V Istanbulu dochází k potyčkám mezi demonstranty a policií

16. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Policie používá slzného plynu proti demonstrantům, kteří se snaží vstoupit na Taksimské náměstí, premiér Erdoğan uspořádal demonstraci stoupenců v jiné části města

Život v Istanbulu se v neděli zastavil: pořádková policie uzavřela kordony ulice a používá proti demonstrantům v centru města slzný plyn. Premiér Recep Tayyip Erdoğan uspořádal na pobřeží demonstraci statisíců stoupenců.

Asi 24 hodin poté, co turecká vláda použila brutální síly k likvidaci centrum protivládních demonstrací na Taksimském náměstí, se Erdoğan vzdal jakýcholiv pokusů o dohodu s demonstranty. Na demonstraci svých stoupenců ze své Strany pro spravedlnost a rozvoj zdůraznil, že "Taksim není Turecko".

Demonstranti chtěli na Taksimském náměstí zorganizovat demonstraci milionu lidí, ale celá oblast byla uzavřena policejními kordony. Uzavřeny byly také části dálnice kolem Istanbulu, aby se demonstranti nedostali do centra města. Naopak na provládní demonstraci byli účastníci svezeni autobusy.

Erdoğan zaútočil na zahraniční média a obvinil BBC a CNN z poškozování pověsti Turecka.

V sobotu policie brutálně odstranila demonstranty z Gezi parku. Brutalita šokovala normálně apolitické občany Istanbulu stejně jako osoby monitorující lidská práva.

Egemen Bagis, turecký ministr pro evropské záležitosti, uvedl, že civilisté, kteří se budou pokoušet vstoupit na Taksimské náměstí, budou považováni za teroristy.

Erdoğanův konfrontační styl, jeho konfliktní rétorika a extremní síla, kterou použila policie proti demonstrantům včetně malých dětí (jedna těhotná žena v sobotu večer potratila) poškodily mezinárodně jeho pověst i představu, že je to umírněný muslimský politik.

Konfrontační a násilný Erdoğanův styl však nevedl k ukončení protestů a vyvolal zoufalství u mnoha nepolitických Turků.

Turecké ministerstvo zdravotnictví vydává v posledních dnech hrozby, že proti všem zdravotníkům, kteří ošetří demonstranty z Gezi parku, bude zahájeno trestní stíhání.

Amnesty International uvedla, že bylo zatčeno asi 100 lidí a jsou zadržováni v izolaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7445

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013