ČEŠTÍ VÝSTŘEDNÍCI:

Bývalý vysoký manager z Generali PPF prosazuje demontáž státu

13. 3. 2012 / Václav David

čas čtení 4 minuty

Pozn. red., úterý 13 hodin: Firma Generali PPF rozvázala pracovní poměr s Pavlem Sikorou. "Názory pana Sikory jsou jeho čistě osobní a jeho zaměstnavatel s nimi zásadně nesouhlasí. Propojování osobních názorů pana Sikory s naší společností nás velmi poškozuje. Rád bych Vás proto požádal, abyste ve svém článku doplnil, že Generali PPF Holding se od názorů pana Sikory, který již není manažerem naší skupiny, zcela a zásadně distancuje," napsal Britským listům RIchard Kapsa, tiskový mluvčí firmy Generali PPF a tajemník její správní rady. Pracovní poměr s Pavlem Sikorou byl rozvázán od 1. dubna 2012 a v současnosti už nezastává manažerské místo. Rozvázání pracovního poměru s Pavlem Sikorou nemá souvislost s článkem zveřejněným v Britských listech.


Původní článek:

Pavel Sikora je členem Strany svobodných občanů a pracuje jako top manager skupiny Generali PPF, konkrétně na pozici Director Group Treasury at Ceska pojistovna a.s. V komentářích na Facebooku (jeho profil je ZDE, Pavel Sikora potvrdil emailem, že je to skutečně jeho profil) prohlašuje, že zvoní státům hrana a lze očekávat transformaci na nestátní svobodné společnosti. Jako příklad takových společností uvádí starověký Izrael v době Soudců), jižní část Somálska ovládanou milicemi Al-Šabáb spolupracujícími se Svazem islámských soudců, nebo kmenová území v Afghánistánu a Pákistánu. Tvrdí, že tato území jsou hospodářsky svobodnější než současné státy.

Jeho názor by se dal shrnout touto citací: "Stát je zločinecká organizace, která od svých otroků vybírá daně."

Sikora tedy požaduje demontáž nejen sociálního státu, který podle něj "půjde na holení první", nýbrž státu jako takového. Podle něj existují jen dvě cesty: "jeho nekontrolovatelné zborcení vlastní vahou (a tedy především dluhem) - což může dost možná na celá další desetiletí vést k obnově státu na nižší úrovni (diktatura), nebo jeho organizovaná demontáž, což není nic jiného, než důsledná antimonopolizace všech odvětví, tedy i obrany."

Funkčnost prostředí bez stálé armády se snaží dokázat na příkladech přežívajících kmenových společností. Cituji: "takový Afghánistán nebo jmenova území v Pákistánu (což je de facto zcela nezávislé kmenové území) je dobrou ukázkou toho, co může sebesilnější vnější agresor dokázat v zemi s demonopolizovanou obranou. Tam žádný zrádce nenařídí kapitulaci. A i kdyby nařídil..."

Pavel Sikora dále tvrdí, že taková území jsou hospodářsky svobodná a vykazují ekonomický růst. Cituji: "no, pokud jde o úroveň hospodářské svobody a prakticky neexistující daně, není to (zejména jižní) Somálsko až tak nezajímavé. Hospodářský vzestup (jakkoliv z úrovně hladomoru) je viditelný." Záměrně "zapomenul", že k současnému hladomoru došlo v Somálsku právě pod bičem Svazu islámských soudců, a že v něm tato organizace situaci ještě zhoršila. (více ZDE, a ZDE)

Na druhé straně, v případě vyspělých zemí nenavrhuje návrat ke kmenovému zřízení, nýbrž nástup moderní nestátní společnosti. V ní by měly hrát finanční instituce ještě silnější roli, než nyní, organizovaly by ochranu svých pojištěnců a jejich majetku. Cituji:

"Pokud se bude nestátní společnost ohrožena nějakým (ne nutně) sousedním státem, bude pro zdejší pojišťovny zajímavý byznys nabízet pojištění ochrany např. majetku (ale i samotných svobod plynoucích z nestátního zřízení) před vnějším útokem. Domácnosti a firmy pak jistě budou ochotny platit pojistné, z něhož budou pojišťovny vytvářet rezervní fondy pro případ konfliktu, ale i najímat firmy, které budou reálně schopny proti nepřátelskému útoku zakročit. Při stejné hospodářské síle to bude znamenat výrazně vyšší (protože efektivnější - pod tlakem konkurence) vojenskou sílu takové nestátní země/společnosti."

Společnost řízená podle takových představ by ve skutečnosti nebyla svobodná. Naopak by byla nejen nesvobodná, nýbrž navíc také nestabilní. Ačkoli chce Pavel Sikora více svobody pro jednotlivce, avšak jeho návrhy by vedly spíš k moderní obdobě tyranie kmenové společnosti.

V tuto chvíli vyvstává otázka, jde pouze o názory jednoho svérázného člověka, i když velmi vysoce postaveného, nebo o mínění holdingu Generali PPF, jako celku? On sám tvrdí, že jde o názor celého soukromého sektoru. "Každá firma, která není napojena na státní rozpočet, by se státu ráda zbavila. A komerční pojišťovny a banky mezi takové jistě patří." Přidají se k tomuto názoru veřejně i jeho nadřízení ve skupině Generali PPF, a další české managerské elity?

0
Vytisknout
17623

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2012