Uhlíku v půdě je víc než v atmosféře: Projekt zkoumá klíčovou roli, kterou při udržování stability klimatu hraje půda

25. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
Výzkum financovaný grantem od USDA National Institute of Food and Agriculture bude zkoumat metodu, jak zabránit uhlíku unikat z půdy a zachycovat teplo v zemské atmosféře, upozorňuje Robert Wells.

Výzkum financovaný grantem ve výši téměř 750 000 dolarů od Národního institutu pro výživu a zemědělství USDA bude zkoumat metodu, jak zabránit tomu, aby uhlík unikal z půdy a stal se skleníkovým plynem oxidem uhličitým. Jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, ohřívá Zemi tím, že prostřednictvím skleníkového efektu zachycuje teplo.

Výzkum je důležitý, protože NASA oznámila, že Země letos v létě zaznamenala jedny z nejvyšších teplot v historii.

"Když mluvíme o změně klimatu, mnoho lidí má mylnou představu, že většina uhlíku na Zemi je uložena v atmosféře, " říká Lisa Chambers, hlavní výzkumná pracovnice projektu a docentka na katedře biologie UCF. "Ale zásoba atmosférického uhlíku je ve skutečnosti poměrně malá, vzhledem k rezervě uhlíku v půdě."

Výzkum se zaměří na histosoly, neboli organicky bohaté půdy v zemědělské oblasti Everglades, která se nachází jižně od jezera Okeechobee na Floridě.

Histosoly tvoří pouze asi 1,3 % zemského povrchu, ale obsahují přibližně 23 % uhlíku. Půdy bohaté na živiny jsou ideální pro zemědělství, ale jejich odvodnění a kultivace vedou ke zvýšení obsahu oxidu uhličitého v atmosféře.

Výzkumný tým, který zahrnuje Jehangira Bhadhu z University of Florida a Jinga Hu z Mississippi State University, bude zkoumat přidávání jemných minerálů - jako je bahno a jíly - do histosolů, aby se zabránilo úniku uhlíku.

Výzkum zjistil, že organická hmota spojená s minerály uvolňuje do atmosféry méně uhlíku, protože je méně náchylná k rozkladu mikroby.

"Datováním uhlíkem-14 bylo prokázáno, že uhlík, který je spojen s těmito jemnými bahny a jíly, zůstal v půdě nejdéle, " říká Chambers. "Zatímco nevázaná, volná organická hmota je stará jen desítky až stovky let a mikroby ji snadno rozkládají na CO2, organická hmota spojená s minerály zestárla o tisíciletí."

Říká, že zemědělská oblast Everglades je ideálním místem pro provádění výzkumu, protože práce by nejen mohla pomoci se změnou klimatu, ale mohla by také zlepšit zemědělskou produkci a udržitelnost v oblasti.

Úbytek půdy v důsledku rozkládajících se histosolů se stal hlavním problémem v zemědělské oblasti Everglades, kde v některých lokalitách klesla výška půdy za posledních 100 let až o 1,8 m.

"Půda byla tak nechráněná a oxidovala tak rychle, že existují místa, kde jsou půdy téměř úplně pryč, přeměněny zpět na oxid uhličitý v atmosféře a jsou téměř na skalním podloží," říká. "Takže je to trochu prekérní situace."

Čtyřletý projekt bude zahrnovat průzkum současného stavu organické hmoty spojené s minerály v oblasti, laboratorní experimenty k určení nejlepších půdních formulací a terénní pokusy. Ačkoli se projekt zaměří na jižní Floridu, zjištění by mohla mít aplikace i v jiných oblastech, kde byly histosoly odvodněny pro zemědělskou produkci.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3735

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023