Politici před volbami: Chceme jezdit rychle a na jednu jízdenku

21. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Svaz cestujících ve veřejné dopravě položil představitelům politických stran před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky osm otázek týkajících se veřejné dopravy. Z odpovědí vyplynulo, že všechny politické strany, kromě SPOZ, chtějí nové vysokorychlostní tratě. A kromě Suverenity - Strany zdravého rozumu panuje napříč politickým spektrem shoda o potřebě jednotného tarifního systému v celé České republice. Ten lidem umožní cestovat na jednu jedinou jízdenku všemi dopravními společnostmi ve všech druzích veřejné dopravy.

Ve stanoveném termínu jsme obdrželi odpovědi na naše otázky od 12 politických stran 1. Jednotlivé odpovědi se lišily co do rozsahu a konkrétnosti. Jejich celé znění naleznete v příloze tiskové zprávy. "To, že si všechy politické strany napříč spektrem, až na jednu výjimku, uvědomují potřebu vysokorychlostních tratí v České republice, je průlomové," říká prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

"Potěšilo nás, že téměř všechny strany chtějí prosazovat celostátní tarif bez ohledu na zvoleného dopravce. Toto řešení by výrazně zjednodušilo a zatraktivnilo cestování veřejnou dopravou," říká člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miloslav Zítka.

Většina politických stran chce také řešit problém nerovných podmínek zpoplatnění silniční a železniční infrastruktury. Převažují návrhy na rozšíření rozsahu zpoplatněných silnic 2 a snížení poplatku za použití železničních tratí.

"Zodpovězené otázky nám asi nedají přímé vodítko, koho volit. Ale odpovědi ukázaly, že se proti době let minulých výrazně zvýšilo povědomí o systémových problémech v dopravě," uzavírá Vyka.

0
Vytisknout
5595

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2013