Sportem k (ne)dorozumění mezi národy, aneb zase ti Rusové

13. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

Chci poděkovat redakci BL, že 11.5.2011 zveřejnil moje krátké zamyšlení týkající se internetové diskuse k hokejovému utkání našich s Rusy na Aktuálně.cz (Stydím se. A moc. Doufám, že nejsem sám). BL tak umožnily polemiku na aktuální téma -- sport jako prostředek nedorozumění mezi národy, abych parafrázoval jedno z oblíbených hesel sportovního hnutí, píše čtenář Jaroslav Šlambor.

Podotýkám, že nejen našeho. K jedné reakci, se vší pravděpodobností vyprovokované příspěvky reflektujícími zjitřenou atmosféru hokejového zápasu, se odhodlal i čtenář pan Karel Petrásek v článku 9. květen pro nás byl den tragédie. A musím konstatovat, že to ve svém svatém rozhořčení vzal hodně ze široka. Ale také píše hodně nejasně. Bez jakékoli snahy svá tvrzení doložit. Možná lépe řečeno, konstruuje až nesmyslné soudy.

Nevím, jak pisatel přišel např. na to, že se autoři BL píšící na téma vládních reforem podivují nad tím, jak se "lůza" vyjadřuje o Rusech a ruském hokeji a dokonce vyjadřují jakési politování nad tím, že hokejisté či novináři zkazili Rusům jejich svátek. V BL jsem nic takového nečetl a již vůbec ne od autorů píšících o reformách. Absolutně nechápu rovnítko autora mezi veřejným míněním o vládních reformách (rozuměj lidmi, kterým se tyto reformy nelíbí) a "lůzou", jak autor nazývá ty, kteří se tak "civilizovaně" vyjadřují o sportovcích, lidech a zemi nejen jazykem nám blízké.

Pane Petrásku, hned v úvodu svého expozé jste urazil nejen mě, autory a věřím že i většinu čtenářů BL, ale i miliony lidí, kteří chápou smysl a cíl "reforem" a zároveň nejsou, zjednodušeně řečeno, rusofoby.

A nyní dovolte pár slov k vašemu intermezzu týkajícímu se oslav 9. května. Možná jste nestačil zaregistrovat, že se v ČR (dodávám bohužel) 9. květen již poměrně dlouho neslaví. Ale budiž. Souhlasím s Vámi, že se stále ještě najdou pošetilci, kteří si jej alespoň symbolicky připomenou. Patřím k nim, protože jsem si ponechal vlastní rozum a zachoval, věřím, elementární objektivitu při hodnocení historických faktů. Do polemiky na toto téma se s vámi pouštět nehodlám -- nemám ambice vaše názory měnit a navíc marnit čas. Dovolím si jen pokus o odpověď na shrnující otázku, za co máme Rusům být vděčni: mnozí (ne-li většina z nás), patrně za svůj život. Možná bych vám mohl doporučit exkursi na téma, co bylo pohlaváry Třetí říše plánováno udělat s těmi, kterým říkali "Untermensch" a v případě Čechů "Das Tschechische Gesindel". V tom lepším případě bychom dnes spolu mohli komunikovat někde hodně na východ ...v ruštině. Ale raději zpět k hokeji. Je jistě lidsky nedůstojné a odsouzeníhodné se smát neštěstí (zranění k tomu patří) druhého člověka. Hokej (a sport obecně) již pravidla gentlemanství dávno opustil. Bohužel. Hrubost a deklasování soupeře jsou oslavovány. Výsledky jsou vidět. Nejen u Rusů.

Závěr vašeho článku jej již úplně "out". Podsouváte autorům (zřejmě BL) absolutní nesmysly -- neexistuje byť jen náznak vámi prezentovaných postojů z pera kohokoli v BL. Platí, že ve vašem případě je přání otcem myšlenky. Stejným nesmyslem je tvrzení, že sekretariát KSČ dekretoval hokejistům, aby se Sověty prohrávali. Pohled do slavné historie našeho nejpopulárnějšího sportu vás lehce usvědčí z účelovosti. Urážíte tím tehdejší hráče -- nenašel byste podle mě jediného, který by byl ochoten takovouto stupiditu vyslyšet.

Pár slov závěrem, abych náhodou nebyl špatně pochopen -- jsem Čech, fanda všech, kteří skvěle representují naši vlast. A speciálně pro vás zdůrazňuji, že fanda českého hokeje. A to i ve chvílích, kdy se mu nedaří.

0
Vytisknout
9966

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2011