VÁLKA V BRITSKÉ VLÁDĚ

Liberální demokraté apelují na veřejnost, aby znemožnila konzervativcům vyhrávat volby

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 5.5. se v Británii bude konat referendum o tom, zda si voliči budou přát přejít od většinového volebního systému k tzv. "alternativnímu volebnímu systému", AV. Dosavadní většinový volební systém výrazně zvýhodňuje větší politické strany a často se v poslední době stává, že volby vyhrávají strany, proti nimž ve volbách hlasovalo až 70 procent obyvatelstva. Volební systém AV má být o něco demokratičtější.

Liberálnědemokratický ministr v konzervativně-liberálně demokratické vládní koalici Chris Huhne (ministr pro energetiku) apeloval důrazně na voliče, aby při čtvrtečním referendu vytvořili protikonzervativní koalici s cílem zbavit konzervativce moci. Nadcházející referendum je podle něho příležitostí pro "pokrokovou většinu" v Británii, aby podpořila změny a zabránila opakovaní "nejhorších výstřelků vlády Margaret Thatcherové".

Huhne, ve společném článku, který také podepsali stínový labouristický ministr pro podnikání John Denham a šéfka strany Zelených Caroline Lucas, argumentuje, že konzervativcům se podařilo v Británii uchvátit moc po většinu dvacátého století v důsledku "neférového" většinového volebního systému.

"Británie vždycky hlasuje ve volbách jako levostředová země, přesto však konzervativci dominují britské politice po dvě třetiny období od r. 1900, praví se v článku. "Jen dvakrát, v roce 1900 a v roce 1931 získali konzervativci ve volbách většinu. Není divu, že šéf Konzervativní strany David Cameron si pochvaluje, že současný systém 'nám slouží dobře'".

Článek pokračuje: "Pro ty, jimž konzervativní dvacáté století neposloužilo dobře, na spravedlivých volbách záleží. Záleží na nich i milionům voličů, kteří utrpěli ty nejhorší výstřelky vlády Margaret Thatcherové, přestože více než 54 procent voličů opakovaně hlasovalo proti ní."

Huhnovy výroky se rovnají vyhlášení války, které učinil jeden z nejvýznamnějších ministrů současné konzervativně-liberálnědemokratické vlády.

Šéf opozičních labouristů Ed Miliband také apeloval na voliče, aby v referendu podpořili systém AV.

Podle průzkumů veřejného mínění voliči zřejmě nový systém AV, podle něhož musí zvolený kandidát získat nejméně 50 procent hlasů, a než se to stane, se přerozdělují hlasy získané nejslabšími kandidáty, britští voliči odmítnou. Jenže průzkumy veřejného mínění jsou v tomto případě nespolehlivé. Očekává se jen minimální voličská účast a mnoho voličů ještě není rozhodnuto.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6387

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2011