Američtí vědci objevili, že války vedou k vzniku civilizovaných společností

19. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Podle studie zveřejněné ve sborníku Americké národní akademie věd jsou války motorem vzniku civilizovaných společností - tedy takových, které jsou natolik organizovány, že v nich existují na neosobní bázi sociální vztahy, administrativní pracovníci a sítě vzájemné důvěry, které člověku umožňují jednat s neznámou osobou bez nebezpečí, že vás zabije.

Státy omezují svobodu lidí, takže vzniknou pouze tam a tehdy, když výhody, které stát poskytuje, převáží nad jeho nevýhodami.

Velké civilizace vznikly nejprve tam, kde se zemědělské společnosti dostaly do kontaktu s kočovnými národy ze stepí. Z počítačové simulace vyplynulo, že civilizované společnosti vznikaly na základě šíření vojenské technologie a na základě tlaku, který odpor proti vojenské technologii vyvíjel na lidi, aby se proti ní organizovali.

Dá se ovšem argumentovat, že sociální vývoj v letech 400 - 1400 byl nesmírně pomalý, bez ohledu na tehdy vedené války.

Studie argumentuje, že evropský sociální stát vznikl právě pod tlakem válek. Je to jasné na případě Bismarcka a pak i na období let 1914-1945, kdy byla Evropa vážně zničena válkami a všem, kdo války přežili, bylo jasné, že je zapotřebí solidarity. Americká zkušenost byla jiná, a tak v Americe sociální stát na základě otřesení z válek nevznikl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7801

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2013