O starých stromech a také trochu o psech

27. 4. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Karel Čapek v Anglických listech píše :" Stromy jsou snad to nejkrásnější v Anglii. Také ovšem louky a strážníci, ale hlavně stromy, krásně plecité, staré, rozložité, volné, ctihodné a převeliké stromy."

Nevím, zda od doby, kdy v ní Čapek pobýval, se Anglie také nezbláznila. Tím také myslím naši domovinu, ve které starých stromů, moudře vysazených rozumnými lidmi, dramaticky ubývá. Pan Cílek se v jednom pořadu zmínil, že jednou příčinou kácení stromořadí u silnic byla v minulosti mírná zima, takže silničáři, patrně aby se nenudili, se pustili do likvidace starých stromů u silnic. Krajina se mnohde velmi proměnila. K horšímu. Zejména v rovinách se už není čím kochat, zvláště když úrodná pole rovin byla mnohde zastavěna všelijakými sklady, či satelitními městečky.

Podobná situace se objevuje i ve městech a vesnicích. Kácí se preventivně. Prý jsou ty stromy lidem nebezpečné. Když někomu shodí vítr větev na hlavu a dojde k tragedii, pak takováto zpráva obletí ve všech sdělovacích prostředcích. A preventivní kácení pokračuje. Pokud by snad někdo něco namítal, pak obratný a opatrný místní referent si opatří dobrozdání od dendrologa. A tito odborníci, než by se vystavili nebezpečí, že by na ně někdo eventuálně svaloval odpovědnost v případě, že se opravdu něco stane, vystaví potvrzení, že strom je starý a lidstvu nebezpečný. Moderní technika pak pomůže rychle zamést stopy po těchto vraždách tím, že pařez, který zbyde jako corpus delicti, rozmělní na třísky. Ti vychytralejší pachatelé naopak pařezy těch stromů, které skutečně byly vyhnilé, na místě ponechávají, aby okolojdoucí viděli, jakého nebezpečenstva byli bdělým orgánem uchráněni.

Zbývá ještě objasnit paralelu se psy. I psi občas ohrozí člověka. Těžce zraní nebo i zabijí. I zde zpráva o tom obletí zemi ve všech sdělovacích prostředcích. Dopady ale bývají diametrálně jiné. Pejsek zabiják to obvykle nějak přežije. Buď byl vyprovokován člověkem, který se mu "díval do očí", jak jsem se tuhle dozvěděl v TV nebo tento napadený byl moc malý nebo brečel atd. V každém případě za takovým pejskem stojí silná pejskařská lobBy, která všechna omezení, která eventuální zákonodárci vymyslí, v zárodku potlačí mocným odporem.

Dovedu si představit svět bez aut, televizí, mobilů, ale konec konců i bez přebujelého množství psů. Nedovedu si ale představit svět bez stromů. Mnoho lidí sledovalo výborný film Avatar. Myslím, že nikdo nepřál úspěch divokým lidským nájezdníkům na cizí planetu, kteří s cílem vykořistit ji, ničili krásnou místní přírodu, zejména obrovské stromy. Odcházíme z kina plni dojmů a možná, že půjdeme kolem zbytků čerstvě a zbytečně pokáceného stromu. A to nebude žádné Sci fi.

0
Vytisknout
9029

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2011