Tahle vláda už měla být skončena nejpozději v dubnu

29. 10. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

A sice nejen dle někdejších velkohubě razantních prohlášení premiéra o tom, jak nehodlá vládnout s těsnou většinou, či zásluhou podpory přeběhlíků. Kdyby tehdy jenom tušil, jaký bude vývoj věcí příštích, mohl si zachovat tvář i zdání solidnosti. Mohl například již tehdy prohlašovat, že nezměrná odpovědnost, odpovědnost občanská i rozpočtová, mu velí vládnout za každou cenu. I za cenu nejisté podpory těsné stojedničky. A třeba i za cenu účelově a nahonem sehnané party přeběhlíků. S šikovnou, uznání zasluhující kreativní tvorbou nového koaličního slepence, s nezvolenou pidistranou "LIDEM". Nemuselo dojít k totálnímu znehodnocení jeho slova i ke krajnímu znedůvěryhodnění jeho osoby a tím i celé ODS.

Přiznejme si, že právě hrozba značného znedůvěryhodnění ODS může být hlavním motivem a prioritou rebelů, nikoli boj o moc a úsilí sesadit Petra Nečase. Sesazení Petra Nečase může být pouze prostředek k dosažední cíle, nikoli sám cíl. Mnozí vědí, žeNečasovu vládu v reálu řídí Kalousek. Nečas mu dělá pouze stafáž a nosí mu z kantíny pití (jak jsem si dovolil povšimnout při přenosu o vydání Parkanové). Možná podle toho i vypadají vládní závazky přijaté zásluhou silné bázlivosti o premiérský post a posty ministrů. Závazky v některých aspektech výrazně odlišné od programu ODS. Závazky o které se Kalousek tolik opírá a na kterých tolik bazíruje. Závazky, na jejichž základě Kalousek tak důrazně vyhrožuje koncem vládnutí této trapné koalice. Opětovně spoléhaje na měkkost premiéra, spoléhaje na slabost rebelů a na sílu chtění vládních poslanců udržet se u poslaneckých korýtek nějaký ten měsíc navíc. Poslanců hodlajících podpořit agónii vládnutí bez ohledu na obsah poslaneckého slibu, bez ohledu na evidentní škodlivost až nejapnost návrhu církevních restitucí a vyvádění prostředků pro zavedení druhého pilíře důchodové reformy. Prostě bez ohledu na evidentní poškozování zájmů občanů tohoto státu.

Jisté je, že rebelové v ODS nepovstali z čista jasna a jejich revolta není pouze náhlým hnutím mysli. Sdělovací prostředky, stejně jako téměř pokaždé, jak jinak, jdou na ruku Kalouskovi. Odvádějí pozornost od podstaty věci k mocenskému boji. Nicméně málo platné, Péťa Nečas znamená pouhopouze přítomnost. Budoucnost ODS bez něj, notabene za cenu momentálních ztrát byť s vyhlídkou na lepší příští, je ve hvězdách. Uvidíme co na tohle kongres ODS.

Kalousek hrozí ukončením této vlády. Zda jde jen o pouhé blafování je otázkou. Počítám, že Kalousek je již dostatečně zajištěn a po případném prosazení církevních restitucí s druhým pilířem důchodového systému, bude bohatý více než hodně a než si kdo umí představit. V tomto ohledu budou rebelanti z ODS i Petr Nečas asi tahat za kratší konec. O řadových poslancích vládní koalice, poslancích s nesnesitelnou lehkostí porušujících poslanecký slib, ani nemluvě.

No, rebelanti možná, možná myslí i trochu do budoucna. Půjde o to, jak to vzhledem k té preferenčně neúprosné přítomnosti, s tou jen maličko vzdálenější budoucností, jak to myslí nejen oni, ale i delegáti blížící se konference. Jsem velice zvědav, jak to dopadne. Zda rebelanti a delegáti kongresu ODS budou následovat svého předsedu a skloní opětovně hlavu před vůdcem a guru Kalouskem, nebo zda se zmátoří a na rozdíl od premiéra zjistí, že Kalousek to s tím vyhrožováním nemyslí až tolik vážně.

A když se trochu pochlapí, tak možná zjistí, že ten Kalousek je stejně tak pevný v kramflecích, a když jde opravdu do tuhýho tak stejně ohebný, jako ten jejich předseda Péťa Nečas.

0
Vytisknout
8213

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2012