Zmije obecná v české přírodě

27. 4. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych se se čtenáři podělit o jednu zkušenost. Možná někoho zaujme. Jde o pozorování výskytu zmije obecné. Velikonoční dny jsem pobýval v Nízkém Jeseníku, v místě, které znám již desítky let. Již několik posledních let tam v létě pravidelně, a to poměrně často, vídávám zmiji obecnou. Časně ráno v posečené zahradě, na kamenech a dokonce jednou na mostě přes vesnicí protékající říčku. Rovněž sousedé potvrzují častá setkání s tímto hadem. Na věci by nebylo nic divného, kdyby to nebylo v horském údolí, v zastavěné části obce a v nadmořské výšce kolem 500 metrů.

Podle Wikipedie jsou typickým areálem rozšíření zmije obecné (Vipera berus) v České republice výše položené oblasti s nadmořskou výškou nad 600 metrů, včetně nejvyšších horských poloh. Výskyt zmije v nížinách je u nás údajně ojedinělý.

Na Zelený čtvrtek, 21. dubna 2011, deset minut před polednem jsem přímo na kraji silnice narazil na zmiji. Chvíli jsem váhal, zda mám přinést z domu fotoaparát a riskovat, že had za těch pár minut zmizí, nakonec jsem jej ale fotografoval mobilem. Mé obavy, že by se vyplašil, se ukázaly neopodstatněné. Na mé přiblížení ruky s mobilem zmije reagovala podrážděně, z původně stočené polohy se rozvinula a zvedla hlavu. Pořídil jsem několik záběrů a pak utrhl dlouhý prut a zkoušel, jak bude reagovat na dotyk. Vůbec nebyla plachá a trvalo nějakou dobu, než ji to přestalo bavit a zmizela ve svahu nad potokem v loňském listí. Její délku jsem následně podle prutu odhadl na 60-70 centimetrů, což je prý již velikost u zmije obecné značná.

Bylo to v nadmořské výšce 510 metrů a do onoho svatého Jiří, kdy vylézají hadi a štíři, chyběly ještě tři dny.

Na velikonoční pondělí byl ve vážném stavu po uštknutí zmije hospitalizován mladý muž z Hořejších Kunčic (obec v Nízkém Jeseníku, 450 metrů nad mořem). V Jeseníkách byla dosud zmije ve vyšších polohách vždy hojná. V nízkých nadmořských výškách pod 600 metrů by se měla vyskytovat výjimečně. Mění se areál rozšíření tohoto jediného jedovatého hada žijícího v ČR?

0
Vytisknout
17176

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011