Sezení ohrožuje zdraví

18. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Pořad televize BBC Trust me, I am a Doctor podrobil zkoušce tvrzení amerických výzkumníků, že sezení ohrožuje zdraví a ten, kdo v práci namísto sezení asipoň tři hodiny denně stojí, sníží pravděpodobnost, že ho postihnou srdeční choroby a cukrovka. Televize BBC přiměla pracovníky jedné realitní kanceláře, aby po dobu jednoho týdne při práci u počítače namísto sezení stáli.

Výsledky byly dramatické. To, že zaměstnanci týden u svých počítačů stáli a neseděli, je nevedlo k tomu, že by v kanceláři víc chodili. Avšak stání jim trochu zvýšilo tep, což by v průměru znamenalo, kdyby v práci stáli pořád, že spalovali o tolik víc kalorií, jako kdyby se za rok účastnili deseti běžeckých maratonů.

Avšak ještě důležitější byla zjištění, týkající se glukózy v krvi. Po jídle nám stoupne koncentrace glukózy v krvi. Pokud koncentrace glukózy v krvi zůstává vysoká, může poškodit cévní stěny a zvýšit riziko srdečních chorob a cukrovky typu 2. Proto se lidské tělo musí zbavit cukru co nejrychleji. Z monitorů vyplynulo, že pracovníci, kteří v zaměstnání stáli, byli schopni odstranit z krve cukr daleko rychleji než zaměstnanci, kteří seděli - tak jako lidé s aktivním životním stylem. Už jen to, že při práci stojíme, znamená, že se naše tělo dokáže glukózy zbavit daleko rychleji.

Experiment potvrdil, že zaměříme-li se na to, abychom během dne stáli víc než seděli, můžeme tím udělat pozoruhodně mnoho pro své zdraví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9692

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2013