EU uznává veřejnoprávní vysílatele jako zásadní součást demokratické společnosti

13. 6. 2013

čas čtení 3 minuty
Prohlášení Českého rozhlasu k rozhodnutí řecké vlády zastavit vysílání veřejnoprávního vysílatele ERT

Český rozhlas je znepokojen rozhodnutím řecké vlády zastavit vysílání veřejnoprávního rozhlasu a televize Řecka ERT. Krok řecké vlády je motivovaný snahou snížit veřejný dluh Řecka vůči zahraničním věřitelům, nicméně by neměl ohrozit základní lidská práva na svobodu a právo na informace pro všechny, jež svým posláním naplňují právě veřejnoprávní média. Český rozhlas považuje rozhodnutí řecké vlády za krok, který může ohrozit svobodu projevu a přístup k informacím a rovněž nezávislost veřejnoprávních médií, která jsou ve společnosti jedním ze základních pilířů demokracie.

Řecká vláda se rozhodla zastavit vysílání ERT v noci z 11. na 12. června. Tiskový mluvčí řecké vlády Simons Kedikoglou uvedl, že podle vlády je „ERT typickým příkladem naprosté netransparentnosti a maření penězi. Z těchto důvodů končí.“

Řecký vysílatel ERT byl financován z vládního rozpočtu a neměl finance zajištěny z rozhlasových a televizních poplatků. Škrty se v rozpočtu projevily poprvé již před 3 lety a od té doby byl ERT nucen snížit stav zaměstnanců o 2,500 a snížit rozpočet o 15%. Včerejším dnem bylo z okamžitého rozhodnutí vlády vysílání ukončeno.

Český rozhlas považuje tento krok za ohrožení zásad demokratické společnosti, a to zejména práva na přístup k informacím a svobodu projevu bez vlivu státních orgánů.

Evropská vysílací unie (EBU), největší asociace veřejnoprávních médií, jejímž členem je také Český rozhlas, již apelovala na řeckou vládu, aby zrušila svoje rozhodnutí a co nejdříve zajistila všechny nezbytné zdroje pro obnovení veřejnoprávního vysílání. Rovněž zdůraznila, že jakákoliv rozhodnutí o veřejnoprávním vysílání v dané zemi musí proběhnout formou otevřené, demokratické debaty v parlamentu a nelze je prosadit jako jednostranné rozhodnutí vlády. Evropská dohoda z roku 2007, známá jako Amsterdamský protokol, a rovněž dva roky staré prohlášení Evropského parlamentu uznávají veřejnoprávní vysílací organizace jako zásadní součást demokratické společnosti a podporují existenci duálního systému, tedy komerčního a veřejnoprávního vysílání v rámci jednotlivých zemí. Pokud je tento systém narušen, dochází k nevyváženosti informací a ohrožení celého mediálního prostředí. EBU zastupuje všechny evropské veřejnoprávní vysílatele, včetně BBC, RAI, ARD, ORF, Českého rozhlasu a České televize, Rozhlasu a televize Slovenska, ruského RTR a dalších. Český rozhlas plně sdílí negativní postoj EBU a jejích členů k včerejšímu rozhodnutí řecké vlády.

Obzvláště v době ekonomické či politické krize nebo přírodních katastrof jsou veřejnoprávní média nenahraditelným zdrojem objektivních, okamžitých a důvěryhodných informací. Jedině nezávislost udrží jejich funkci ve společnosti a naplní jejich poslání.

0
Vytisknout
5264

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013