Podpora Gruzie a podpora Saakašviliho jsou dvě různé věci

16. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pan Štěrba se pozastavuje nad trvající podporou, kterou ČR ústy Karla Schwarzenberga poskytuje Saakašviliho administrativě v Gruzii. Rozděluje přitom české politiky na ty, kdo z odpovědnosti za vyvolání srpnové války v roce 2008 obviňují gruzínského prezidenta (a to je například Václav Klaus - jenž je ovšem za všech okolností proruský) a ty, kdo ve válce stáli na straně pojídače kravat. Jako v řadě případů, i zde je ovšem jednoduchá dichotomie zavádějící a neumožňuje se v problému rozumně orientovat. Je přece docela dobře možné podporovat právo Gruzie na samostatnou existenci, která sama o sobě Moskvu nikterak netěší, a přitom na základě vyšetřování OBSE jednoznačně odmítnout Saakašviliho pohádky o tom, že válku "vlastně" začali Rusové. Jinak řečeno, Gruzie není Stalin, ale ani Saakašvili.

Je to věru prapodivná logika z malé země stále dokola znásilňované silnějšími sousedy vymezovat se vůči jiné malé zemi, která má velkého souseda hned za humny, a jakoby naznačovat, že jsme kolosu - kromě běžných zdvořilostí a nekopání pod koleno - snad povinni jakousi všeobecnou loajalitou zahrnující i povinný odsudek každého, na nějž oko Kremlu shlíží s nedůvěrou a nelibostí.

Moskvě se ve skutečnosti nelíbí samostatná Gruzie jako taková a představuje si, že coby součást "blízkého zahraničí" bude tato země Kremlu vzdávat povinný hold a tiše se před ním skloní prakticky ve všem.

Na druhé straně máme politického dobrodruha Saakašviliho, který vyhecován pochlebovači bláhově uvěřil ve vítězství nad ruským medvědem a rozpoutal válku, kterou nemohl vyhrát; politika, který se snaží Moskvu při sebemenší příležitosti nakopnout do holeně, a jemuž v tomto "bohulibém" úsilí zdatně sekundují takoví rytířové smutné postavy, jako je Karel Schwarzenberg.

Obojí je nesmysl. Moskva bude mít brzy co dělat s uhájením svých oblastí za Uralem proti sílícímu čínskému vlivu, a bude tím příliš zaměstnána, než aby si mohla dovolit expanzi na Kavkaze. A Tbilisi se prostě Rusů nikdy nezbaví, budou to vždy sousedé - a sousedům se věru nevyplatí ostřelovat jejich území českými raketomety a houfnicemi...

Kompromisní řešení by mohlo existovat - pokud jde ovšem o nezávislou Gruzii, a nikoliv o americkou strategii, boj o produktovody nebo zaťatou rusofobii. Gruzie by musela učinit Moskvě koncese v zahraničněpolitické oblasti a trvat na tom, že to je také vše, co Kreml kdy bez boje dostane.

Doufejme, že na tuto možnost dojde co nejdříve, a že ji Schwarzenberg zaspí stejně, jako téměř všechno ostatní...

0
Vytisknout
9496

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2011