Transformace bývalého východního bloku: fascinující rozbor a stále aktuální témata

10. 11. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 6 minut

Recenze na knihu Martina Myanta a Jana Drahokoupila: Tranzitivní ekonomiky. Politická ekonomie Ruska, východní Evropy a střední Asie. Academia, Praha 2013, 577 stran. ISBN 978-80-200-2268-4

Knihu o procesu a výsledcích transformace bývalého východního bloku nedržím v rukou poprvé. Znám dobře i anglický originál, protože jsem ho využívala při výuce předmětu Transformace zemí V4. Autorům se podařilo nejen shromáždit obrovské množství nesmírně zajímavých údajů, ale především -- vytvořit koherentní, čtivý a nesmírně zajímavý text, který není sumarizací "uzavřené historie", ale neustále provokuje k zamyšlení nad tím "jak to mohlo jít jinak", kde všude se staly chyby (?)... Hned na úvod musím říct, že jsem ráda, že kniha vrací do českého prostředí téměř zcela vytlačený pojem "politická ekonomie," -- nezavírá tedy oči nad zájmy různých aktérů a nad tím, jak byly zájmy těchto aktérů uspokojeny...

K tomu: Martin Myant, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrtyZDE

Rozhovor Jana Čulíka s Martinem Myantem o české ekonomiceZDE

Svízelná cesta k ideálům

10. 11. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Připomínáme-li si výročí 17. listopadu, je dobré si uvědomit, co pro nás tento den znamená. Jednak se jedná o Mezinárodní den studenstva, o den, který nám říká něco o vzdoru studentů proti nacismu a ceně, kterou za tento svůj postoj zaplatili. Byla to cena nejvyšší, cena života.

Dále pro nás 17. listopad měl znamenat naději, že se od elitářského klientelistického systému se značně nalomenou důvěrou v právní stát a s výrazně omezenou svobodou slova dopracujeme k systému demokratickému, který nebude ani elitářský, ani klientelistický -- a kde právní stát bude samozřejmostí.

Třaskavá témata v dánském seriálu Borgen, jehož existenci ČT českým divákům zatajila

10. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Potvrzuji, že i ta třetí série seriálu Borgen je velmi dobrá," píše z Hamburku Uwe Ladwig (po celém světě to už viděli, jen v Česku nikdo netuší, že tento seriál vůbec existuje) "a nejzajímavější na tom je, že toho nového komerčního šéfa TV1 vyhodí, protože zaměstnanci televizní stanice nechtějí dělat nekvalitní program, a jsou ochotni kvůli tomu riskovat své zaměstnání."

"Není divu, že západní seriály s tak třaskavými tématy Česká televize vysílat nebude. Kromě toho, skutečnost, že pětimilionový dánský národ má tak vynikající televizi, jejíž produkce se dnes vysílá snad ve všech zemích světa, Českou televizi jen zostuzuje, protože téměř jedenáctimilionový národ Čechů není naprosto schopen něčeho podobného," poznamenává Jan Čulík.

O seriálu Borgen, nositeli četných mezinárodních cen, v anglické Wikipedii ZDE

O mocných ženách a o politice s lidskou tváří

10. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Tento týden se začíná v televizi BBC vysílat třetí série vysoce populárního, světoznámého dánského televizního seriálu Borgen, který byl s velkým úspěchem uveden v 70 zemích světa. V České republice, samozřejmě nemá o tomto slavném seriálu zásluhou České televize nikdo ani tušení.

Je to vynikající politické drama se sociálními a detektivními prvky, odehrávající se v dánské vládě a v dánském parlamentu. Hlavní hrdinkou je politička, fiktivní dánská ministerská předsedkyně Birgitte Nyborg (po odvysílání první série tohoto seriálu se však ukázalo, že její - fiktivní - příběh, protože život občas napodobuje fikci, je velmi podobný skutečnému příběhu skutečné dánské ministerské předsedkyně).

O seriálu Borgen, nositeli četných mezinárodních cen, v anglické Wikipedii ZDE

Citát měsíce

10. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Chtěl bych se s čtenáři BL podělit o jeden vtipný citát, píše Lukáš Zelenka:

"Kongresy britských politických stran normální smrtelník nesleduje, jednou začas kvůli tomu ale prošvihne zásadní obrat. Třeba když v roce 1996 vypustil Tony Blair z labouristické ústavy čtvrtý článek o znárodňování a proměnil "nové" labouristy v moderní prokapitalistickou levicovou stranu, o jaké si mohou Češi dodnes nechat zdát."

(Jiří Sobota, Respekt XXIV, 29. 10. - 3.11. 2013)

Ruský ekonomický model se vyčerpal a vede k zaostávání

10. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Rusko prezidenta Putina nedokáže významně změnit svůj ekonomický model založený na exportu energetických surovin. To pro zemi znamená potenciálně desítky let nízkého růstu a erozi postavení jedné z předních rozvíjejících se ekonomik.

Ruské ministerstvo hospodářství ve čtvrtek dramaticky potvrdilo, co je již mnohým zřejmé, když snížilo odhad průměrného růstu ekonomiky do roku 2030 na 2,5%, zatímco na počátku Putinovy éry to bylo 7%. Tím se prognóza dostala pod globální průměr, upozornil ministr Alexej Uljukajev.

Když je smysl věcí rozkrást veřejný majetek, lpění na zákonech nemá cenu

9. 11. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Chtěl bych se ještě vrátit k případu Mostecké uhelné, v němž švýcarský soud zatím nepravomocně rozhodl, že manažeři, kteří tuto společnost privatizovali, spáchali trestný čin. Po vynesení rozsudku byl jeden z obviněných, Petr Kraus, pozván do Otázek V. Moravce (20.10., odkaz je níže). Jeho vystoupení mě velice zaujalo a řekl jsem si, že se k němu musím po volbách vrátit.

Petr Kraus (stopáž 6:20) se zlobí, že švýcarský soud nevzal v potaz argumenty obhajoby, které se snažily vysvětlit kontext české privatizace v 90. letech.

Tajfun Haiyan usmrtil na Filipínách 10 000 lidí

10. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Asi 10 000 lidí zřejmě zemřelo podle odhadů jen v centrální provincii Leyte na Filipínách, kterou zasáhl tajfun Haiyan. Podle údajů OSN přišlo 330 000 lidí o přístřeší a 4,3 miliony lidí byly tajfunem postiženi. Některé oblasti jsou naprosto zničeny, jiné jsou zcela nepřístupné.

Nacismus v Čechách

9. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

tyhle čoudy si do Evropy budeme pouštět dál?

Kristepane, co nám to leze do Evropy - novou loď a poslat je okamžitě zpět

To všechno je neuvěřitelná svoloč, jediná možnost by byla všechno zlikvidovat, jak se říká, Pánbůh si to už přebere...

TI MUSLIMŠTÍ PSI POPRAVOVAT MOHOU? A BEZTRESTNĚ?TFUJ

Občas dostáváme emaily od čtenářů, když píšeme o tvrdém rasismu v české společnosti, který nepostihuje pouze Romy, ale kohokoliv, kdo nemá bílou kůži, a dokonce i odborníky na Českou republiku ze zahraničí či Čechy žijíci mimo ČR (kteří jsou vylučování z české společnosti xenofobním a těžko definovatelným výrazem "krajan" - je "krajanem" třeba český ajťák, který pracuje ve skotském Glasgow a jednou za čtrnáct dní létá na víkend do Čech za rodinou?). Tito čtenáři tvrdí, že nemáme pravdu a Češi rasisty nejsou. Skutečně?

Důkazem, že rasismus a xenofobie v České republice v současnosti dosahují opravdu nebezpečné úrovně - protože to nikdo neřeší a nikdo se tím veřejně nezabývá, žádný pražský kavárenský intelektuál nevystoupil s tím, že takovéto chování je obscénní a neférové - jsou v posledních několika hodinách opravdu znepokojující čtenářské příspěvky v diskusi pod třemi různými články na Novinkách.cz:

Šíří se atmosféra nesnášenlivosti

10. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Opravdu výstižně jste vystihl situaci, která v Čechách nastává. Bohužel ale právě Novinky.cz, ale i iDnes opravdu připouští zveřejnit v diskusích takové "nacistické výblitky", že to tímto zveřejňováním v podstatě podporují a rozdmýchávají tady atmosféru nesnášenlivosti a neúcty k člověku v celé společnosti.Ta paní Šolič (napadená Chorvatka) říká,že v Británii je to trestný čin, a proto to nikdo nenapíše... Mám pocit,že by měl stát legislativně upravit tuto věc a nedopustit aby Novinky.cz a jim podobní jen v zájmu své sledovanosti a návštěvnosti prezentovaly tyto věci tímto způsobem a nemyslím tím jen nějakou cenzuru,prostě tyto věci by měly být trestné, píše Pavel Šimek.

S tím souvisí i další věc např.rádio F1 každý den krmí posluchače telefonátem s imitací prezidenta Zemana, s pochichtávání redaktorů nad odpovědí imitátora.Většinou jde o zesměšňující a stupidní témata.Když si představím,že by tímto způsobem byla dehonestována hlava jakéhokoliv jiného státu v celostátně poslouchaných rádiích tak se to jeví,že my Češi opravdu nedodržujeme základní pravidla nějaké úcty a média záměrně rozdmýchávají nenávistnou náladu.

Lidem se musí vysvětlovat, co je rasismus

10. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Zaujalo mě, že ve zmiňovaném článku pracujete s tezí "Češi ne/jsou rasisty". Obávám se, že to by byla stejná generalizace, která v konečném výsledku vede k projevům, které kritizujete, píše Dalibor Šrámek. Občas se zájmem porovnám formu diskuzí ke kontroverzním tématům na různých webech.Nejsem si jistý, zda čtenáři vůbec dokážou pochopit, v čem jsou jejich představy nebezpečné. Natožpak, jestli by jim to dokázal osvětli zrovna kavárenský intelektuál. Mimochodem, nedal by se tento rasismus vysvětlit teorií uzavírání, o které napři. i ZDE mluví Jan Keller?

Paradox: Na Středoevropany pohlížejí Západoevropané stejně jako Středoevropané na Afričany a Asijce

9. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Chtěla bych k tomu poznamenat, že Češi, Slováci, Chorvati a ostatní "středoevropské civilizace" si vůbec neuvědomují, že se na ně mnozí lidé v západní Evropě a v severní Americe dívají stejným způsobem, jakým se oni dívají na Afričany či na Asijce (a myslí si o nich, že to jsou jen paraziti, kteří do západních zemí jezdí jen za účelem získávat tamější sociální dávky). Chorvati si například myslí, že na ně západní Evropa čeká s otevřenou náručí. Naštěstí ve Velké Británii a v Kanadě existují zákony, které nedělají žádné rozdíly mezi různými druhy cizinců, a tak "čmoudi" z Afriky a "civilizovaný Středoevropan" mají tam stejná práva, píše Mirna Šolić.

Jan Čulík: To je sice pravda, ale myslím si, že ani čtenáři britského bulvárního deníku Daily Mail by na fórum nedokázali napsat něco jako čtenář na Novinkách.cz, totiž:

To všechno je neuvěřitelná svoloč, jediná možnost by byla všechno zlikvidovat, jak se říká, Pánbůh si to už přebere...

Mirna Šolić: To bychom nenašli, protože lidé v Británii vědí, že napsat něco takového je trestný čin ZDE ZDE a skončili by ve vězení (možná by to napsali, kdyby věděli, že nebudou potrestáni). Ale já znám hodně Chorvatů v Kanadě, kteří Kanadu nenáviděli, protože jim vadilo, že nějaký chudý Číňan mé stejné právo soutěžit o stejné pracovní místo v bance a že Indové se oblékají úplně stejně jako my, "pořádní Evropané", chodí do práce s kravatou a napodobují "nás".

Proč opravdu nenávidím, že jsem černoch

9. 11. 2013

čas čtení 4 minuty

Pokaždé, když si sednu v plné torontské tramvaji, v autobuse nebo v metru, vím, že vedle mne bude prázdné místo. Mám z toho většinou špatný pocit, píše v deníku Guardian Orville Lloyd Douglas.

Vím, že dodržuju dobrou hygienu, oblékám se vhodně a starám se jen o své věci. Avšak nedávno mi došlo, proč se lidi zřejmě bojí být v mé blízkosti: jsem muž-černoch. I když kanadská společnost má fasádu multikulturalismu, ve skutečnosti má velký rasový problém. Uvědomil jsem si to teprve, když mi moje sestra řekla:

"Orville, lidi se tě bojí. Jsi skoro dvoumetrový černoch se širokými rameny."

Sestra má pravdu, Lidi si vedle mě nesednou ve veřejné dopravě, protože se bojí.

V Británii budou zřejmě bourat větší komunální byty

10. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská vláda nedávno zavedla kontroverzní tzv. "daň z ložnic". Určila, že rodiny, které dostávají od státu sociální podporu na placení činže, nebudou mít na část této podpory nárok, pokud, mají v bytě volný pokoj. Vláda rozhodla, že dvě děti ve věku do 10 let rozdílného pohlaví a dvě děti do 16 let stejného pohlaví musejí sdílet jediný pokoj.

Británie: Univerzity ovládají malé kliky manažerů, varuje analýza

8. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Analýza věnovaná řízení univerzit v Británii, kterou vypracovala skotská nadace Jimmy Reid Foundation, varuje, že univerzity v Británii ovládla "profesní třída" manažerů, která očekává, že jejich nedemokratická rozhodnutí budou vykonávána na univerzitách bez diskuse.

Zpráva konstatuje: "V nejhorších případech se skládají řídící orgány univerzit z rektora, zaměstnanců univerzity, jmenovaných rektorem, členů veřejnosti jmenovaných rektorem, manažerského týmu a zvolených zástupců studentů. Tento model řízení univerzit dává rektorovi rozhodovací pravomoce, které jsou velmi podobné vlastníku soukromého podniku."

Zpráva zdůrazňuje, že univerzity jsou celonárodní občanské instituce, jejichž prvotní odpovědnost je vůči akademické obci a vůči studentům.

Zpráva uzavírá: "Vzhledem k tomu, že univerzity musí vlastnit širší společnost, správní model univerzit, který je založený na neomezené interní manažerské moci je nevhodný. Řídící radou univerzit by měl být výbor, jejhož členové jsou demokraticky voleni širší univerzitní komunitou zaměstnanců a studentů na univerzitě. Role rektora a manažerského týmu by měla být vůči této radě pouze poradenská. Rektor a manažerský tým by měli plnit rozhodnutí demokraticky zvolené řídící rady univerzity."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kompletní analýza v angličtině ZDE

Šéfredaktora Guardianu budou vyslýchat poslanci

9. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Alan Rusbridger, šéfredaktor britského deníku Guardian, byl povolán k výslechu před poslanci parlamentního výboru pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti, poté, co si v něm šéfové britských rozvědek stěžovali, že zveřejnění materiálu od whistleblowera Edwarda Snowdena poškodilo bezpečnost britského státu. Rusbridger hájí roli svého deníku a poukazuje na to, že vyvolal debatu o rozsahu výzvědné činnosti, kterou nezahájili britští poslanci.

Dva konzervativní poslanci Julian Smith a Stephen Philips požadují, aby Guardian přiznal oprávněnost "zdrcující kritiky" listu od šéfů britských rozvědek. Požadují, aby Rusbridger vysvětlil, zda v reakci na varování britské vlády, že list porušuje bezpečnost státu, podnikl příslušné nápravné kroky. Také od Rusbridgera požadují, aby potvrdil, zda nějaký zaměstnanec deníku Guardian "se podílel na předání Snowdenových materiálů do USA či jinam do zahraničí, anebo tomu nezabránil".

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

Na Slovensku zavedli registrační pokladny s daňovou loterií, a mohou tedy uvažovat o snížení daní

9. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Daňová loterie, která zpřísnila kontrolu už dříve na Slovensku zavedených registračních pokladen, a další kroky vlády Roberta Fica proti daňovým únikům přinesly své ovoce.

Finanční úřady vybraly za září a říjen na daních o 210 milionů eur (přes 5 miliard korun) víc, než plánovalo ministerstvo financí. To je skoro o pětinu víc, než bylo předpokládáno. Vláda může uvažovat o snižování daní.

Zdroj: ZDE

(Z citace jsme odstranili politickou propagandu deníku IHned)

Politicky nejhloupější mladá generace

9. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Čtenáře by mohl zajímat rozhovor s Václavem Bělohradským, který se vysílal zcela mimo Prime Time, což je hodně škoda, neboť to je 21 minut rozhovoru, který stojí za to si poslechnout a v příštích (předčasných?) volbách si na ně vzpomenout. Za všechny z vyřčených charakteristik o stavu této země v souvislosti s výsledky voleb, možnosti řízení státu jako soukromé firmy atd. vybírám, píše Milan Drápela:

Václav Bělohradský: "Máme politicky nejhloupější mladou generaci, jakou jsme kdy měli. ... Ostatně, ten obrovský úspěch Schwarzenberga s dýmkou byl v podstatě výsměch politice. ... Ono se ale moc politice vysmívat nedá, Ona se pomstí, když se jí někdo vysmívá. Bojím se, že ta generace si to dost odnese."

Studio 6 víkend 27.10.2013 ZDE

PŘEČETLI JSME:

Od listopadu bude lístek do moskevského metra stát 30 dřepů

9. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na stanici metra Vystavočnaja začal fungovat automat, který za dřepy vydá jízdenku do moskevského metra. Právo na jednu jízdu moskevským metrem poskytne 30 úplných dřepů udělaných během dvou minut.

Zdroj: ZDE

MafiaLeaks: Jak překonat beztrestnost organizovaného zločinu

8. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Nové italské uskupení se rozhodlo rozbít mafiánský závazek mlčení o aktivitách zločinecké organizace založením webového portálu, který umožní svědkům anonymně a bezpečně poskytovat médiím informace, jež by je jinak mohly stát život. Zakladatelé stránky doufají, že proniknou také do zahraničí.

Síla mafie mj. spočívá na nezlomné loajalitě a diskrétnosti, čili omertě. To znamená: Mlčet až za hrob. Poslušnost vůči tomuto pravidlu je vynucována brutální silou a obtěžováním členů mafiánských skupin.

20 milionů dětí na Blízkém východě bude očkováno proti obrně

8. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Vznikají nouzové plány na očkování více než 20 milonů dětí na Blízkém východě, oznámila OSN. V Sýrii zmítané občanskou válkou se totiž objevila dětská obrna.

UNICEF a WHO oznámily, že očkování bude během šesti měsíců provedeno v Egyptě, Iráku, Jordánsku, na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, v Sýrii a Turecku.

ANALÝZA NEJEN PRO ČLENY ÚVV ČSSD

ČSSD: zakrývání kolektivní duše davu aneb "Nechceme zradu z Hradu"

8. 11. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 21 minut

volné pokračování povolební analýzy "Hašek neumí lhát a Sobotka neumí dělat sametové revoluce"

Je to jako z učebnice groupthinku a mylného hodnocení rizik. Nástrojem hlouposti je zde jazyk a snadnost nepřemýšlení... Vzedmutí lidového hněvu vypadá jinak, než aktivisty placenými z Lidového domu rozdmýchaná nenávist ke spolustraníkům. Od minulého týdne se toho mnoho nezměnilo. Vlastně ano. Delegace pracujících z regionů už své podpůrné rezoluce odevzdaly. Všechny. A některým už začíná svítat. Ale ještě nenašli odvahu k tomu, aby se vzepřeli kolektivní hysterii, popisovanou Gustavem Le Bonem v základní učebnici moderní sociologie a psychologie "Psychologie davu". Jak to, že 135 let trvající ČSSD získala ve volbách pohopouhých dvacet procent? To je ta základní otázka, kterou je si třeba položit. Největší starostí řady lidí je ovšem nalézt ten správný zadek, do kterého se má lézt. Pokud se zadky rychle mění, neví kudy kam.

O rozkladu ČSSD

8. 11. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Voliči se rozhodli, že po sedmileté vládě pravice nepřijde levice, nýbrž Babiš. Babiš říká, že jeho volební úspěch spočívá v tom, že zabrání vládě levice, a přitom vyjednává o vládě s ČSSD. ČSSD je v říji po Babišovi a nelevicové vládě, protože to je cesta ke korytům.

Na výsledky voleb tato ctihodná strana zareagovala tím, že předsednictvo vyzvalo předsedu strany k rezignaci, aby byly uspokojeny osobní ambice Michala Haška a jeho druhů.

Britští špioni zuří nad Snowdenovými odhaleními

8. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Šéfové britských špionážních agentur MI5, MI6 a GCHQ vystoupili ve čtvrtek v britské Dolní sněmovně na veřejném slyšení na zasedání parlamentního výboru pro výzvědné a bezpečnostní služby. Tvrdili, že informace prozrazené whistleblowerem Edwardem Snowdenem drasticky ochromily jejich protiteroristickou aktivitu. Někteří přítomní legislativci vyjádřili své znepokojení nad tím, že neexistuje řádný právní dohled nad prací britských výzvědných agentur. Například konzervativní poslanec Tom Field poukázal na to, že členům výzvědného a bezpečnostního výboru vadí, že nemají informace o rozsáhlé zahraniční spolupráci odposlouchávacího střediska GCHQ. Šéf střediska Sir Iain Lobban souhlasil, že tyto informace parlamentnímu výboru poskytne.

Zoufalá situace: Čeští novináři nepřeloží ani základní anglický text

8. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Novinky.cz publikovaly článek s názvem "Britští vojáci zavraždili Afghánce citujíce Hamleta". Je nesrozumitelný, tak jsem se v zoufalství obrátil na originál, je jasný.

Když už tedy cituji ze zahraničních zdrojů, neměl bych si najít aspoň někoho, kdo to dokáže srozumitelně přeložit? Nedojde nakonec k vážným mezinárodním nedorozuměním, když čeští novináři nedokáží přeložit ani takovouto prkotinu?

KSČM pro věc levice letos mnoho neudělala

8. 11. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

Volební prohru levice (teda ČSSD a KSČM) komentoval Miloslav Ransdorf v  BL eufemisticky: "To, že komunisté mírně posílili, situaci při drtivém propadu ČSSD nezachránilo. Ale i KSČM dostala méně než v roce 2002, kdy Zemanova vláda konsolidovala ekonomiku. Tehdejší výsledek KSČM byl 18,51% hlasů a 41 mandátů. Nyní, při drtivé krizi, kdy česká ekonomika stále nedosáhla úrovně roku 2008, je to 14,91% a 33 mandáty," napsal Ransdorf. Hlubší analýze nenaplnění volebních cílů své strany, se však vyhnul. Pravdou však je, že vedení KSČM sofistikovaně své volební ambice veřejně nespecifikovalo.

"Ekonomický inovátor" Abe ničí úspory japonských domácností

8. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Podíl japonských domácností bez jakýchkoliv finančních aktiv dosáhl rekordu, když klesající příjmy donutily občany spotřebovávat úspory. Ekonomická politika premiéra Šinza Abeho známá jako "abenomika", která měla prostřednictvím "inovací" vymanit zemi z dlouhodobé hospodářské stagnace, tak některé problémy ještě prohloubila.

31% japonských domácností nyní nedisponuje žádnými finančními aktivy. Vyplývá to z průzkumu Bank of Japan, který byl včera zveřejněn v Tokiu. Vloni to bylo 26% a letos byl zaznamenán rekord od roku 1963, kdy se tento výzkum začal provádět.

29138

Koutek reklamní tuposti:

Země, která u nás není

8. 11. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Výsostným druhem reklamy je propagování vlastní země v zahraničí. Naše republika má s tímto druhem propagace letitý problém, který reflektuje například facebooková stránka Chceme mluvit do dějin, o níž před časem přinesly Britské listy zprávu ZDE.

Když jsem před časem náhodou v Praze zabloudil do ulice, kde sídlí běloruské velvyslanectví, znejistěl jsem. To, že výraz pro Bělorusko ve východoslovanských jazycích zní "Belarus", ví víceméně každý Čech, ale "Bělarus" v češtině? Ale věda, že například oficiální název Řecka zní česky "Helénská republika", informoval jsem se raději v poradně Ústavu pro jazyk český, kde mi sdělili, že slovo Bělarus v češtině skutečně neexistuje. Stejný výsledek mi potvrdil i Český národní korpus.

K "pravé příčině" krize v ČSSD

8. 11. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 10 minut

Reakce na text Václava Bělohradského

V deníku Právu byl dne 2.11. otištěn text prestižního a populárního učence z oboru filozofie politiky, zabývající se příčinou současné krize v nejvyšším vedení ČSSD. Autor je znám a dokonce v našem diskursním prostoru velmi oceňován za to, že se snaží ze změti společenských jevů určitý, podle něj stěžejní, nebo alespoň vlivný, jev definovat, čili určit jeho hlavní charakteristiky, vztahy k okolním jevům a dokonce jej i pojmenovat a tím zajistit, aby v debatě její účastníci měli mezi sebou jasno, o čem vlastně hovoří.

Syrská armáda odřízla povstalecké síly v Damašku

8. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrské jednotky obsadily povstalci držené pozice v oblasti města Al-Sabina, v němž se nachází jeden z nejstarších palestinských uprchlických táborů. Informovala o tom státní média i zahraniční aktivisté.

Podle v Británii působící Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) byl tábor jednou z nejdůležitějších povstaleckých základen v blízkosti Damašku. Jeho obsazení a obsazení nedaleké vesnice Ghazala znamená, že povstalci působící v jižní část hlavního města Damašku jsou nyní kompletně odříznuti od zásobování.

Ladislav Horvátko: Všechny dealery drog v Brně udám

8. 11. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Mezi olašskými Romy v Brně je Ladislav Horvátko (nar. 1960) známý spíš pod přezdívkou Guglo, "Sladký". Dostal ji po svém dědovi. Jak sám uvádí, ve 12 letech přečetl román Kmotr. Patřil mu kdysi hotel Horto na Gajdošově ulici, Horvátko sám se zapojoval ještě do řady dalších aktivit. Nyní o hotelu rozhoduje exekutor. Poté, co mu na předávkování drogami, jejichž užívání se mezi olašskými Romy lavinovitě rozšířilo, zemřel bratr, začal Horvátko proti dealerům vystupovat. Tématem našeho rozhovoru však nebyla jen drogová scéna. Zajímaly nás též olašské tradice a především aktuální spory o to, koho si olašské rodiny vyberou za "olašského krále".

Vás už asi dobře zná hodně lidí. Ale dalo by se třeba těm novým čtenářům popsat, odkud pocházíte?
Mí předci žili v okolí Topoľčan, byli jsme handlíři koní. Naší dominantou nebyla zlodějina, bratranci měli hospody, penziony. Východňáři byli kopáči, ale Olaši byli u koňů.

Jak se v českém tisku diskredituje

7. 11. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

Podprahový xenofobní signál: "prezidenta Zemana hájí jen 'cizinci' či 'obhájci Stb'". Podobně jako "cizinku" (profesorku české literatury) Mirnu Šolić, zdiskreditoval Týden Jiřího Jírovce i přídomkem "kanadský občan"

Časopis Týden zveřejnil "výklad" mého článku vydaného v Britských listech "Otevřený dopis presidentu Zemanovi". Po zveřejnění tohoto "výkladu" je však celkem jisté, že odkaz na originál v Britských listech těžko někdo otevře.

Přikládám několik ukázek zjevné manipulace se čtenářem. Doufám, že čtenářům BL pomohou pochopit, proč se Zeman o některých médiích vyjadřuje tak, jak se vyjadřuje.

Mimo běžnou realitu života

7. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych poděkovat Janu Naumannovi za jeho fundovanou reakci na neuvěřitelný výplod JUDr. Stanislava Křečka, píše Jan Matuszek. Postačit by mohl i jeho poslední odstavec, kdy jindy neúprosný zastánce nájemníků a jejich práv na bydlení (předseda Sdružení nájemníků) dává najevo, jak je již zřejmě zcela mimo realitu běžného života postavila služba lidu.

Britské listy v Jihlavě 7:

Nejnovější dokumenty z České televize jsou slibné

7. 11. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 10 minut

Jednou ze silných stránek současné dokumentární produkce České televize je používání etablovaných filmařů společně s podporou nových talentů. To vedlo k vzniku kolekce různých projektů na nejrůznější témata. Řekl bych, že ve srovnání se současnými projekty BBC dělá Česká televize daleko lepší práci, a to proto, že dává na svých okruzích stejně prioritní prostor dokumentárním filmům jako jinému materiálu.

PŘEČETLI JSME:

Spisovatel Pavel Kohout o dnešní situaci v Česku

7. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Žijeme pod dojmem médií, která nám stále vtloukají do hlavy, že je něco v průseru. Ale v průseru jsou momentálně především mafie, protože vyletěly obě, jak ta pravicová, tak i levicová. Jsme v pověstné hodině Nula, kdy se znova vytváří šance pro změnu. Možná ji nové či poučené strany nevyužijí, ale rozhodně ji dostaly.

  • Jak jste pak vnímal puč v ČSSD?
  • Pokud jde o posthusitské Lipany Hašků a sobotkovců, hodí se k nim vyprávění starého partyzána, jak nejdřív Němci z lesa vyhnali je, pak oni vyhnali z lesa Němce, potom se v tom lese střídali, až nakonec přišel hajný a vyhnal je z lesa všechny.

    Zdroj: ZDE

    Rakovinou plic trpí i nekuřáci - ženy mnohem více než muži

    7. 11. 2013 / Miloš Kaláb

    čas čtení 5 minut

    Do práce jezdím jako neplacený dobrovolník až po dopravní špičce. V té době placení zaměstnanci drží dopolední přestávku, někteří na pracovišti popíjejí kávu, jiní chodí na něco výživnějšího do kantýny a několik jich postává nejméně 9 metrů od vchodu do budovy a kouří. Ještě o kousek dál mají popelníky, aby nezašlapávali nedopalky do trávy nebo na chodník. Kouří venku dopoledne, v poledne i odpoledne, protože uvnitř budov se už v Kanadě nikde nekouří - a dokonce ani v parcích. Řeklo by se, že se tedy podařilo vymýtit rakovinu plic? Ne, umírá na ni více žen než je součet obětí rakoviny prsu, vaječníků a dělohy. Jen se o tom neví a nemluví.

    Vynálezce internetu ostře kritizuje špehování občanů britskými a americkými špionážními středisky

    7. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Sir Tim Berners-Lee, počítačový vědec, který vytvořil world wide web, požaduje "plnou a upřímnou veřejnou debatu" ohledně internetového špehování, které provádějí americká National Security Agency a britský GCHQ. Varuje, že naprosto selhal systém dohledu a kontroly nad těmito špionážními organizacemi.

    Berners-Lee zejména vyjádřil silné rozhořčení nad skutečností, že GCHQ a NSA oslabily bezpečnost internetu tím, že rozklíčovaly většinu šifrovacích programů, které používají miliony uživatelů k ochraně soukromých dat.

    Poukázal na to, že rozhodnutí rozšifrovat šifrovací software bylo hloupé a strašlivé, protože bylo přímo v rozporu s úsilím USA a Británie bojovat proti internetové kriminalitě a zneužívání internetu pro vojenské a teroristické účely. Berners-Lee také zdůraznil, že to byla zrada technologického průmyslu.

    Jako ředitel World Wide Web Consortium, které prosazuje globální standardy na internetu, je Berners-Lee čelnou autoritou v oblasti moci a zranitelnosti internetu.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Muži pózují v reklamě na motorky

    7. 11. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Absurditu zneužívání žen v reklamě ukázal server doublemesh.com, který zveřejnil reklamní fotografie motocyklů Ducati s muži ve stejných pózách, v jakých se normálně fotografují na reklamách ženy. Další fotografie ZDE

    Skandinávská kina zavádějí rating genderové nerovnosti

    7. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Kniha ve Švédsku zavádějí nový rating genderové nerovnosti. V rámci tzv. "Testu Bechdelové" (byla to v osmdesátých letech americká satirická kreslířka) film dostane nejvyšší ohodnocení "A" pouze v tom případě, pokud se v něm vyskytnou alespoň dvě ženské postavy, které mají konkrétní jméno a hovoří spolu o něčem jiném než o mužích. Hodnocení se zdá být férové a objevné. Návštěvníci kin nový rating oceňují a pro mnohé z nich bylo jeho zjištění skutečným zjevením.

    Z výzkumu v USA vyplývá, že ženy se ve filmu vyskytují o hodně méně často než muži a že se situace za posledních 60 let v podstatě nezměnila. V nejvýznamnější stovce amerických filmů z r. 2011 se vyskytovaly ženské postavy jen v 33 procentech a jen 11 procent žen bylo hlavním hrdinou ve filmu. V 855 filmech z let 1950-2006 se ženy dvakrát tak častěji vyskytovaly v explicitních sexuálních scénách, zatímco muži se častěji vyskytovali ve scénách násilí.

    V České republice však, která se co do rovnosti pohlaví umístila na 83. místě ve světě, bude tato zpráva jistě přijata především s nezájmem.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Nejsem básník

    7. 11. 2013 / Jozef Bohumil Ftorek

    čas čtení < 1 minuta

    přípodotek k dnešku



    Kdybych byl básník, napsal bych báseň.
    Jistým tahem, jak na stolní šachovnici.
    Z bezpečí veršů atakoval bych krále.
    Odmítal zločin, zvůli a dvůr.

    Snowdenův ruský právník je napojen na Putinovu administrativu

    7. 11. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Moskevský právník Anatolij Kučerena je veřejným zástupcem Edwarda Snowdena. Současně má ale také výborné kontakty v Putinově administrativě. Je to jen náhoda?

    Dvaapadesátiletý Kučerena představuje nejviditelnější spojení Edwarda Snowdena s vnějším světem. Není jen právníkem, ale současně i jakýmsi mluvčím. Takřka každý den informuje média o svém klientovi. Není možné ho obejít. Stal se nejcitovanějším právníkem v Rusku. Jak se to stalo?

    Britský komik a satirik Russell Brand:

    Bude revoluce

    6. 11. 2013

    čas čtení 13 minut

    Bude revoluce. Ta revoluce se prostě stane. Naprosto o tom nepochybuji. Tohle je konec. Je načase se probudit. Viděl jsem vás v tom vašem pořadu, kde hovoříte o svých předcích, a mluvil jste tam o své babičce, která se musela prostituovat u nějakého aristokrata, ti aristokraté ji utlačovali, a vy jste plakal, protože jste věděl, že to bylo nespravedlivé. No a co to bylo? To bylo před sto lety. A teď se to děje lidem znovu, právě teď. Já jsem dneska, právě dneska, mluvil s jednou paní, s kterou zacházejí takovým způsobem v současnosti. Takže jestliže můžeme zaangažovat tyto pocity, namísto toho, abychom propadali nějaké slzavé sentimentalitě, a vytvářet pro lidi v televizi emocionální pornografii, jestliže můžeme zaangažovat tyto pocity k tomu, abychom věci změnili, proč to neudělat? Proč je to naivní? Proč to není moje právo, protože jsem jenom herec? Já jsem si to právo vzal. Nepotřebuju na to váš souhlas. Nepotřebuju souhlas nikoho. To právo si beru.



    Známý britský komik a milionář Russell Brand byl pozván, aby zredigoval vydání levicového časopisu New Statesman. Po vydání "jeho" čísla ho v publicistickém pořadu televize BBC Newsnight interviewoval Jeremy Paxman. Rozhovor vyvolal velkou pozornost a na YouTube ho zhlédlo 10 milionů lidí, což je dvacetkrát více, než je sledovanost pořadu Newsnight. Russell Brand totiž odmítl dnešní systém západní demokracie jako zkorumpovaný a požadoval revoluci.

    Níže je překlad onoho pozoruhodného rozhovoru. Na YouTube ho můžete zhlédnout v angličtině ZDE. Stojí to skutečně za to.

    "Paxman: Lidi, kteří v životě nikdy neměli žádné normální zaměstnání, by neměli být politiky" ZDE

    K tomu dále v angličtině:

    "Paxman: Brand měl pravdu, že je veřejnost zhnusená špinavostí politiky" ZDE

    "Jeremy Paxman: Rozumím tomu, proč Russell Brand nehlasuje při volbách" ZDE

    "Russell Brand: Zasloužíme si od našeho demokratického systému daleko víc" ZDE

    Jsme kapitalistická země, bohužel

    6. 11. 2013 / Miloslav Ransdorf

    čas čtení 5 minut

    To jsem neřekl já, ale Andrej Babiš. V televizi, takže si to snad lze v archivu ověřit. Přemýšlel jsem, co tím chtěl básník říci. Tedy ne básník, ale podnikatel a politik Andrej Babiš. Nostalgii po socialismu u úspěšného miliardáře a zakladatele hnutí ANO jsem předem vyloučil. Blábolení toho, co slina na jazyk přinese jsem vyloučil také. Babiš je racionální člověk s vysokou inteligencí, byť lehce jednosměrnou. To nemyslím vůbec pejorativně...

    Lhát se nemá

    6. 11. 2013 / Přemysl Janýr

    čas čtení 11 minut

    Více než jiné okolnosti mne na výroku zaujaly jeho referenční etická autorita a fakultativnost. Vzpomněl jsem si, jak nám před mnoha lety, ještě za hluboké normalizace, náš syn v příslušném věku pěti, šesti let poprvé vědomě zalhal. Prozradili jsme mu tenkrát důležitou věc: Ale když budeš lhát, tak už nikdy nebudeme vědět, jestli to co říkáš je pravda, nebo ne. Nikdy tomu už nebudeme moci věřit. Výchovných problémů následovalo ještě dost, ale lhaní mezi ně nepatřilo. Zpětně si říkám, že měl velké štěstí, že se to dozvěděl včas.

    Bylo by pošetilé chtít současný konflikt uvnitř ČSSD redukovat na nedostatečnou sociální informovanost jeho proponentů. Půdorys problému je obecně systémový, avšak zasazený do specificky českých vzorců, v nichž obsedantní potřeba moci tvoří jen jednu, i když nezanedbatelnou část. Pokusme se ukázat si na nich jejich kontraproduktivnost.

    Masaryk přímou demokracii neodmítal

    6. 11. 2013

    čas čtení 7 minut

    Reakce na článek pana Křečka Švýcarsko, Masaryk a Okamura

    Původně jsem nechtěl na článek reagovat a nechat to na panu Okamurovi samotném, ať si to obhájí (pokud má vůbec zájem reagovat), nicméně podprahová informace článku pana Křečka je v podstatě vysoce negativní vůči klíčovému prvku přímé demokracie a domnívám se, že toto nelze nechat bez reakce, píše čtenář Jan Neuman.

    Kam zmizela neschopnost se soustředit?

    6. 11. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Stuart Jeffries v deníku Guardian poukazuje na vzrůstající a sílící zájem o rozsáhlé romány a dlouhé a komplikované televizní seriály. Zejména mladí lidé nyní čtou romány, které mají až 800 stran. Jeffries tento vzrůst zájmu o rozsáhlá a složitá díla připisuje záporné reakci na všeobecnou povrchnost dnešního světa, úsilí žít jinak než ve světě, v němž se všechno dá vyjádřit 140 písmeny. Právě proto sílí zájem o rozsáhlé knihy, dlouhé televizní seriály a rozsáhlé novinářské články. Dodejme, že i v Britských listech jsou nejčtenější rozsáhlé, autoritativní analýzy.

    Pozoruhodné je, že čtou dnes především mladí lidé, loni v USA za poslední rok přečetlo aspoň jednu knihu 88 procent mladých lidí ve věku 18-24 let, ale jen 68 procent lidí nad 64 let.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Kosovské volby přinesly násilí

    6. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Volby v Kosovu byly považovány za milník, protože poprvé od vyhlášení nezávislosti se jich směla účastnit také srbská menšina. Nicméně násilí zastínilo hlasování - a zdá se, že jen nemnozí chápou, proč.

    29137

    Koutek reklamní tuposti:

    Jako houska NA krámě

    6. 11. 2013 / Tomáš Koloc

    čas čtení 1 minuta

    Můj dnešní Koutek reklamní tuposti částečně souvisí s tím včerejším, který pojednával o názvu piva, o němž pohostinský podnik inzeroval, že je lze ochutnat "NA pivnici". Průmyslový básník (dnes se mu říká copywriter) pekařství Mr. Baker (= českého! řetězce s anglickým názvem, který má v ČR více než třicet poboček s mnou vyfoceným štítem), stejně jako majitel dané restaurace, ve škole nejspíš chyběl, když se probíraly předložky vážící se k 6. pádu. Jinak by věděl, že k dějům odehrávajícím se uvnitř těchto provozoven se v českém spisovném jazyce váže přeložka "v" a že pokud se něco "peče přímo NA prodejně", může se to z hlediska gramatického péct leda na její střeše.

    S předložkou NA v tomto případě pracuje jen hovorový jazyk a dialekty, díky čemuž vzniklo například přísloví, že je něco "jako houska na krámě". Jeho smyslem je, že je někde něco úplně běžné a automatické -- jako je například v českém prostředí běžné udělat chybu přímo v mottu své vlastní firmy.

    Evropská komise pohrozila Německu disciplinárním řízením

    6. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Evropská komise varovala Německo, že může čelit disciplinární akci, pokud bude dál realizovat rekordní obchodní přebytky ve vztazích k ostatním zemím Unie. Připojila se tak ke kritice formulované v nedávné době ministerstvem financí Spojených států amerických. Podle ní Německo dělá málo proto, aby pomohlo evropským zemím vybřednout z ekonomické krize, píše v listě The Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.

    "Budeme o této otázce diskutovat příští týden," říká ekonomický šéf EU Olli Rehn po zveřejnění podzimní zprávy Komise. Text tvrdí, že nynější německý přebytek na běžném účtu zůstane ještě v polovině dekády vysoko nad tolerovatelnou úrovní.

    75. výročí Křišťálové noci:

    Svět odsoudil násilí, pro oběti však neudělal nic

    6. 11. 2013

    čas čtení 4 minuty

    V období kolem 9. listopadu 1938 němečtí nacisté spáchali nejhorší pogrom, jaký Německo zažilo od časů středověku. V souvislosti s 75. výročím těchto událostí Berlín shromažďuje svědectví zahraničních diplomatů. Ta ukazují, že šokující události nevyvolaly o mnoho víc, než nic neřešící odsuzování. Hranice většiny okolních zemí zůstaly pro zhruba 400 000 německých Židů uzavřeny.

    Loděnice společnosti BAE mohou rozhodnout debatu o nezávislosti Skotska

    6. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Budoucnost dvou loděnic společnosti BAE na skotské řece Clyde má zásadní důležitost pro debatu o skotské nezávislosti. Testuje totiž tvrzení britské vlády a opoziční Labour Party, že Skotsko má přímý prospěch ze stávající unie.

    Britští ministři dávají najevo, že jsou si akutně vědomi významu tisíců pracovních míst v loděnicích v Govanu a Scotstonu (čtvrtích Glasgowa) pro výsledek skotského referenda o nezávislosti vyhlášeného na příští září. Tato místa jsou nyní chráněna projektem výstavby dvou letadlových lodí třídy Queen Elizabeth pro Royal Navy. Pokud by však některá z loděnic byla uzavřena, podkope to argumentaci, podle níž Skotsko přímo profituje z toho, že je součástí Velké Británie. Také by to oslabilo základnu průmyslových odborů a Labour Party v Glasgowě a posílilo postavení konkurenční Skotské národní strany.

    Demonstranti z hnutí Anonymous se střetli před Buckinghamským palácem s policií

    6. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    5. listopadu je v Británii tzv. Guy Fawkes Day. Ohňostroji a všeobecným odpalováním rachejtlí se připomíná odhalené katolické spiknutí z 5. listopadu 1605, kdy se Guy Fawkes pokusil vyhodit do povětří anglický parlament.

    V rámci všeobecného odpalování rachejtlí se v úterý 5. listopadu 2013 sešly před sídlem anglické královny, Buckinghamským palácem v Londýně, stovky aktivistů z hnutí Anonymous. Akce se odehrávala jakou součást celosvětových demonstrací proti vládním škrtům.

    Demonstranti rozdělali těsně před branou královského paláce oheň a při potyčkách s policií házeli rachejtlemi a lahvemi směrem k paláci. Zatčeno bylo 11 osob. Obdobné demonstrace proti škrtům, proti korupci a proti sílícímu státnímu špehování se konaly i v Japonsku, v Austrálii a na Novém Zélandu.

    Demonstrace se účastnila i britská poslankyně za Stranu zelených Caroline Lucas a komik a milionář Russell Brand byl vyfotografován na demonstracích u sídla britského premiéra v Downing Street.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Fotografie z protestních akcí hnutí Anonymous, které se konaly v Británii 5. listopadu ZDE

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za srpen 2013

    15. 9. 2013

    čas čtení 2 minuty

    V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

    Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    90803