K událostem doma i na zeměkouli dvě stručné poznámky

16. 5. 2011 / Egon T. Lánský

čas čtení 6 minut

Zkusme konečně pochopit, co si tak nějak příliš nepřipouštíme, ač to, doma i ve světě bezprostředně ovlivňuje naše životy.

První: po zveřejnění diskusních přípěvků z pitky části vedení pseudostrany Věci veřejné už nelze pochybovat, že jsou občané české republiky ovládáni nejdiletantštější partou mocichtivých skupin ohánějících se údajnými potřebami reformovat společnost podle svých vrtochů, které ale ani sami neumějí definovat.

(Autor je bývalý místopředseda vlády České republiky.)

Politická rétorika

16. 5. 2011 / Lenka Bělková

čas čtení 2 minuty

V současné době nelze přehlédnout výchovný tón pana prezidenta na adresu zlobivých občanů, organizací a institucí. S poznámkou "zlobí mě to", kterou utrousil prezident na účet stávkujících proti snižování mezd ve státní správě v prosinci 2010, se z prezidenta stal i ustaraný pan otec. Často se prezident zlobí v médiích i na média, někdy si i zoufá, ale dovede vyjádřit i pochvalu nad svým stádečkem, to když ho občané potěší svou hojnou účastí při oslavách dne květnového vítězství. Otec, občan a prezident Václav Klaus v jedné osobě má starost o své ovečky a rád to dává národu najevo. Ovšem subjektivní vyjádření by se ve slovníku veřejného činitele vyskytovat neměla.

Zlo není skryto v "pravici" nebo "levici", nýbrž ve společném zájmu českých politiků vládnout nečestně a podvodně

16. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Myslím, že otázky pana Tučka k mému článku o selhání české veřejnosti vůči českým politikům nevytyčují cestu k vysvětlení toho, proč německé veřejné mínění své politiky tak tvrdě trestá, že sami okamžitě odstupují i po prvním podezření z malých (z hlediska českého prostředí) přečinů.

Představme si stálého voliče pravice, který se dozví o skandálu vládní pravicové strany.

PŘÍPADOVÁ STUDIE

Místo nahoře: Jak Česká televize konstruuje obraz české společnosti

16. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 28 minut

Třináctidílný seriál veřejnoprávní České televize Místo nahoře, režie Karel Smyczek (2004), označují kritikové za jeden z nejlepších seriálů, které v ČR vznikly v posledním dvacetiletí. Možná s výjimkou první epizody, která je ještě trochu nejistá, je seriál skutečně velmi dobrý. Má kvalitně a imaginativně napsaný scénář, který udrží divákovu pozornost v napětí, i když se dívá na všechny díly najednou během mnoha hodin v promítacím maratonu. Divákova pozornost je udržována ve střehu množstvím dalších a dalších neočekávaných zvratů. V životních příbězích postav dochází neustále k dalším a dalším kolizím, které postavy musejí -- v interakci se svými bližními -- neustále řešit.

Usáma je mrtev: Co se tím změnilo?

16. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Usáma bin Ládin byl zabit v pákistánském Abbottabádu 2. května 2011 místního času. Zabilo ho komando U.S. Seals ve speciální operaci, kterou nařídil prezident USA. Ví o tom celý svět a reakce na tuto událost byly krajně protichůdné. Změnila ale tato smrt vůbec někde něco? Záleží na tom?

Odvrácená strana závislosti

16. 5. 2011 / John Michael Greer

čas čtení 16 minut

V podpalubí stoupá voda a paluba se začíná naklánět, ale zatím se nikdo neutopil. U vědomí nebezpečí vezmete záchrannou vestu a jdete k záchranným člunům. Když ale opouštíte kabinu, hoch odvedle na vás vrhne nevěřícný pohled. "Šílíte?", říká. "Pokud teď opustíte loď, někdo jiný obsadí vaši kabinu a zkonzumuje všechna jídla a nápoje, za které jste zaplatil!"

KD│ Nejsem si jist, zda poslední příspěvek zaznamenal zásah na solar, nebo zda myšlenky podobné těm, které jsem zde diskutoval, samy od sebe vyvolaly noční můry v hlubinách naší kolektivní imaginace -- ale bylo fascinující všímat si, kolik textů se v posledních dnech zabývalo tématem, jehož hlavní bod nastínil můj příspěvek. Tento bod -- pro ty, kdo se k nám právě připojují -- tvrdí, že spotřebovávat méně (energie, zdrojů, všeho možného) je charakteristickým znakem vážně míněné odpovědi na nesnáze, jimž průmyslová civilizace čelí.

Palestinsky smír uprostřed arabských bouří a 3. intifáda

16. 5. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Na 15. května připadá 63. výročí arabské tragédie nakba, kdy bylo z bývalého britského mandátního území v Palestině od prosince 1947 do ledna 1949 ze svých domovů židovskými útočníky systematicky vyhnáno 750 000 domorodců, 13 000 obyvatel včetně žen a dětí bylo zavražděno a zničeno bylo víc než 500 palestinských vesnic a měst. Problém tkví v tom, že tato etnická čistka dodnes neskončila (v červnu 1967 bylo ze svých obydlí vyhnáno dalších 300 000 osob) a její dozvuky jsou stále ožehavé a zásadně ovlivňují dění na Blízkém východě i jinde.

Co se děje, když politikové mlčí aneb Stigma ABL nahrazuje vyčpělé stigma členství v KSČ

16. 5. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 15 minut

Politické mlčení může znamenat, že hoši a děvčata na sebe hledají nové svinstvo, to v tom lepším případě, nebo se snaží naznačit, že tiše, ale zarputile řeší problémy, které zdánlivě pod koberec zameteny; jestli si toto má volič opravdu myslet, tak to je ta horší varianta. Nicméně naši političtí baviči si rychle uvědomili, že ohroženo jejich dobré bydlo, takže se už běžnému voliči nevyplatilo permanentní sledování vysílání Čt 24, jež to té chvíle dávalo vzpomenout skvělé silvestrovské skeče J. Sováka a V. Menšíka; presumpce viny létala sem a tam tak rychle, že by se i Mistr Horníček zakuckal, a z výkonů K. Kočí by F. Holzmann a I. Janžurová vytvořili scénku, jež by možná předčila slavné kupování lístku na v sobotu večer či neděli ráno. Navíc se blížily Velikonoce a preference koaličních stran padaly kosmickou rychlostí. Aktuálně.cz - Britský The Economist napsal: "Nová vláda je rozvrácena hádkami, před veřejností se odhaluje jako rukojmí obchodních zájmů a selhává při snaze uskutečnit své velkolepé sliby."

Vínečko bílééé, vínečko rudééé... (natož těžké francouzské)!

16. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Aféry kolem Věcí veřejných (VV) neberou konce, zvláště těch týkající se tajných a posléze zveřejněných nahrávek. Atmosféra u nich, ale i kolem nich houstne, image VV padá hluboko do propasti. Vládní koalice však zřejmě přežije i zveřejněné skandální nahrávky "porady" VV, i když ze strany koaličních partnerů (TOP 09) lze slyšet názory, že by jak TOP 09, tak i ODS měly zvážit možnost menšinové vlády.

Podporuji politiku jednoho dítěte

16. 5. 2011

čas čtení 6 minut

Politika jednoho dítěte je často diskutovaná, kontroverzní a v západním světě často kritizovaná. Nicméně podle mě tato politika není tak špatná, jak o ní západní média informují. Navíc jako v tomto případě, jsou zprávy západních médií neobjektivní, přehánějí a snaží se jen najít zlo, píše občanka Čínské lidové republiky Min-jen Tchien.

Za Gruzii se popereme

16. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navštívil Gruzii. Zemi, jejíž občané na nás "nazírají jako na osvědčené přátele". (K.S., Právo 14.5.) (Připomeňme si, že to byla děla z českých dodávek, kterými Gruzinci zahájili noční ostřelování města Cchinvali, čímž rozpoutali poslední rusko-gruzínskou válku.) Z jejího zahájení obvinil český prezident Václav Klaus prezidenta Saakašviliho, zatímco Topolánkova vláda se staronovým ministrem zahraničí se zařadila do protiruského tábora.

Podpora Gruzie a podpora Saakašviliho jsou dvě různé věci

16. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pan Štěrba se pozastavuje nad trvající podporou, kterou ČR ústy Karla Schwarzenberga poskytuje Saakašviliho administrativě v Gruzii. Rozděluje přitom české politiky na ty, kdo z odpovědnosti za vyvolání srpnové války v roce 2008 obviňují gruzínského prezidenta (a to je například Václav Klaus - jenž je ovšem za všech okolností proruský) a ty, kdo ve válce stáli na straně pojídače kravat. Jako v řadě případů, i zde je ovšem jednoduchá dichotomie zavádějící a neumožňuje se v problému rozumně orientovat. Je přece docela dobře možné podporovat právo Gruzie na samostatnou existenci, která sama o sobě Moskvu nikterak netěší, a přitom na základě vyšetřování OBSE jednoznačně odmítnout Saakašviliho pohádky o tom, že válku "vlastně" začali Rusové. Jinak řečeno, Gruzie není Stalin, ale ani Saakašvili.

Rada Evropy doporučuje zakázat používání mobilních telefonů a wifi sítí ve školách

15. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Výbor Rady Evropy zkoumal důkazy, že technologie mají "potenciálně škodlivý dopad" na lidi, a dospěl k závěru, že je nutno okamžitě zasáhnout na ochranu dětí.

Zpráva výboru argumentuje, že je zapotřebí vyhnout se chybám, k nimž došlo, když činitelé odpovědní za zdraví veřejnosti nereagovali dost rychle proti nebezpečí azbestu, kouření a olova v benzínu.

Zpráva také zdůrazňuje, že potenciálně nebezpečné jsou bezdrátové telefony a zařízení na monitorování nemluvňat v dětském pokoji.

Zatčení DSK - cui bono?

15. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

<= Dominique Strauss-Kahn (vlevo) a ministr financí USA Timothy Geithner na zasedání MMF v roce 2009

Na základě zatím dostupných zpráv je opravdu velmi těžké říci, jak je tomu s údajným pokusem o znásilnění, jehož se měl v sobotu 14. května dopustit šéf MMF a populární potenciální kandidát na francouzského prezidenta Dominique Strauss-Kahn. Z jedné strany platí, že francouzským elitám je obecně v soukromí povolováno mnohem více než elitám původně puritánských USA; z druhé strany je ovšem pravda, že pokus o znásilnění by byl i v Paříži považován za příliš silnou kávu. Jakkoliv ovšem přesně nevíme, co se vlastně přihodilo v hotelu Sofitel, už teď lze říci, kdo z toho bude mít v poslední instanci prospěch...

Šéf MMF a francouzský prezidentský kandidát obviněn ze sexuálního útoku na pokojskou

15. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Dominique Strauss-Kahn (62), šéf Mezinárodního měnového fondu a muž, o němž francouzští socialisté doufají, že se stane příštím francouzským prezidentem, byl v sobotu odpoledne zatčen v New Yorku na letišti J.F. Kennedyho na palubě letounu společnosti Air France a byl obviněn, že se dopustil sexuálního útoku na pokojskou v hotelu Sofitel na Times Square.

Česká politika je odrazem hlouposti a prohnilosti české veřejnosti

13. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jak je to jiné v Německu a v Česku! Kdysi jsem poukazoval na rozdílný osud Jiřího Čunka a bavorského premiéra Stoibera. Teď čtu o německé europoslankyni (Silvana Koch-Mehrin) a německém ministrovi obrany (Karl-Theodor zu Guttenberg), kteří odstoupili ze svých funkcí kvůli podezření z plagiátorství. Kolik českých politiků je podezřelých z mnohem horších nepravostí, a přesto bohorovně setrvávají ve svých funkcích a nic s nimi nehne.

Robert Fisk: Proč nikdo neprotestuje proti těmto tyranům, užívajícím mučení

14. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Christopher Hill, bývalý náměstek amerického ministra zahraničí pro východní Asii, který býval velvyslancem v Iráku, a vždy se choval jako nesmírně poslušný americký diplomat, napsal nedávno, že "představa, že diktátor může na základě své suverenity terorizovat své občany, se stala nepřijatelnou."

Samozřejmě s výjimkou Bahrajnu, dodává k tomu světoznámý reportér deníku Independent na Blízkém východě Robert Fisk. Na tomto miniaturním ostrově, který je sunnitskou monarchií, která vládne nad většinovým šiitským obyvatelstvem, reagovala vláda na prodemokratické protesty tresty smrti, hromadným zatýkáním, vězněním lékařů a "pozváním" saúdské armády do země. Vláda v Bahrajnu také zničila desítky šiitských mešit.

Ozvěny totality?

Řidič autobusu odsouzen za pomalování předvolebních plakátů

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Řidič autobusu počmáral plakáty ODS, trest nad ním vynesla Langerova žena

Řidič olomouckého Dopravního podniku Roman Smetana si vyslechl trest za to, že před loňskými volbami pomaloval reklamy politických stran na autobusech. Za poškozování cizí věci dostal 100 hodin veřejně prospěšných prací a ODS má zaplatit škodu. Soudkyní, která o trestu rozhodovala, byla Markéta Langerová, manželka Ivana Langera.

Zdroj: IDNES

Klaus, privatizace a Věci veřejné

13. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Konečně můžeme aspoň nějaké rozkrývání toho, co je Václav Klaus zač, nalézt v českých médiích. Krádež propisky je sice ostudná, ale je to v zásadě marginální věc oproti velké ekonomické kriminalitě. Miloš Zeman kdysi po kupónové privatizaci hlásal, že Klausova politika po sobě nechala "spálenou zemi".

Sportem k (ne)dorozumění mezi národy, aneb zase ti Rusové

13. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

Chci poděkovat redakci BL, že 11.5.2011 zveřejnil moje krátké zamyšlení týkající se internetové diskuse k hokejovému utkání našich s Rusy na Aktuálně.cz (Stydím se. A moc. Doufám, že nejsem sám). BL tak umožnily polemiku na aktuální téma -- sport jako prostředek nedorozumění mezi národy, abych parafrázoval jedno z oblíbených hesel sportovního hnutí, píše čtenář Jaroslav Šlambor.

26723

Koutek reklamní tuposti 29 - Je libo bacon se slaninou?

13. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Je libo pizzu? V této reklamě má zákazník na výběr ze tří druhů: gramaticky správné (klobásová), bez pomlčky (šunkovo žampiónová) a makarónsky mísící a vysvětlující totéž slovo ve dvou různých jazycích (bacon /se slaninou/). Tomu se říká jednotná pojmenovávací politika.

Milan Štěch oslavy konce války neignoroval

13. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské listy před několika dny publikovaly článek Miloslava Štěrby "Zlata ubývá, generálové přibývají". V jinak zajímavém textu se objevuje řečnická otázka, kde byl předseda Senátu Milan Štěch, když ústavní činitelé (shodou okolností všichni z ODS) na Vítkově připomínali Den vítězství. Čtenáři je tak mezi řádky sugerován dojem, že druhý nejvyšší ústavní činitel ignoruje významné vzpomínkové akce konající se u příležitosti oslav konce druhé světové války, píše Jaroslav Müllner, ředitel sekretariátu předsedy Senátu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31420