Si Ťin-pching nepřednesl klíčový projev v rámci zasedání skupiny BRICS

23. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
Foto ruské MZV

Si měl vystoupit na  fóru BRICS  v Jihoafrické republice, ale místo toho jeho projev přečetl jeho ministr obchodu
 
Čínský vůdce Si Ťin-pching v úterý nečekaně vynechal plánovaný projev na klíčovém obchodním fóru v Jihoafrické republice.

Si přicestoval do Johannesburgu na summit BRIC v pondělí večer na svou teprve druhou letošní zahraniční cestu po březnové návštěvě Moskvy. Na letištní ploše ho přivítal jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

 

Podle harmonogramu summitu se měl Si zúčastnit fóra a v úterý přednést projevy spolu s dalšími vedoucími představiteli. Místo toho však jeho projev přečetl jeho ministr obchodu Wang Wentao.

Si se později zúčastnil večeře na summitu, ale nebyl uveden žádný důvod, proč projev zmeškal. Zdálo se, že šlo o rozhodnutí na poslední chvíli, neboť články ve státních médiích a příspěvky mluvčího čínského ministerstva zahraničí na sociálních sítích byly zveřejněny tak, jako by jej přednesl sám.
 
Někteří pozorovatelé Číny spekulovali, zda se něco "nepokazilo", nebo zda Si dočasně neonemocněl, ale vysvětlení se pravděpodobně nedočkáme.

Bill Bishop, autor populárního zpravodaje o čínských záležitostech Sinocism, poznamenal, že tento měsíc již nastalo dlouhé období bez jakýchkoli Siových veřejných vystoupení, což se zdálo "trochu zvláštní".

"Toto rozhodnutí na poslední chvíli vynechat obchodní fórum vypadá ještě podivněji. Takže při absenci jakýchkoli užitečných informací ze systému ČLR [Čínské lidové republiky] se budou šířit fámy," uvedl.

Projekt China Global South poznamenal, že se jedná již o druhou nevysvětlenou absenci čínského představitele poté, co bývalý ministr zahraničí Čchin Gang - který se již několik měsíců neobjevil na veřejnosti - minulý měsíc rovněž vynechal zasedání ministrů zahraničí BRICS.

"Říci, že [Siova nepřítomnost] je mimořádná, je slabé slovo, protože čínští představitelé nikdy nevynechávají vysoce choreografické události, jako je tato," uvedla organizace.

V projevu, který Wang přednesl, zazněly chabě zastřené útoky na Spojené státy, které nejmenovaná země označila za "posedlé udržením hegemonie, [a] které jsou neúspěšné ve svých snahách  ochromit rozvíjející se trhy a rozvojové země".

"Kdo se rozvíjí jako první, stává se cílem jejich zadržování. Kdo je dohání, stává se cílem jejich obstrukcí," řekl Wang jménem Si.

Země BRICS - Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika - představují přibližně 40 % světové populace a čtvrtinu světového HDP. Vedoucí představitelé všech členských zemí s výjimkou Vladimira Putina se zúčastnili osobně, neboť v současné době čelí zatykači vydanému mezinárodním trestním soudem za válečné zločiny.

Summitu se zúčastnili zástupci desítek dalších zemí,   hlavní členové zvažují rozšíření svého členství.

Někteří členové, jako například Čína, usilují o vybudování BRICS jako protiváhy západních bloků, jako je G7 nebo G20, ačkoli uvnitř skupiny panují rozpory. V úterý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva prohlásil, že cílem skupiny není konkurovat západním institucím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3042

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023