované civilní obrany" české společnosti před uprchlíky.

Jinak řečeno, myslivci mají podle Cílka "pro nás" lovit lidi.

PŘEČETLI JSME:

Rasismus tehdy jako dnes

5. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Po krvavém protižidovském pogromu, který se odehrál 4. července 1946 v polském městě Kielce a vyžádal si 42 obětí, se většina polských židů rozhodla odejít ze země. Počátkem jejich cesty za nadějí nového života byla československá hranice. Předsudky českých úředníků a jejich argumentace v roce 1946 se mnohdy nelišily od někdejších tezí byrokratů rakousko-uherské monarchie, reagujících na příchod židovských uprchlíků z frontových oblastí první světové války. Židé byli opět považováni za šiřitele nemocí a problematické živly. Návrh na zřízení tranzitního tábora pro prchající polské židy v příhraniční oblasti u Ostravy byl odmítán s tím, že „provádění dvouletého plánu vyžaduje, aby na Ostravsku byl klid, aby dělnictvo nebylo zneklidňováno možností rozšíření nemocí“.

BBC: Uprchlíci přijíždějí do Mnichova

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

#MigrantCrisis

"Welcome to Germany" - People applaud and greet migrants with gifts as they arrive in Munich#DesperateJourneysLive updates: http://bbc.in/1LQprLQ

Posted by BBC News on Saturday, September 5, 2015

Uprchlická krize odhalila hluboké a zásadní rozdíly mezi Východem a Západem

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

V této uprchlické krizi dochází zcela jasně k naprosto rozdílnému užívání a interpretaci minulosti na Západě a na bývalém Východě, píše k dnešnímu článku v New York Times historička Muriel Blaive. Zatímco lidé na Západě jsou zděšeni, zdá se, že lidé z bývalého Východu si opravdu nejsou vědomi (a je jim to naprosto jedno), jak strašlivě vypadají. Kdo by si býval pomyslel, že tak obrovské kulturní rozdíly se vyjeví tak dlouho po roce 1989. Fascinující...

Informace o tom, jak policie v Břeclavi nacisticky napsala uprchlíkům čísla na paže, obletěla svět

5. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"Posílám odkaz na zprávu přejatou z britského tisku o českém číslování uprchlíků v Břeclavi, která se objevila na zpravodajském serveru agentury Nová Čína. Ne příliš často se ČR objevuje v čínských zprávách...," píše Lukáš Zádrapa. ZDE

"Rád bych Vám poděkoval za to, že se v posledních dnech na Britských listech píše i anglicky. Tím pádem si toho, co se v Česku zrovna děje, snad všimnou i lidi v zahraničí. Nejenže si moje švédská manželka teď může sama přečíst to, co jsem jí doposud o rostoucím fašismu v mé rodné zemi musel překládat, zatímco na mě nevěřícně zírala," píše Josef Berger. "Článek z Britských listů o skandálním číslování uprchlíků cituje i švédský deník Dagens Nyheter ZDE, a to už je co říct, protože Švédi se o Českou republiku (tedy kromě exportovaného piva) normálně vůbec nezajímají."

Anglická informace z Britských listů se objevila také ve španělském deníku El Mundo ZDE.

Zprávu citovala i italská tisková kancelář ANSA a židé v Itálii jsou jí pobouřeni ZDE. Původně zprávu i s citací z Twitteru s odkazem na článek Britských listů přinesl deník Independent ZDE a pak i společnost BBC ZDE.

K tématu, globálně nastolenému Britskými listy, publikoval dva články také americký deník New York Times ZDE ZDE, české shrnutí toho posledního ZDE

Euforie: uprchlíci jsou přijímáni v Rakousku a v Německu s otevřenou náručí

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Po dlouhém pochodu, nejistotě a pronikavém dešti se unavení uprchlíci osvobodili od noční můry v Maďarsku a pohlížejí do budoucnosti

Rakousko a Německo v sobotu otevřely své hranice tisícům vyčerpaných uprchlíků, které odvezla k maďarské hranici pravicová vláda, která se je pokoušela zastavit, ale byla převálcována obrovským počtem lidí, kteří dosáhli hranic Evropy.

Uprchlíci, mnoho z nichž prchá z občanské války v Sýrii, museli projít pěšky poslední metry cesty do Rakouska, odkud je rakouské úřady rychle dopravily vlakem a kyvadlovou autobusovou dopravou do Vídně, kde bezodkladně zařídily převoz tisíců z nich rovnou do Německa.

A young Somali has escaped from a Czech youth detention centre

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A young Somali, one of the four young refugees which were recently arrested in the Czech Republic and placed in the secure Institute for Social Welfare in Stod, has managed to escape. The other three detained children, from Afghanistan, continue to be held in Stod. The children were members of a group of 48 refugees who were arrested by Czech police near the Western city of Pilsen on 21st August.

The four children were placed in the Social Welfare Institute in Stod on the basis of a court decision. Kateřina Rendlová, a Czech police spokesperson, said that the detained refugees lie to the police about how old they are. "They usually say they are younger than they really are and that they are travelling on their own. They think that if they say this, we will not detain them and they will be able to continue on their journey to Germany," said the spokesperson.

Source in Czech HERE

PŘÍJEZD UPRCHLÍKŮ DO VÍDNĚ:

V Rakousku je zase cítit a možné prožívat lidství...

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Uprchlíci jsou vítáni potleskem, lidé mají v očích slzy dojetí, státním organizacim pomáhají stovky dobrovolníků ze všech vrstev obyvatelstva.

Těžko tu atmosféru popsat, je pravdivá a spontánní.

Většina uprchlíků jsou rodiny s malými dětmi.

Všeobecný postoj státních drah a ostatních dopravních podniků: "Teď není čas na službu podle předpisů".

Po mnoha letech je v Rakousku zase cítit a možné prožívat lidství...

Kdybych si byl býval kdysi od dávného přítele Jiřího Gruši, jak on chtěl, nechal vrátit občanství té Blijanie tam, nejpozději nyní by nastal okamžik za protestu je vrátit, ne: hodit zpět, píše z Vídně Jaroslav Vávra.

Fotografie rakouského tisku o příjezdu uprchlíků na Westbahnhof ZDE ZDE ZDE ZDE

Německo se připravuje přijmout 10 000 uprchlíků

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty


- 6500 uprchlíků se už dostalo do Rakouska
- Itálie znovu požaduje potřebu jednotných azylových předpisů
- Maďarsko opakovaně odmítalo nabídky pomoci od UNHCR pro uprchlíky u budapešťského nádraží Keleti
- Maďarsko už další autobusy pro přepravu uprchlíků poskytovat nebude
- Na nádraží Keleti nastupují stovky lidí do vlaku, o němž doufají, že pojede k rakouské hranici.
- Maďarsko zavedlo zákon, který trestá pokus o vstup na jeho území vězeňským trestem
- Fotbalový klub Real Madrid věnuje milion euro pro uprchlíky, kteří přicházejí do Španělska. Obdobné nabídky udělaly kluby Bayern Munchen a Celtic.
- Brit Tom Radcliffe, který založil crowdfundingovou sbírku pro uprchlíky v Calais a doufal, že vybere 1000 liber, dostal od občanů celkem 47 000 liber
- Worldwide Tribe, skupina přátel z města Tunbridge Wells v Kentu vybrala pro uprchlíky prostřednictvím Facebooku 124 000 liber. Ustavila se nyní jako nevládní organizace na pomoc uprchlíkům
- Konvoj 20 britských vozidel veze dnes z Británie hmotnou pomoc uprchlíkům v Calais v hodnotě 6000 liber
- 11 procent britských občanů je ochotno ubytovat uprchlíky ve svém domě či bytě, zjistil průzkum veřejného mínění organizace YouGov
- Druhý uprchlický pochod vyšel z Budapešti
- Britský parlament bude o krizi debatovat ve středu
- Britské komunální úřady požádaly o mimořádné fondy pro uprchlíky
- Finský premiér nabídl uprchlíkům svůj dům

- Německá policie provedla domovní prohlídku v domě šestadvacetiletého Berlíňana, který údajně na Facebooku oslavoval, že se v Turecku utopil tříletý Aylan Kurdi. Muž je vyšetřován za "difamaci památky mrtvého a za vyvolávání nenávisti". Německé úřady tvrdě zasahují proti ultrapravicovým extremistům na sociálních sítích, kteří vyvolávají nenávist vůči uprchlíkům. Berlíňan čelí tříletému trestu vězení.

Další pěší pochod se vydal z Budapešti do Rakouska:

The four East Central European countries again emphatically reject refugee quotas

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

During their meeting on Friday in Prague, the politicians from the four "Visegrad" countries, i.e. Czech Republic, Slovakia, Hungary and Poland, again emphatically rejected compulsory refugee quotas. They demand that the frontiers of the Schengen area are guarded more efficiently by security forces to prevent refugees from entering and that resolute action is taken against people smugglers. They also want to "work towards the solution of the refugee crisis in the conflict areas".

This is a common position of the four countries which has been prepared for EU-wide negotiations which will take place on 14th September.

A source in Czech HERE

New York Times:

Zacházení s imigranty připomíná temnou minulost Evropy

5. 9. 2015

čas čtení 7 minut

V Budapešti se staly stovky imigrantů obklopených ozbrojenými policisty obětí triku. Nastoupili na vlak, který sliboval příslib svobody, ale ten je odvezl do "přijímacího" střediska. V České republice policie donutila více než 200 imigrantů opustit vlak a napsala na jejich paže identifikační čísla nesmytelným fixem. Přestala to dělat teprve, když někdo poukázal na to že se to hodně podobá tetování, jímž nacisté identifikovali vězně v koncentračních táborech.

Ploty z žiletkového drátu stoupají podél státních hranic v Řecku, v Bulharsku, v Maďarsku a ve Francii. Mnoho politických představitelů přikládá do kotle pod rostoucí nacionalismus líčením imigrantů jako nebezpečných cizinců, jejichž cizácká kultura a muslimské náboženství by mohly převálcovat milované tradiční způsoby života.

Ruská intervence v Sýrii: Proč?

4. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

O probíhající ruské intervenci v Sýrii už nezávisle na sobě informovaly turecké, izraelské a povstalecké zdroje, kromě toho se jí však také pochlubila syrská média. Nehledě na to, že Kreml akci zatím popírá, můžete mít tedy za jisté, že vojenská akce Kremlu v Sýrii opravdu začala.

Tuto krizi Evropa nezvládne - její instituce jsou rozbité

4. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Centrální předpovědí OECD je, že má-li se Evropa vyhnout stagnaci, bude do roku 2060 muset prostřednictvím migrace přijmout 50 milionů nových lidí (obdobný počet lidí je zapotřebí v USA). OECD varuje, že jestliže se to nestane, hrozí vážný pokles hospodářského růstu. Znamená to: nemá-li dojít k hospodářské stagnaci, Evropa potřebuje imigranty.

Pokud to Evropská unie není schopna udělat, její jednotlivé stagnující členské státy půjdou svou vlastní cestou. A tak během letošního léta se proměňuje uprchlická krize v krizi Evropské unie. Chronickým problémem je selhání státnickosti, předvídavosti a vize pro budoucnost.

Když odsuneme stranou všechnu tu hrůzu a všechno pokrytectví, exodus přes Balkán není jen uprchlickou krizí. Je to první masový transregionální útěk lidí v moderní éře, píše Paul Mason.

Blízký východ explodoval na našich televizních obrazovkách po dlouhá desetiletí, ale teď máme náhle pocit, že je ta válečná zóna hned vedle nás. Výsledná krize je možná pro Evropu příliš veliká na to, aby ji zvládla. Ano, antirasisté byli povzbuzeni, když tisíce německých fotbalových fanoušků zvedlo transparenty vítající uprchlíky. A rozhodnutí Angely Merkelové přijmout Syřany odstranilo veškerou samolibost. Jenže ve svých dalších etapách tato krize vážně zatíží instituce Evropské unie a i pojmy týkající se migrace.

Vydá se střední Evropa cestou Západu, anebo Běloruska?

5. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Pozor na fašismus, šířící se ve střední Evropě v důsledku iracionálního strachu

Chci upozornit na velmi znepokojující směr, jímž se vydává střední Evropa, píše na Facebooku Paddington Tucker. Přiznám se, že jsem reagoval emocionálně, když jsem se dověděl, že slovenský ministr vnitra přijme jen křesťanské a ateistické uprchlíky a žádné muslimy. Jsem si vědom, že drtivá většina Slováků (i Čechů) s ním souhlasí, a nijak tyto lidi neodsuzuji - je přirozené bát se neznámého. Ale když něco takového řekne vysoký státní představitel, jen to povzbuzuje už existující nevědomost a předsudečnost vůči islámu.

Dává to oficiálně zelenou rasismu.

Vyloučit určitou skupinu lidí ze země připomíná třicátá a čtyřicátá léta dvacátého století, kdy byla židovská komunita nejprve vyloučena z mainstreamové společnosti a pak byla vyhlazena.

Maďarsko si svým idiotsky nelidským přístupem k uprchlíkům vytvořilo globálně obrovskou zápornou publicitu

4. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Bude Česko následovat?

Drastické scény před hlavním nádražím Keleti v Budapešti, kde po řadu dní ve vedru a bez pomoci přespávají rodiny uprchlíků s malými dětmi se staly hlavním tématem všech globálních sdělovacích prostředků. Hlavní britské televizní zpravodajské stanice BBC a Channel Four News vysílají od čtvrtka své zpravodajské relace přímo z plácku před budapešťským hlavním nádražím, kde stojí známé britské celebrity - televizní moderátoři. Srdceryvné scény před budapešťským nádražím se dostaly na titulní stránky světových deníků. Pro Orbána je to PR katastrofa:

Jak napsal James Mates z britské komerční televize ITV: Pokud Orbán zamýšlel vyrobit mediální cirkus, triumfálně se mu to podařilo:

Posluchači domácího britského rozhlasu BBC například včera v hlavních večerních zprávách nevěřícně poslouchali řev a pláč žen a dětí, které se maďarská policie snažila odstraňovat z vlaku v městě Bicske. Světová média široce citují Orbána, který včera v Bruselu tvrdil, že uprchlický problém není problém Evropy, ale je to problém Německa, a dnes se v budapešťském parlamentě vyjádřil, že do Evropy se stěhují "desetimiliony" lidí a evropská civilizace je "ohrožena".

Že hrozí velké nebezpečí, že se ČR octne podobně jako Maďarsko v důsledku své neohrabaného, nelidského a přebyrokratizovaného postoje vůči uprchlíkům v obdobné situaci, je vidět z toho, jak se rychle stalo globálním tématem upozornění Britských listů v angličtině, že v Břeclavi policie značkuje uprchlíky čísly na paži.

Jak si poradit s rozkolem mezi východem a západem EU ohledně uprchlické krize

4. 9. 2015

čas čtení 7 minut

Je nesmírně důležité, že jde také především o informace. To, co se lidem říká, a jak jsou události komunikovány, určuje to, co vnímají, a často i politickou strategii vlád. Mediální scéna ve středovýchodní Evropě se vyvinula velmi znepokojujícím způsobem. Mnoho vážných, demokraticky orientovaných médií předstihly často obskurní populistické nebo eurofobní servery.

Proč jsou středo a východoevropské země tak neochotny přijmout férový podíl uprchlíků? Člověk by si myslel, že v důsledku své historie budou sympatizovat s těmi, kdo prchají před válkou, pronásledováním a diktaturou. Začátkem léta jsem byla v Bratislavě, kdy se tam vydalo do ulic demonstrovat několik tisíc lidí proti uprchlickým kvótám a přistěhovalectví obecně. Na některých transparentech byly nápisy "Proti islamizaci Evropy", "Tohle je náš domov" a "Slovensko není Afrika", píše Natalie Nougayrède.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29697