Jak anonymizovat svou digitální stopu na internetu

11. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian přinesl v souvislosti se skandálem o digitálním špehování občanů americkým Úřadem pro státní bezpečnost (NSA) technické informace o tom, jak anonymizovat vaši digitální stopu na internetu. Jsou v angličtině ZDE. List zároveň upozorňuje - možná banálně - že ten, kdo nechce své osobní informace vykřikovat uprostřed davu v nákupním středisku, ať je nedává na sociální sítě. Posílání emailů je nutno považovat za otevřené pohlednice. "Pokud informace, obsažené ve vašich emailech, nedáváte do obálky, nemůžete se divit, že jsou veřejně přístupné."

Firma Google vždycky přiznávala, že automaticky skenuje věcný obsah vašich emailů, aby vám mohla nabízet relevantní reklamu. Takže, jestliže se rozejdete se svým partnerem a píšete o tom v emailech, nebuďte překvapeni, že se vám na prohlížeči objeví reklamy na internetovou seznamku.

Profesor bezpečnostních technologií Muttukrishnan Rajarajan ze City University v Londýně zdůrazňuje, že existuje rovnováha mezi rizikem a přínosem internetových služeb. Většina zákazníků si je dobře vědoma, že velké korporace shromažďují jejich data. "Jestliže opravdu chcete získat z internetu něco, co má pro vás cenu, jste ochotni o sobě prozradit informace, protože vám to přináší ekonomický užitek."

Ve skutečnosti, říká Muttukrishnan, mají úřady povinnost sledovat internet a jejich minimální zdroje se zaměřují především na agregaci trendů a na všeobecné chování populace.

Vysvětluje, že podrobné zkoumání jednotlivých osob by bylo především retrospektivní, pokud by někdo na tu osobu upozornil jako na bezpečnostní hrozbu. "Jde především o vzorce, které vznikají globálně, takže si nemyslím, že by to ohrožovalo soukromí jednotlivých uživatelů. Provádět policejní kontrolu internetu je totéž jako provádět policejní kontrolu na silnicích. Je to součástí důležité státní infrastruktury."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15505

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2013