Jsem antikomunista, ale...

19. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Že ovšem existuje také antikomunismus, který zneužívá flagrantní zločinnost minulého režimu jako mámení pro zapomenutí na zločiny režimu současného, to je krutá pravda a demokratická levice to nikdy nedokázala uchopit jako velké téma. Ten, kdo účelově připomíná zločiny minulosti, aby tím kryl zločiny současnosti, pohrdá oběťmi komunistického režimu jako pouhým nástrojem k obhajobě zlodějiny a bezpráví. Je to vrchol cynismu a amorálnosti.

Občas čtu o škodlivosti antikomunismu, který umožňuje zakrývat brutální kapitalismus krásnými lidsko-právními řečmi o svobodě ve smyslu: soustřeď se na boj proti nebezpečí komunismu, bojuj za svobodu a nemysli na to, že široké masy jsou hnány do bídy, veřejný zájem je privatizován a zemi ovládají mafie. Antikomunismus prý podrývá naši levici a její schopnost čelit brutálnímu kapitalismu.

Ano, pokud se demokratická levice sama nedokázala uchopit jako hlavní odpůrce a nebezpečí pro bolševické režimy, pokud se podařilo zamést, že demokratičtí levičáci byli komunisty v sovětském bloku krutě pronásledováni a pokud se nakonec sama demokratická levice skrze opoziční smlouvu nebo Grossovu vládu podílela na rozkvětu brutálního mafiánského kapitalismu.

Antikomunismus, jak ho zastávám já, je postoj, který důsledně odmítá bolševické režimy, vedené diktaturou komunistických stran, jako zločinné -- a který by měl také vidět, že mafiánský kapitalismus východního bloku je produktem toho stavu společnosti, jaký v něm vytvořila diktatura komunistických stran.

Antikomunismus může být ovšem různého typu, antikomunistou byl např. i Hitler, a to je jistě antikomunismus, k němuž se nikdo, básnící o demokracii a svobodě, nechce hlásit.

Že ovšem existuje také antikomunismus, který zneužívá flagrantní zločinnost minulého režimu jako mámení pro zapomenutí na zločiny režimu současného, to je krutá pravda a demokratická levice to nikdy nedokázala uchopit jako velké téma. Ten, kdo účelově připomíná zločiny minulosti, aby tím kryl zločiny současnosti, pohrdá oběťmi komunistického režimu jako pouhým nástrojem k obhajobě zlodějiny a bezpráví. Je to vrchol cynismu a amorálnosti.

Tohle měla levice opakovat stále dokola, kdyby chtěla opravdu bojovat s účelovým antikomunismem, jaký typicky zastávají někdejší svazáci. Jenže jak by tohle mohla "demokratická" levice vůbec zvládnout, když její kádry často pocházejí z bývalé KSČ a jen těžko dokážou pochopit, co bylo zločinného na diktatuře jedné strany, když bylo dost gothaje a dalo se svobodně chatařit.

0
Vytisknout
11922

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2013