Telegramový kanál Shot: Vyšetřování prověřuje verzi výbušného zařízení v podvozkovém prostoru Prigožinova letadla. "VČK-OGPU" informuje o prvním podezřelém

25. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Vyšetřování zvažuje verzi, podle které bylo v podvozkovém prostoru letadla zakladatele Vagnerovy SVS Jevgenije Prigožina umístěno výbušné zařízení. Informoval o tom telegramový kanál Shot s odvoláním na svůj zdroj.

Podle předběžných údajů došlo během letu k explozi v blízkosti podvozku. Kvůli výbuchu bylo křídlo odtrženo, zasáhlo stabilizátor, kvůli tomu začalo obchodní letadlo prudce nabírat výšku, načež se "dostalo do vývrtky".

Zdroj kanálu tvrdí, že verze s explozí je nyní "prověřována".

Anonymní telegramový kanál "VČK OGPU" tvrdí, že v případě letecké havárie se objevil první podezřelý. Podle kanálu je to Prigožinův osobní pilot a bývalý zakladatel společnosti, která vlastní havarovaný letoun MNT Aero, Arťom Stěpanov. Podle kanálu měl přístup k letadlu a je hledaný bezpečnostními složkami. Kanál také píše, že Stěpanov ještě před pádem letadla odjel na Kamčatku. Podle jeho bratra je Stěpanov pryč třetí den a bez komunikace. Navíc nominální vlastník MNT Aero Olga Gubareva a Stěpanovův obchodní partner Kirill Ščerbakov se neozývají, tvrdí kanál Telegramu.

Neexistuje žádné oficiální potvrzení informací zveřejněných kanály Shot a VČK-OGPU.

Fontanka s odvoláním na zdroj píše, že těla mrtvých nelze vizuálně identifikovat, protože byla těžce poškozena. Podle partnera publikace, podle nepřímých znaků, odborníci říkají, že Prigozhin je mezi mrtvými.

Večer 23. srpna havarovalo v oblasti Tveru soukromé letadlo Jevgenije Prigožina. Zakladatel PMC Wagner byl uveden v seznamu cestujících, který zveřejnila Federální agentura pro leteckou dopravu. Prigožinova smrt nebyla oficiálně potvrzena. Po pádu letadla bylo zahájeno trestní řízení kvůli porušení bezpečnostních pravidel a provozu dopravního prostředku (článek 263 trestního zákoníku Ruské federace). Zdroj v orgánech činných v trestním řízení uvedl, že vyšetřování zvažuje všechny verze toho, co se stalo, "včetně chyby pilotování, technických problémů a vnějšího vlivu".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2771

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023