Tisíce lidí protestovaly v Londýně proti dědictví Margaret Thatcherové

14. 4. 2013

čas čtení 5 minut

< Tobě bylo jedno, když jsi nám lhala, nám je jedno, že jsi umřela, praví se na transparentu, který nesli fanoušci FC Liverpool na zápase v Readingu.

Policie zatkla devět osob za přestupky proti veřejnému pořádku během převážně pokojné demonstrace v centrálním Londýně, jíž se v dešti účastnily na Trafalgarském náměstí v sobotu asi tři tisíce osob. Na demonstraci dohlíželo 1700 policistů! Účelem bylo "oslavit" smrt Thatcherové. Několik málo lidí skandovalo obscénnosti a na policii účastníci hodili asi dvě lahve. Skandování "Maggie, Maggie, Maggie, dead, dead, dead!" ("Maggie, Maggie, Maggie, dead, dead, dead") se z davu ozvývalo sporadicky.

Demonstrace, jíž se účastnily osoby různého věku a obou pohlaví, byla v podstatě pokojná. Trvala až do pozdních večerních hodin.

"Někteří lidé mají hluboce a intenzivně pociťovanou nenávist k Thatcherové a k tomu, co dělala, ale většina z nás je tu z mladé generace na protest proti pokusům establishmentu detoxifikovat Thatcherovou a její politiku. Tak je pro lidi velmi důležité, je to pro ně katarze, aby vyjádřili svůj nesouhlas," řekl Marcus Schneider, čtyřiadvacetiletý videoeditor ze severního Londýna.

Až do pozdního večera tancovali demonstranti pod bdělým okem stovek policistů ke zvukům bubnů.

Jedna vysoká policejní činitelka varovala případné demonstranty, že budou při středečním pohřbu Thatcherové zatčení, pokud "znepokojí" truchlící při pohřbu, anebo je rozhněvají. Christine Jonesova varovala, že podle kontroverzního odstavce 5 britského zákona o veřejném pořádku má policie možnost zasáhnout i proti nenásilným akcím, pokud povedou k "šikanování, znepokojení či hněvu" jiných občanů.

Pozoruhodné na protestech proti zkreslování odkazu Margaret Thatcherové je, že v dnešním internetovém světě se vládcům a establishmentu nepodařilo udržet jednotnou propagandu, poznamenává Jan Čulík. Nejsilněji zkreslovala fakta česká média, která hned po zprávě o úmrtí Thatcherové zahájila bezostyšnou, lživou kampaň, zkreslující dopad a význam politiky Margaret Thatcherové (záhada, že v ČR z postkomunistických zemí vládne v médiích zřejmě nejintenzivnější a nejiracionálnější antikomunistická nenávist, je v zahraničí často diskutována). Ani v ČR se však toto lhaní neudrželo jako nenarušený diskurs. V mezinárodních médiích, zejména mimo v Británii převládly informace o protestech proti Thatcherové, například v rakouském deníku Kurier vyšla k článku o protestech proti Thatcherové velká fotografie od tiskové kanceláře Reuters, se slovní hříčkou IRON LADY, RUST IN PEACE (ŽELEZNÁ LADY, REZAVĚJ V POKOJI) - je to slovní hříčka na "rest in peace" - odpočívej v pokoji. Novináře, kteří jsou mimo ČR o hodně méně úplatní a propagandističtí než v českém prostředí, zaujaly právě především britské protesty.

Ze zpětného pohledu po čtvrt století od pádu Margaret Thatcherové je nejděsivější na jejím "dědictví", jak její kontroverzní myšlenky rozvinuli její následovníci, zejména ostře kontroverzní konzervativní (nikoliv labouristický, to je mýlka!) premiér Tony Blair a pak nynější "dětský" ministerský předseda David Cameron, který je natolik produktem soukromé anglické střední školy, že je naprosto izolován od vnějšího světa (mimo jiné i svými miliony), zůstává kdesi ve věku čtrnácti let a dělá při rozhodování chyby, které pak musí rušit (jeho vláda provedla už asi dvacet obratů o 180 stupňů). Nesmyslný princip "kitchen economics" "kuchyňské ekonomiky", které hokynářova dcera zavedla do společnosti, tvrdě zreglementoval život. Už neexistuje filozofie, umění, společenské vědy, morálka, humanita. Jediným měřítkem všeho je, jestli něco vydělává. Co nevydělává, je nelegitimní. Největší katastrofu způsobili tímto způsobem myšlení Thatcherová a její následovníci kulturní nadstavbě země, včetně univerzit, které jsou v hluboké provozní i myšlenkové krizi. Přitom kuchyňská ekonomika Thatcherové nezlepšila ekonomickou situaci Británie - ta se dále propadá do ekonomické nevýkonnosti, zadluženosti a nezaměstnanosti, prostě jen s tím, že opustila všechny lidské hodnoty a opakuje mantru volnotržního principu.

To se zdá býti přesně v linii "dědictví" Margaret Thatcherové, protože ta paní byla tak hloupá, nerozuměla umění, nerozuměla humanitě, jediné, co znala, a co prosazovala proti všem, byla její "kuchyňská ekonomika".

Historie Thatcherové a jejích následovníků je varujícím znamením dnešní doby: nemusíte nic moc umět, nemusíte mít rozhled ani moudrost, ale pokud jste sociopat a jste ochotni prosazovat své postoje s neomezenou agresivitou, všichni ostatní slušní lidé vám ustoupí a vy jste vítěz. O čtvrt století později vás budou oslavovat jako velkého státníka.

Vláda sociopatů je na postupu a Thatcherová byla jejich matkou.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Chcete podpořit novináře, který odhaluje excesy exekutorů?

12. 4. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jindřich Ginter z deníku Právo udělal podstatné množství práce při odhalování excesů exekutorů a kontroverzní české exekutorské praxe. Pracoval na tomto tématu v koordinaci s Britskými listy. V minulých dnech byl nominován na novinářskou cenu Open Society Fund, a to za sérii článků o kupčení se složenkami.

Na základě těchto článků ministerstvo spravedlnosti pak o něco zkrátilo odměny za právní zastoupení u malých dluhů do deseti tisíc korun, takže články vedly k dílčímu úspěchu a přispěly k posílení práv občanů, což je hlavní motto soutěže.

Ginter se tomuto tématu věnoval soustředěně více než rok, což je na té nominované sérii článků patrné.

Kdyby Ginterova nominace postoupila, byl by to zřejmě vzkaz překupníkům z řad vymahačů dluhů a některých advokátů, že téhle už nesmyslné mlýnice pro pár drobných mají lidi opravdu dost.

Ginterovy články, nominované na tuto novinářskou cenu, jsou ZDE

Pokud by čtenáři Britských listů usoudili, že si Jindřich Ginter za svou novinářskou práci v zájmu obyčejných lidí zaslouží ocenění, hlasovací stránka je ZDE. Nemyslíme si sice, že porotci jako Jacques Rupnik, Olga Sommerová nebo Karel Hvížďala jsou objektivními a povolanými hodnotiteli (pořád jsou to lidé jediného politického názoru), jenže tak už to cenami v České republice bývá, bývají cinknuté. Nicméně Ginterova práce je podle našeho názoru důležitá a záslužná a pokud tak usoudí i čtenáři, mohou pro jeho články hlasovat. Mohlo by to přispět ke kultivaci českého veřejného prostoru.

Informace o novinářské ceně jsou ZDE

Hysterie kolem ÚSTRu a hazardování s budoucností

12. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nerozumím příliš tomu, proč třeba takový Martin Fendrych (u premiéra Nečase takový postoj beru jako předvolební rétoriku pravice, která se na víc nezmůže) chápe odvolání pana Hermana z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) jako začátek "rudého úklidu". Jsem si však zcela jistý tím, že k dnešnímu nástupu komunistů nemuselo vůbec dojít, kdyby se pravice nedopouštěla už od Klausových dob obrovských zločinů na tomto národu. Jak teď vůbec mluvit vážně a přesvědčivě o hrůzách normalizace, když tu máme hrůzy privatizace, hrůzy korupčních skandálů, exekucí, hazardu atd. Vždyť polistopadový pravicový režim, kam řadím také opoziční smlouvu nebo vládu Grossovu, je pouze pokračováním zločinů normalizace a často za ním stojí v zákulisí ti samí STBáci (vadilo vůbec někomu, že bývalý šéf Sazky Hušák je bývalý spolupracovník StB a že se dalo očekávat, že podle toho se Sazkou naloží?) a bývalí komunisté, kteří stáli za normalizací.

Kdo je tady pánem

12. 4. 2013 / Petr Uhl

čas čtení 8 minut

Prezidenta by český stát mít vůbec nemusel, tvrdím s rostoucím počtem občanů, a velvyslance by pověřoval a odvolával předseda vlády. Ne prezident, nýbrž vláda je přece Sněmovně, a tím lidu, a mezinárodnímu společenství odpovědna jak za dodržování zákonů, za ochranu práv a za demokratickou správu země. Je odpovědna i za jednání prezidenta.

Petr Uhl zaslal Britským listům k vydání tento článek, který byl napsán pro Deník Referendum, kde dnes vyšel

Další výborný film Klusáka a Remundy o tom, jak se chovají Češi

10. 4. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Svobodu pro Smetanu! (52 minut). Režie Vít Klusák a Filip Remunda. ČT 2, neděle 14. 4. 2013 ve 20 hodin

Po vynikajícím filmu Spřízněni přímou volbou, o panoptikální reklamě a drsné manipulaci českého občanstva během nedávné prezidentské kampaně, o zhoubné síle "reklamokracie" v dnešní České republice se nezapomeňte podívat na další výborný film této filmařské dvojice, snímek Svobodu pro Smetanu!, který se bude vysílat tuto neděli 14. dubna večer na ČT 2. Je to opět časosběrný dokument, který nestranně zaznamenává skoro celou historii bývalého olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany, který pokreslil před volbami na jaře 2010 předvolební plakáty ODS, vylepené na jeho autobuse, tykadly, která fixem přikreslil na hlavy politiků, především velmi kontroverzního Ivana Langera. V šokujícím střetu zájmu Romana Smetanu bezostyšně odsoudila jeho manželka, soudkyně Langerová! Úroveň české justice a samotné paní Langerové je tak otřesně nízká, že jí vůbec nenapadlo, že se děsným způsobem octla ve střetu zájmů. Zdiskreditovala tak nadobro českou justici a není divu, že Roman Smetana od té doby její procedury, připomínající tupého úředního šimla, začal bojkotovat.

Izrael zabíjí palestinské civilisty, svět to ignoruje a palestinská policie je bezpečnostně provázána s Izraelem. Přesto je jedinou nadějí Palestinců pouze "třetí intifáda"

12. 4. 2013 / Petra Šťastná

čas čtení 11 minut

"Izraelská armáda napadá palestinské vesnice, provokuje a kolonizuje Palestince a když Palestinci kladou odpor, zabije je." Takto rozhořčeně okomentovala na Twitteru mladá palestinská aktivistka a studentka anglistiky z Ramalláhu, Mariam Barghouti, zavraždění dvou mladíků ze Západního břehu Jordánu. Amer Nassar (17) a Naji Balbisi (18) byli ve středu 3. dubna v noci zastřeleni izraelskými vojáky, kteří u vojenského kontrolního stanoviště Enav poblíž města Tulkarem pálili ostrými náboji do několika protestujících. Zavraždění mladíci jsou od ledna tohoto roku již minimálně osmou, respektive devátou civilní obětí z rukou izraelských okupačních sil. Brutalita okupace se zvyšuje, vojáci a vojačky střílí do neozbrojených civilistů s vědomím, že za tyto činy nebudou trestáni. Snad i proto se stále intenzivněji volá po spravedlnosti a potrestání takových zločinů. Mezinárodní společenství je nečinné, Palestincům nezbývá nic jiného než si spravedlnost vybojovat sami. Půjde to jinak než třetí intifádou?

Ach, ty počty

12. 4. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 4 minuty

O lidech, kteří se nám nezdají příliš nadaní, s oblibou říkáme, že neumí do pěti napočítat. Zvládnutí této početní dovednosti se tak stalo jednoduchou náhražkou složitých testovacích baterií při měření inteligenčního kvocientu. Pokud zjistíme, že jedinec takto nenadaný vykonává jistou zodpovědnou funkci, naše důvěra k němu i k celé instituci zákonitě upadá.

K tomu: Jan Čulík, Konec básníků v Čechách (Z knihy Jan Čulík, Jací jsme, Host, Brno, 2007).

Buckinghamský palác vyjádřil znepokojení nad přítomností vojáků na pohřbu Thatcherové

12. 4. 2013

čas čtení < 1 minuta

Buckinghamský palác v Londýně, sídlo britské královny, vyjádřil znepokojení nad rozhodnutí, že Margaret Thatcherové mají být při jejím středečním pohřbu poskytnuty vojenské pocty. Buckinghamský palác má pochybnosti, zda je správné, aby tak kontroverzní osoba jako Thatcherová byla na své poslední cestě doprovázena více než 700 vojenskými hodnostáři. Vznikly obavy, že plánovaný pohřeb zpochybňuje dosavadní britskou tradici, při níž je s armádou spojována monarchie, nikoliv jednotliví politikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč by se Milan Valach (ne)měl kát

12. 4. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Za poslední roky jsme si zvykli, že s příchodem dubna vyšle vládní koalice signál, že je div ne před rozpadem. Jde o takové folklorní pošimrání cukrem pod nosem, aby cukr zanedlouho zmizel a bič mocně zapráskal. Bylo tomu tak v letech 2011, 2012, a není tomu jinak ani letos. Loňský duben se navíc nesl ve znamení nenásilné mohutné demonstrace na Václavském náměstí v Praze.

Letos bylo na Václavském náměstí živo opět. Situace je ovšem diametrálně jiná. Nesešlo se sto tisíc lidí, ale přišla jich jenom hrstka -- a co hlavní, organizátoři se stylizovali do role spasitelů, kteří sami nejlépe vědí, co ostatní chtějí. Ponert, Bárta, Okamura, Popelka -- zvláštní "mocná čtyřka". Že by toto byl lék na nemocnou společnost, které se rozpadá základní sociální síť pro potřebné a kde mizí důvěra v právní stát, a co hůř, v demokracii samu?

ČSSD a přímá demokracie

12. 4. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Na pana Kotrbu reagovat nebudu, na jeho demagogii namířenou proti přímé demokracii ano.

Zajímavé totiž je, že zatímco mu její princip vadí v případě ohrožení vlády stran, nevadil mu, když "dav" vynesl na Hrad Miloše Zemana.

Velká samota duše

12. 4. 2013 / Antonín Líman

čas čtení 12 minut

"Neopěvovaná krajina je mrtvá krajina."
Bruce Chatwin

Dnes mne moc potěšila paní Blanka Hlávková, rozená Šulcová, ze Staré Boleslavi, která kdysi chodila na hodiny angličtiny k mé matce. Poslala mi antikvární Kříž u potoka od Karoliny Světlé, který mi udělal velkou radost. Poslechněte si úvod románu:

Dolanský mlýn najednou se zastavil. Byloť to ponejprv zas po třiceti letech. Tenkrát zemřel starý mlynář, dnes jeho syn.

Mlýn dolanský dle starého obyčeje se zastavil při posledním pána svého vzdechnutí a celé okolí nad nenadálým, neobvyklým tím tichem takřka zkamenělo. Štěpy v sadě, obalené květem růžovým a bílým, podivením sebou ani nepohnuly, větřík jasnou hladinu rybníka po celé ráno dovádivě rozzčeřující úžasem zatajil dech, šepotavé rákosí ostýchavě oněmělo. V olších u potoka to utichlo jako v kostele. Strnadi a drozdové o závod v lupenatém jich chládku prozpěvující ani tam již netíkli, co jim selhal průvod ze mlýna. A čáp jako starý mudrc okolo vody zamyšleně se procházeje, zůstal zaraženě na jedné noze stát; nedůvěřivě zíral k mlýnu, jakoby očekával, že bílé to stavení, oblité nejzlatějším slunéčkem májovým, asi tak neočekávaně zmizí, jako v něm zanikl klepot veselý...(Karolina Světlá, Kříž u potoka, str. 13)

Prohlášení SPaS k jednání Rady hospodářské a sociální dohody

12. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) s velkým znepokojením přijalo zprávy o dalším kole jednání Rady hospodářské a sociální dohody. Oficiální zprávy hovoří o tom, že vláda znovu odmítla zvýšení minimální mzdy, která se nezvýšila od roku 2007 -- upozorňujeme, že činí 8 000 Kč.

Hledá se fištrón

12. 4. 2013 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Existuje spolek pro druh či podruh fiškuse, tam však požadovaný vzorek nemají -- či zatím nemají. Leda jej objednat v cizině, jenže, cizina není jistá, občane Brychu,viz. nebezpečný tovar z Polska -- nu, u nás doma máme samé kvalitní výrobky, že? Že ! A levné, dostupné, ve slevě potravinové můžete ušetřit za prášky proti zácpě... ale k věci.

Vzpomínky na vývoj protinádorového léku

12. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

V listopadovém čísle prestižního časopisu Journal of Cell Biology vzpomíná harvardský profesor Goldberg na dobu (1969-dnes), kdy se stal klíčovou postavou v objevování mechanismu rozkládání proteinů v buňce (článek Development of proteasome inhibitors as research tools and cancer drugs). Goldberg je autorem názvu "proteazom" pro složitý komplex proteinů, který je zodpovědný za rozklad buněčných proteinů a vymyslel a založil firmu MyoGenics, jejíž výzkum postupně vedl k objevu léku proti mnohočetnému myelomu, totiž bortezomibu (Velcade), který funguje tak, že proteazom zastavuje.

MÍSTNÍ POPLATKY A VODOVODNÍ ZÁKON VE SNĚMOVNĚ

K čemu nám jsou socani ve Sněmovně?

11. 4. 2013 / Jana Maříková

čas čtení 17 minut

Pokud budete podrobně sledovat nejnovější činnost poslaneckého klubu ČSSD, tak se můžete snadno dobrat odpovědí na otázku z titulku.

  • úplně k ničemu
  • záložní tým Miroslava Kalouska (TOP 09 B).

Nejnovější argumenty podporující odpovědi a) a b) dokládají případy novel zákonů o vodovodech a kanalizacích (sněmovní tisk 933) a o místních poplatcích (sněmovní tisk 737).

BRITÁNIE:

Smrt Thatcherové hrozí vyvolat konflikt v Dolní sněmovně

11. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Šéf Konzervativní strany David Cameron a šéf labouristické opozice Ed Miliband se snažili včera v parlamentě postavit se proti hrozícímu riziku, že smrt Margaret Thatcherové povede k polarizaci národa a k škodlivému konfliktu. Oba jí ve středu v Dolní sněmovně vyslovili poctu. Miliband ji sice pochválil za její vůdcovství, včetně jejího vůdcovství během války o Falklandské ostrovy, pochválil ji, že varovala před globálním oteplováním a že vyjednávala s Gorbačovem o reformách sovětského bloku, zdůraznil však, že nesouhlasí s její politikou a jejími hodnotami. Miliband poukázal na to, že mnoho komunit ve Velké Británii dodnes nad Thatcherovou zuří, protože je poškodila a opustila.

Jenže do Dolní sněmovny se v den, kdy se řečnilo na počest Thatcherové, dostavila sotva stovka z 256 labouristických poslanců a někteří z nich, například herečka Glenda Jacksonová, obvinila v Dolní sněmovně Thatcherovou, že páchala po dobu delší než deset let "nejstrašlivější sociální, ekonomické a duševní škody této zemi, mému volebnímu okrsku a mým voličům".

SKANDÁLNÍ SELHÁNÍ MINISTERSTVA VNITRA ČR:

Alternativa Zdola: Protestujeme proti nálepce extremismu

11. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Stanovisko občanské iniciativy Alternativa Zdola ke Zprávě o extremismu na území České republiky za rok 2012

Občanská iniciativa Alternativa Zdola důrazně protestuje proti zařazení na seznam extremistických organizací České republiky. Považujeme tuto skutečnost, vzhledem k náplni naší činnosti, za naprosto skandální a za projev absolutního selhání Ministerstva vnitra.

Milan Valach by se jako ideolog "přímé demokracie" měl kát

11. 4. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

reakce na článek Milana Valacha " Co bylo špatně na nedělní demonstraci"

Kam vede to, když chce dav (ne lid) dělat revoluci, jsme viděli nejen v Egyptě. Skončilo to zapálením Káhirské knihovny a vládou fanatických islamistů. Liberální levičáci v americké diplomacii se nepoučili. Arabské jaro rozlité od Afriky po Asii vytvoří prostor pro policejně vojenské manévry americké armády na dvacet či třicet let. Václavské náměstí naplněné "lidem", který ohlušen tlampači taxikáře Ponerta, vyřvával svou frustraci vůči všem - to je zase výsledek líbivých sloganů o tom, že "si budem vládnout sami". Krysař z Hammelnu by tu scénu nezrežíroval lépe.

Čarodějnice je mrtvá! Dostane se tato píseň na špičku britské hitparády?

11. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

V důsledku nedávného úmrtí Margaret Thatcherové získala nebývalou popularitu píseň z klasického muzikálu The Wizard of Oz (1939) "Ding Dong: Čarodějnice je mrtvá!" Za pouhých 48 hodin od úmrtí Thatcherové se v důsledku zvýšeného počtu stahování tato píseň dostala na oficiální britskou popovou Top 10. Na Facebooku vznikla kampaň, která naléhá na veřejnost, aby si tuto píseň kupovala.

Pokud by se píseň "Ding Dong: Čarodějnice je mrtvá!" stala tento týden hitem číslo 1, rozhlas BBC bude muset řešit, zda ji bude vysílat, upozorňuje deník Independent.

Zajímavé je však, že zájem o zpravodajství týkající se Thatcherové je relativně chabý. Devadesátiminutový pořad televize BBC věnovaný dědictví Thatcherové sledovalo jen asi 3 miliony diváků, což je v šedesátimilionové Británii velmi málo - v českých poměrech by to bylo půl milionu diváků. Televizní zpravodajství, téměř exkluzivně věnované Thatcherové, nezaznamenalo zvýšení sledovanosti.

Některé textilní firmy se snaží využít smrti Thatcherové. Tak internetový obchod se šatstvem Redbubble nabízí černobílá trička s portétem Thatcherové a nápisem DEAD (MRTVÁ) za 15 liber (450 Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Evropě narůstá riziko sociálních nepokojů. Také v ČR

10. 4. 2013

čas čtení 3 minuty

Nezaměstnanost v EU dosahuje bezprecedentních hodnot a v důsledku toho roste riziko sociálních protestů, konstatuje Mezinárodní organizace práce (dále MOP) při OSN. Současně varuje politiky, že musejí upustit od úsporných opatření a začít vytvářet pracovní místa.

Kdo stál, kdo bojoval

10. 4. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Navštívil jsem stránky Holešovské výzvy, abych zjistil, zda se Slávek Popelka vyjádřil ke kontaktům s Vandasem a jeho DSSS. Nic takového jsem tam nenašel a mlčení znamená v podobných případech jediné. Naopak je zde text, který "upřesňuje" počet účastníků nedělní demonstrace na čtyři tisíce.

Kdybych ten hlouček až shluk neviděl na vlastní oči, snad bych tomu i věřil.

George Soros: Německá politika škrtů nefunguje

9. 4. 2013

čas čtení < 1 minuta

Krize v eurozóně už proměnila Evropskou unii z dobrovolné asociace rovných států ve vztah věřitel-dlužník, z něhož nelze lehce uniknout. Věřitelé přijdou o velké finanční částky, pokud členský stát opustí unii, přitom však jsou dlužníci podrobováni politice, která prohlubuje jejich hospodářskou krizi, zhoršuje jejich zadluženost a prodlužuje jejich podřízené postavení. V důsledku toho nyní hrozí krize zlikvidovat Evropskou unii. To by byla tragedie historických rozměrů, které může zabránit jen Německo, píše George Soros.

Tuto důležitou analýzu vydala pražská nadace Project Syndicate. Celý článek je v češtině ZDE, bohužel není zrovna srozumitelně přeložen do češtiny. Doporučujeme anglický originál ZDE

DVOŘÁK VYVOLÁVÁ VÁLKU S "VELKOU" RADOU

ČESKÁ TELEVIZE: kdo si to dovoluje nás kontrolovat?

10. 4. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 25 minut

Bezprecedentně hysterická a arogantní je reakce generálního ředitele České televize na snahu RRTV, aby Česká televize poskytla Radě jako správnímu orgánu informace, jak dodržuje vyváženost a objektivitu (§ 31 odst. 2 zákona 231/2001 Sb.) když se lišily výsledky komunálních a senátních voleb 2012 od průzkumů organizovaných Českou televizí... Britské listy spolu s matematikem Škopem se tomuto problému rozsáhle věnovaly. ČT i ČRo měly poskytnout RRTV i informace o tom, jak naplňují § 31 odst. 4 zákona 231/2001 Sb. (povinnost sestavovat programovou skladbu tak, aby ve svém vysílání poskytovala vyváženou nabídku pro všechny obyvatele se zřetelem na jejich věk, pohlaví, barvu pleti, víru, náboženství, politické či jiné smýšlení, národnostní, etnický nebo sociální původ a příslušnost k menšině.). České televizi ukládá "velký" vysílací zákon povinnosti a tím určuje i právo regulátora (RRTV) se ptát, případně i Českou televizi za porušení zákona citelně pokutovat. Což prozatím RRTV nikdy nečinila, protože považovala dlouhá léta kontrolní činnost Rady ČT za uspokojivou.

Britské listy disponují dopisem, který generální ředitel České televize Dvořák zaslal Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny, v němž se pohoršuje, že si RRTV dovoluje činnost ČT monitorovat a navíc po něm vyžaduje odpovědi v "nestandardně krátkých lhůtách", které má ovšem RRTV jako správní orgán určeny správním řádem. V ČT považují poskytování informací o své činnosti za drzost, kterou by bylo třeba trestat... Ve čtvrtek má Parlament projednávat Výroční zprávu o činnosti RRTV za minulý rok. Smůlou pro Dvořáka je, že ve středu zasedá i Rada ČT, která dostala kopii Dvořákova dopisu neprozřetelně také.

Joseph Stiglitz o tom, jak Thatcherová "zmodernizovala" britskou ekonomiku

10. 4. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz ve studiu Bloomberg TV oponuje zavedené představě, že Margaret Thatcherová "zmodernizovala" britskou ekonomiku. S mimořádnými přijmy z ropy těžené v Severním moři to určitě mohla dokázat, říká Stiglitz - jenže ve skutečnosti udělala něco jiného. Nepodporovala inovace ve výrobním sektoru, ale naopak deindustrializaci. Postavila britskou ekonomiku na špatné základy v podobě financializace. Takže modernizace za její éry sice byla určitě možná, ale v praxi k ní nedošlo.

Peníze jako problém

10. 4. 2013 / Petr Fiala

čas čtení 3 minuty

Minule jsme si řekli, že prostřednictvím peněz se zdánlivě obecně platné matematické zákony dostávají do reality. Dnes si tuto tezi můžeme už jen ilustrovat a jít dál. Na obrázku vidíme, jak svastika byla nahrazena číslem (není to moje fotomontáž, pokud by někoho zajímalo, odkud to mám, ať se vypraví do Bauhausu). Ano, východní mysticismu byl nahrazen, ale čím vlastně? Mysticismem, jehož původ je obtížné určit, protože jde o mysticismus globální. Takovým, který nejlépe vyhovuje dnešní době. (Omlouvám se, že opět neuspokojím onu čtenářku, která se dožadovala citátů. Přehršle jich najde u Spenglera.)

Zatímco pokud jde o slova, došlo na Západě k oddělení označujícího a označovaného, takže "slova už nic neznamenají" (literatura od Shakespeara po Eca), řečeno s Foucaultem, k oddělení slov a věcí, pokud jde o čísla, k takovému oddělení nedošlo. Čísla, tedy čísla vyjadřující cenu, tak začala fungovat jako master-narativ diskurzu současné společnosti. To je důvod, proč je lež tak běžná - lidem záleží víc na číslech (na penězích) než na slovech. V angličtině se říká Put your money where your mouth is. Ano, je těžší dát peníze než o věcech jenom mluvit.

Tip pro ČSSD: zaměřte se na přeplacené poplatky za distribuci elektřiny

10. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost k úterní tiskové konferenci ČSSD uvádí:

"Téměř polovina výdajů průměrné rodiny za elektřinu padne na špatně regulované distribuční poplatky. Přitom ČEZ má nejvyšší marži v Evropě. Domácnosti tak platí pohodlný život manažerů polostátní společnosti."

"Regulovaná platba za distribuci tvoří okolo 40 procent konečné ceny elektřiny pro domácnost s běžnou spotřebou. Na solární energetiku připadá pouhých sedm procent konečné ceny elektřiny pro rodiny. Pokud chce sociální demokracie srazit rodinám cenu elektřiny, má tedy jedinečnou šanci dosáhnout lepšího stavu sražením ceny za distribuci."

UNICEF: Vyhlídky mladých lidí v Británii jsou horší než v Portugalsku, České republice a Slovinsku

10. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Organizace UNICEF umístila Británii na 16. místo v žebříčku 29 rozvinutých zemí, co se týče všeobecné životní úrovně, a varovala, že vyhlídky mladých lidí v Británii jsou v důsledku škrtů současné britské vlády horší než vyhlídky v mnoha jiných evropských zemích, včetně Slovinska, České republiky a Portugalska.

V Británii je stále vysoké počet těhotenství dívek pod dvacet, velmi nízký počet mladých lidí ve školství, v zaměstnání či v učení a problémy s vysokou mírou alkoholismu mladistvých celkově zhoršují postavení Británie.

Nejlepší situace pro mladé lidi je v Holandsku, nejhorší v Rumunsku, v Litvě, v Lotyšsku, v USA a v Řecku. UNICEF konstatuje, že neexistuje pevnější vazba mezi výší HDP na jednoho obyvatele a situací mladistvých a dodává, že země středovýchodní Evropy v situaci mladých lidí rychle dohánějí zavedené západní průmyslové ekonomiky.

Podrobnosti v angličtině

ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

80148