Rob Cameron: "Uvolněný Petr Nečas"

17. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

K rozsáhlému článku o rezignaci českého premiéra na serveru BBC přidal pražský novinář Rob Cameron tuto svou analýzu:

Toto je napínavé politické drama, v němž hraje roli několik linií obvinění: rebelující poslanci, kteří prý dostali úplatek, aby udrželi vládu u moci, vysocí vládní činitelé obvinění z toho, že se nechali zkorumpovat pochybnými podnikateli, výzvědné služby protizákonně provádějící špehování. Avšak jádrem toho celého je vztah mezi politikem a jeho spolupracovnicí, jíž důvěřoval. Je to Borgen (slavný dánský televizní seriál z vrcholné politiky) v Čechách, trochu je to také West Wing (seriál o americké politice) a také The Thick of It (vysoce ironický a zábavný britský TV seriál z vrcholné britské politiky, ukazující brutalitu, cynismus a idiocii dnešní politické praxe).

Ve svém rezignačním projevu Petr Nečas téměř přiznal, že jeho vztah s šéfkou jeho kanceláře Janou Nagyovou se neomezoval pouze na jeho kancelář. Premiér sdělil reportérům, že si je plně vědom toho, jak "peripetie jeho osobního života" zatížily politickou situaci. To je velký eufemismus. Nagyová je nyní ve vazbě. Byla obžalována z toho, že protizákonně nařídila vojenské rozvědce, aby špehovala několik lidí, včetně premiérovy manželky, s níž se Nečas rozvádí.

Po čtyřech dnech stresování a vyčerpání vypadal Nečas uvolněný, téměř jako by mu spadl kámen ze srdce. Jeho straničtí kolegové, kteří stáli vedle něho, tak nevypadali. Jeden z nich nyní vystoupí a nahradí ho - povede stranu v obležení, rozhádanou koalici a nepopulární vládu. Petr Nečas si mezitím může začít napravovat svůj soukromý život.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9951

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2013