Aby Kaspické moře přežilo, je třeba zastavit příval odpadu

25. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Moskva vychvaluje skutečnost, že Rusko se stalo třetím kaspickým pobřežním státem, který ratifikoval protokol z roku 2004 o ochraně zvířat a rostlin žijících v Kaspickém moři, i když dva z pěti dalších států – Írán a Turkmenistán – tak neučinily a úmluva nevstoupí v platnost, dokud to neudělají, upozorňuje Magomed-Rasul Magomedov .

Skutečnost, že Rusko úmluvu ratifikovalo, tak především upozorňuje na pět hlavních problémů, které podle ruských expertů nyní ohrožují biologické přežití Kaspiku a dokonce i lidský život podél jeho břehů.

Za prvé, Volha, která je hlavním zdrojem voda pro Kaspické moře, nadále přináší obrovské množství průmyslového odpadu, zabíjí tak rostlinný i živočišný život a dělá ze severní části moře stále více mrtvou zónu.

Za druhé, ani jedno město v Dagestánu nezpracovává své odpadní vody před vypuštěním do Kaspického moře. Výsledkem je, že Kaspické je stále více kontaminováno i těmito zdroji.

Za třetí, nejenže dva pobřežní státy neratifikovaly úmluvu, ale čtyři další země, jejichž vody vtékají do Kaspiku po překročení území jiných států - Gruzie, Arménie, Turecko a Uzbekistán – nejsou ani součástí úmluvy a nebudou se řídit jejími ustanoveními, i kdyby všech pět pobřežních států nakonec dokument ratifikovalo.

Za čtvrté, málo údajů shromážděných během minulé století o Kaspickém moři bylo digitalizováno; v důsledku toho odborníci a tvůrci politik nemají přístup k informacím, které potřebují k řešení tohoto problému zásadně důležitého vnitřního moře.

A za páté, ustanovení úmluvy neobsahují řešení skutečnosti, že po zániku SSSR existuje stále jen relativně malá koordinace mezi Ruskem a ostatními bývalými sovětskými republikami, natož jde-li o země, které byly nezávislé na Moskvě ještě před rokem 1991.

Ve výsledku Kaspické moře stále více připomíná kbelík, do kterého se vylévají odpady. Jedná se přitom o největší uzavřenou vodní plochu na Zemi. V podstatě jde o obrovské jezero bez odtoku.

Pokud tento problém nebude rozpoznán a poté řešen, negativní důsledky pro Kaspik a ty, kteří žijí podél jeho pobřeží, jen porostou.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2628

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023