Stydím se. A moc. Doufám jen, že nejsem sám

11. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Je to poměrně dávno, co jsem se zařekl, že se nenechám vyprovokovat k reakcím na extrémní názory, kolující internetem, píše čtenář Jaroslav Šlambor.

Přesto, že právě takových extrémů je neskutečně mnoho, jen některé u mě dokáží vyvolat stav , kdy jdou stranou veškerá předsevzetí a nutkání vykřičet své nesouhlasné stanovisko alespoň pár nesouvislými větami je silnější než vůle svá předsevzetí dodržet. Nějakým nedopatřením jsem se "proklikal" až k diskusi k článku: Češi mají jasno: Arťuchin je magor, už by neměl hrát, na Aktuálně.cz.

Článek je reflexí dvou momentů z utkání Rusko -- Česko na právě probíhajícím mistrovství světa. A nestačil jsem se divit. Divit tomu, co je dnes možno zcela legálně publikovat. Z té sprostoty, vulgarismů, nenávisti, omezenosti, xenofobie, rusofobie (mohl bych ve výčtu pokračovat) se mi skutečně zvedal žaludek.

Ocituji pro ilustraci dva příklady z diskuse: "čukapabra" píše:

"Rusák --podvraťák, zablešený mužik, okupant, slovanský negramot. Ještě že Češi mají v sobě více krve germánské než slovanské"

Druhý "hrdina", který si říká "nokomouš," přispívá do diskuse tímto moudrem:

"Jak říkáš jirko postavit je do řady na ledě a postřílet. Nebo na ně vlítnout s bejbolkama a rozekat jim ty palice".

A to jsem, prosím, vybral to, co je (alespoň doufám), publikovatelné.

Tristní. Zvlášť při vědomí toho, že odhadem tři čtvrtiny z téměř čtyř stovek příspěvků se nesou v takovémto a podobném duchu.

Na druhé straně se vlastně není čemu divit. Naše nezávislá a bezpochyby vysoce objektivní mainstreamová média (mám na mysli TV a denní tisk - pravda, ne všechna a ne vždy), ale také zejména pravověrná politická reprezentace, část kulturní fronty a mnozí další přispěli měrou vrchovatou k rozvoji stávající rusofobie, nejednou s xenofobními a rasistickými prvky.

Že přeháním? Ani náhodou. Příkladů je bezpočet.

Na uvedené diskusi mě ovšem zaujala i tato věc:

Administrátorku debaty nechává většina příspěvků ledově chladnou.

Možná je přesvědčena o tom, že přispívá k duševnímu zdraví diskutujících, když jim umožňuje ventilovat nahromaděnou frustraci. Košer by to od ní bylo, kdyby smazala úvodní upozornění diskutujícím.

Proč? Protože se jím ani v nejmenším neřídí ani ona, ani diskutující.

Onen "kodex diskutujících" je při pohledu na reálnou výměnu "názorů" pouhopouhou chimérou, nebo lépe řečeno povinným klišé pro pobavení zúčastněných a čtenářů. Zní totiž takto:

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen korektně a slušně vedené debatě. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej administrátor smaže. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Redakce Aktuálně.cz (blogy@aktualne.cz).

Mě nezbývá, než dodat obligátní -- bez komentáře.

0
Vytisknout
19489

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011