Syrská vláda vraždí opozici

31. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Během nejhoršího násilí od začátku syrského povstání v březnu podle zpráv nyní usmrtily syrské vládní jednotky nejméně 121 osob. V městě Hama zemřelo až 95 lidí poté, co tanky a vojáci na město zaútočili.

Armáda obléhala město Hama, kde se konaly rekordně největší demonstrace proti prezidentu Assadovi, po dobu delší než měsíc. Jeden lékař sdělil tiskové kanceláři Reuters: "Tanky útočí ze čtyř stran. Střílejí bezcílně svými těžkými kulomety na všechny strany a likvidují provizorní barikády, které postavili obyvatelé města."

Jiný mluvčí z města Hama uvedl, že na ulicích leží mrtvoly.

BBC bude v pondělí znovu stávkovat

31. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Zpravodajství společnosti BBC bude v pondělí znovu ochromeno, protože novináři z BBC budou znovu 24 hodin stávkovat. Pak zahájí trvalou protestní kampaň práce bez přesčasů.

Stávka Národního svazu novinářů se bude 1. srpna konat v BBC na protest proti propouštění zaměstnanců. Následuje po obdobné stávce dne 15. června.

Desetitisíce osob demonstrovaly v Izraeli proti drahým bytům a nízkým platům

31. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Více než 150 000 osob demonstrovalo v sobotu večer v ulicích 12 izraelských měst. Byly to největší demonstrace v Izraeli za několik desetiletí. Demonstranti protestovali proti rostoucím cenám domů a bytů a rostoucím činžím, proti nízkým platům, vysokým nákladům na výchovu dětí a proti dalším sociálním problémům.

Kdy bude mít ODS konečně 10% nebo méně?

31. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Podle jednoho z posledních průzkumů veřejného mínění by ODS získala ve Sněmovně stejné množství poslanců jako KSČM, tedy 39. Zatímco chápu lidi, včetně živnostníků (o případu pana Milana je níže informace z Parlamentních listů), kteří dnes chtějí volit KSČM, neboť pravice je dnes mnohem horší než KSČM, nechápu lidi, kteří ještě volí ODS.

To jsou pro korupci a likvidaci tohoto státu?

Kdyby jim na ODS skutečně záleželo, budou volit proti ní, aby se jí pokusili probudit (je-li to vůbec možné).

Jediná naděje na probuzení pravice k sebereflexi a k tomu, že si opravdu nemůže dělat, co chce, a na voliče úplně kašlat, je její tvrdý pád v předvolebních průzkumech veřejného mínění a potom i ve volbách. Kdy bude mít ODS konečně 10% nebo méně?

To by ty sebejisté "pravicové" politiky probudilo: asi by nejprve obvinili média a všechno možné jenom ne sebe, ale když by se to nezlepšovalo, museli by začít rýt do struktur zděděných už z dob kupónové privatizace, nebo zaniknout.

A zánik ODS by snad byl nejhezčím vkazem a ponaučením o nepoučitelnosti. Zatím ale podle všeho značná část české veřejnosti podporuje korupci, a proto by volila ODS. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsou komunisté pro mnoho lidí, jinak možná i vnitřně pravicově orientovaných, přijatelní, protože prostě ODS a celá dnešní vláda představuje nepoctivost a likvidaci poctivě se živících lidí ve prospěch zlodějů a korupčníků. ČSSD od dob opoziční smlouvy neměla k ODS nikdy daleko a rozhodně nikdy tak daleko jako KSČM.

KSČM dostihla ODS, lidovci a zelení by se vrátili do Sněmovny, tvrdí průzkum ZDE

Živnostník Milan: Mám této vlády dost. Budu volit komunisty ZDE

Málo zvědaví novináři

31. 7. 2011 / Zdeněk Procházka

čas čtení 5 minut

Často se kritizuje servilita a zápecnictví Čechů. Je s podivem, že tak činí především naši novináři, kteří mají za sebou servilitu za protektorátu (Moravec, Krychtálek a další) a servilitu za období vlády komunistické strany (Brož, Jambor, ...).

Ačkoliv se po roce 1989 v novinách vyměnila generace, snad se ta servilita vůči vládnoucí moci učí na novinářských fakultách, protože z článků v tisku a z vystoupení televizních moderátorů ční motto:" Co vláda činí, dobře činí." A jen z diskusí na internetu a jen z některého mála web stránek, které tu nalezneme, se dozvíme, že jsou také problémy a že opozice je pojmenovává, kritizuje a přednáší korigující náměty.

Umíme se ještě stydět?

30. 7. 2011 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut

Ředitelé velkých finančních instituci v USA dostali v roce 2008 odměny ve výši téměř 20 miliard dolarů v době, kdy jim stát vypomohl 254 miliardami dolarů. Ve témž roce více než 3 miliony domů v Americe šlo do dražby pro neschopnost splácet půjčky které jim poskytli stejní finanční ředitelé. Banka Citigroup zvažovala koupi podnikového letadla za 50 milionů dolarů krátce poté, co obdržela "injekci" 45 miliard dolarů od daňových poplatníků. Když se zeptali prezidenta Obamy na odměny bankéřů, odpověděl jedním slovem "hanebnost!"

Pocit studu k vzniku zákonnosti nestačí

30. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Souhlasím naprosto s Michalem Gibodou, že pocit studu k prosazení pravidel a ke změně společnosti k lepšímu nestačí. Zejména si mi líbí tato pasáž:

"Rovněž se ukazuje, že stud nemůže působit jako katalyzátor velkých sociálních změn. Otroctví nebylo zrušeno proto, že bojovníci za jeho zrušení vnutili otrokářům pocit studu za vykořisťování otroků. Dětská práce se nedostala na pranýř proto, že továrny se začaly stydět za své činy a praktiky. To je další důvod, proč je trest kategoricky nutný k ochraně většiny před ignorantskou menšinou, která nemá úctu k řádu."

Dnes jsem u nás v lese viděl opět dvě motorky, jak si jezdí s obrovským řevem po lesní cestě. Ta arogance a tupost těch hňupů, porušujících české zákony za dlouhodobé lhostejnosti české veřejnosti, je do očí bijící. Vyvstali mi na mysli také aktivisté, kteří za velkého zájmu médií blokují kácení stromů na Šumavě. Já s aktivisty souhlasím, že kácet by se nemělo, ale řešení je, myslím, třeba hledat v nějaké právní rovině, nikoli v přivazování se ke stromům. Naopak máme v Česku obrovské plochy krajiny, včetně té chráněné, kterou dnes a denně plundrují protizákonně motorkáři, aniž by je někdo fotil a dával podněty policii k jejich stíhání, poslancům ke zpřísnění zákonů atd.

Nestor a právo na důchod

29. 7. 2011 / Ivo Šebestík

čas čtení 3 minuty

Nedávno jsem potkal devadesátiletou paní. Byla ve skvělé duševní kondici. Myslelo jí to báječně, dokonce se orientovala i v tom, v čem se orientovat už nedá, tedy v politice. Ročník narození 1921...

Britský konzervativec:

Kvality ve veřejném sektoru lze dosáhnout pouze vyvoláním strachu u zaměstnanců

31. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Oliver Letwin, konzervativní ministr současné britské vlády pro "reformy" veřejného sektoru, se vyjádřil, že cílem současné britské vlády je "vyvolat strach" mezi zaměstnanci ve veřejném sektoru, protože jedině tak je možno zvýšit produktivitu a dosáhnout kvality.

Jeho výroky rozhněvaly britské učitele, zdravotní sestry a lékaře. Letwin se totiž vyjádřil, že pouze zavedením "skutečné disciplíny a strachu" ze ztráty zaměstnání ve veřejném sektoru je možno dosáhnout kvality.

Britské státní zdravotnictví "odkládá operace a doufá, že pacienti zemřou, nebo se obrátí na soukromé nemocnice"

29. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Oficiální studie zjistila, že některé nemocnice v Anglii pacientům záměrně odkládají operace po dobu až čtyř měsíců. Ředitelé nemocnic doufají, že pacienti mezitím zemřou, anebo se nechají operovat v soukromých nemocnicích za poplatek. Je to proto, že britské státní zdravotnictví má povinnost do roku 2015 ušetřit 20 miliard liber, píše konzervativní deník Daily Telegraph. Vzniká tak obrovský tlak na soukromé nemocnice, které pak v důsledku přemíry pacientů pracují stejně pomalu jako nemocnice státní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu: Kreslíř Matt to komentuje v deníku Daily Telegraph obrázkem, pod nímž je napsáno: "Vlak v 8.39 je zpožděn, protože čekáme, až cestující umřou, anebo si vezmou taxíka."

Vysokého představitele libyjských vzbouřenců "usmrtili islámci"

30. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Vzbouřeneckého libyjského vojenského velitele generála Abdella Fattaha Younese ve čtvrtek usmrtili islámští ozbrojenci, vyjádřil se vzbouřenecký ministr. Čím více informací o smrti vzbouřeneckého velitele vychází najevo, tím více znepokojující je celá záležitost, konstatují internetové stránky BBC. Podle Aliho Tarhounho, ministra ve vzbouřenecké Národní prozatímní radě, usmrtili generála Younese a dva další velitele a spálili jejich mrtvoly příslušníci islámské organizace Obaida Ibn Jarrah. Podle BBC to posílí rostoucí pochybnosti o libyjské ozbrojené opozici, o jejích schopnostech vládnout a bojovat jako jednotná fronta a o vlivu islámských frakcí.

Libyjská vláda v Tripolisu neustále varuje, že jsou údajně libyjští vzbouřenci pod vlivem al Kajdy. I když pro to neexistují žádné důkazy, libyjská vláda označila vraždu generle Younese za "políček do tváře" Británie poté, co oficiálně uznala radu v Bengází jako libyjskou vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká televize v případě hladomoru v Africkém rohu manipuluje nejen s údaji BBC

29. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 14 minut

Ve středu večer jsme mohli být svědky toho, jak Česká televize (ČT 24) prezentovala ZDE hladomor, který hrozí 12 milionům lidí v Africkém rohu a který už usmrtil desítky tisíc dalších. Šlo o mediální vyjádření k události obřích tragických rozměrů odehrávající se za humny Evropy. Veřejnoprávní instituce předvedla mediální manipulaci a v mých očích i rasistickou nechutnost ve stylu - za tuto tragédii podle vybraných diskutérů mohou nejvíce africké elity a jejich korupční aktivity, za něž bílé elity nenesou zodpovědnost, somálské islamistické hnutí Al-Šabáb, brutální exploatace afrického bohatství především Čínou -- ale Západ z toho vyšel v podstatě bez ztráty kytičky, ačkoliv jsou to především západní korporace a spřízněné vládní elity, které africkým zemím a jejich bohatství žilou pouštějí nejvíc.

Lynčujte aktivisty!

29. 7. 2011 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Redaktoři a editoři /Klatovského deníku patrně ztratili soudnost. V emotivním líčení páteční demonstrace tzv. místních obyvatel na Modravě proti blokádě kácení v NPŠ dávají slovo teroristům, vyzývajícím k popravám aktivistů. Kolik je na Modravě skutečně místních obyvatel, to tzv. novináře vůbec nezajímá. Podle oficiálních statistik je to několik desítek lidí včetně dětí. Proč se ani jeden tzv. novinář nezeptá paní, která pekla koláče pro ukrajinské a slovenské dělníky, kde má trvalé bydliště?

ZDE

Chtějí zrušit Národní park Šumava

29. 7. 2011 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Aneb kouzlo nechtěného.

Konečně "místní obyvatelé" přiznali, o co jim jde: Zrušit Národní park Šumava! Bývalý likvidátor ČSFR byl vysazen do funkce ředitele NPŠ ne proto, se staral o jeho rozvoj, ale aby ho zlikvidoval. Pan Stráský to svou přítomností na demonstraci "místních obyvatel" potvrdil. Kolik žije na Modravě a v okolí skutečně místních obyvatel, naleznete ZDE

V roce 2005 to bylo 52. Dodnes pravděpodobně přibylo několik majitelů nových luxusních chat, např. pan Bakala. Na práci si "místní" musí dovážet dělníky ze Slovenska či Ukrajiny. Národní park, který chtějí zrušit, není majetkem několika rekreantů, ale podle názvu celého národa. Za prachy jde ovšem v dnešním "česku" zařídit skoro všechno. Půjde to i ve věci evropského významu, který NPŠ bezesporu má?

Reportér z News of the World odposlouchával matku zavražděné holčičky

29. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Sara Payne, jejíž osmiletá dcera Saraha byla v červenci 2000 unesena a zavražděna, dostala od listu News of the World mobilní telefon "pro kampaň na záchranu své unesené dcery". Nyní ji informoval Scotland Yard, že v poznámkách reportéra Glenna Mulcaira z listu News of the World vyplývá, že nedělník její telefon také odposlouchával.

Ve čtvrtek večer to byla v Británii hlavní zpráva, přestože se zdálo, že níže už reportéři z News of the World klesnout nemohou. Deník Guardian uvažuje nad tím, zda by se Murdochově společnosti News International neměl odebrat její dosavadní 39 procentní podíl v televizní společnosti BSkyB.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pravicová ideologie potřebuje svoje breiviky

29. 7. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Výbuch a střelba v Norsku se nejspíš promění v čin nepříčetného jedince. Politici a potažmo církev si oddechnou, protože to bude důkaz, že s tím nemají nic společného. Pak jim otrne a do projevů se zase dostanou slova jako rodina, národ, islám ohrožující Evropu a multikulturalismus činící totéž. Postupem času budou Breivika a jeho následovníky očisťovat, protože jim umožňují implantovat do mysli občanů svoje vlastní ideje.

Uklízí Vatikán do Česka kontroverzního nuncia?

29. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vatikán zřejmě nepočítá s tím, že by se v Česku místní římskokatolická církev nebo politici začali pořádně zajímat o problém kněžími zneužívaných dětí. Lze na to usuzovat z toho, že jako apoštolského nuncia do Česka posílá Giuseppe Leanzu, který selhal při řešení podobných skandálů v Irsku. Irští politici se už proti Vatikánu ostře ohradili) a je celkem pochopitelné, že přeložení preláta do České republiky komentují čtenáři irského thejournal.ie trpkými slovy. Pro moderního Evropana je asi těžko pochopitelné, že člověk, který selhal v tak vážné věci, není stažen z oběhu a uklizen na nějaké místo, kde o něm nikdo nebude vědět. Nebo je apoštolská nunciatura v ČR právě takovým místem?

Vatikán do ČR posílá velvyslance, kterého z Irska stáhl za kritiku církve

Ireland's Papal Nuncio to be transferred to Czech Republic

Oklikou k některým už včerejším, ale i zítřejším "zdravotnickým" svízelům

29. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Ti, kdo v ČR spravují věci veřejné, nejednou se obracejí na publikum málem tak, jako kdyby samotní voliči mohli za to, co náhodou špatně funguje, nebo je to zbytečně drahé, anebo je to nějak skandální. V jiných směrech zodpovědní funkcionáři až příliš pravidelně jenom připraví koště, aby něco zametli pod známý koberec. Pravidelně jsme jako plátci daně upozorňováni, že -- zřejmě kvůli nám samým a proto, že nějak existujeme -- na to či ono teď nebudou peníze.

Kam až jsme se to dostali?

29. 7. 2011

čas čtení 35 minut

Po dvaadvaceti letech, které již téměř uplynuly od tzv. sametové revoluce v roce 1989, můžeme již snad hodnotit s jistým odstupem dosažený stav naší společnosti. Vždyť mezitím odžila nejméně jedna generace našich současníků, která v onom roce převratné změny dosáhla 70 let (vycházeje z údaje o průměrném dožití našich občanů). A ti, kteří mají tu jedinečnou možnost nyní v naší společnosti žít, mohou střízlivě uvažovat a hodnotit její stav, a nejméně pak dvě a půl generace spoluobčanů pak i může porovnávat dnešní realitu s realitou předchozí společnosti nepříliš obsahově výstižně nazývanou společnosti totalitní (komunistickou, ač do ideálů komunismu měla hodně daleko), napsal čtenář Jaroslav Novotný.

Ředitel Siemensu: "Globální oživení skončilo"

29. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Německý koncern Siemens podnikající v oblasti strojírenství a energetiky ve čtvrtek zveřejnil své hospodářské výsledky, které zaostaly za očekáváním analytiků. Společnost přičítá pokles zisků zpomalení globální ekonomiky.

Akce D.O.S.T.: Ladislav Bátora není extremista

28. 7. 2011

čas čtení 7 minut

tisková zpráva Akce D.O.S.T.

Vážený pane premiére Nečasi, vážení členové české vlády,

dne 22. července 2011 Vám aktivista Ondřej Cakl ze sdružení "Tolerance a občanská společnost" poslal otevřený dopis žádající odvolání ministra školství Josefa Dobeše kvůli tomu, že si za poradce vybral Ladislava Bátoru, kterého obviňuje z extrémismu. Text uvedeného dopisu je zarážející, a to nejen zjevnou stylistickou neobratností svého autora či četností mluvnických chyb a stylistických prohřešků, ale zejména svým nenávistným obsahem a histriónskou domýšlivostí. Proto je nám téměř trapné, že se na Vás nyní musíme formou otevřeného dopisu obrátit také my. Bohužel nám však nic jiného nezbývá, neboť doktor Ladislav Bátora je dlouholetým předsedou našeho občanského sdružení Akce D.O.S.T. a útoky na něj se dotýkají rovněž cti a dobrého jména našeho sdružení i všech signatářů Manifestu D.O.S.T.

Prestiž povolání a postavení českého kněze, ministra a poslance

28. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Z posledních výsledků výzkumu společnosti CVVM vyplývá, že na posledních třech místech najdeme povolání ministra, uklizečky a poslance. Kněz skončil šestý od konce.

Lidé jsou spravedliví, jestliže vnímají povolání uklizečky jako neprestižní, ale na druhé straně se v tomto jejich hodnocení určitě neprojevuje žádný negativní pocit. Jsem si jist, že uklizečky nejsou pobouřeny výsledkem výzkumu. Obvykle totiž dělají tuto práci z existenční nutnosti, anebo se zažité potřeby být užitečný a pracovat pro své nejbližší okolí.

KKK na Šumavě

29. 7. 2011 / Petr Doubrava

čas čtení 14 minut

Kolem Ptačího potoka v Národním parku Šumava se dějí podivné věci. Skupinka přesvědčených nenásilných ochranářů (nazývejme tak aktivisty z Hnutí Duha a jejich sympatizanty) vlastními těly brání stromy napadené škůdcem, aby zachránili les; ovšem nikoli proti kůrovci, ale proti novému škůdci, za kterého považují dále definované kácející ochranáře. Přesila dřevorubců se na pokyn správy národního parku (dále společně též jen "kácející ochranáři") chystá stromy podřezat, rozřezat a kdoví co ještě; prý také, aby zachránili les. Když nenásilní ochranáři neuhnou, mohli by se stát obětí násilí. Soud v Klatovech vydal předběžné opatření, podle kterého nenásilní ochranáři nesmí do lesa. Ale oni se nebojí a chodí tam. Navíc podali trestní oznámení na kácející ochranáře. Ovšem policie odpoutává nenásilné od stromů, aby je následně spoutala a odvedla (či odnesla) z lesa ven. U Huberta! Zmatek. Kůrovec, kácení, kolečka navíc -- pěkná kulajda. KKK.

Může ekonomický růst pokračovat?

28. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Od počátku průmyslové revoluce jsme byli svědky působivého a trvalého růstu v oblasti spotřeby energie lidskou civilizací. Data Energetické informační agentury (EIA) o spotřebě energie v USA od roku 1650 (včetně dřeva, biomasy, fosilních paliv, vodní a jaderné energie atd.) ukazují zřetelně vytrvalou růstovou trajektorii charakterizovanou roční mírou růstu 2,9%. Je důležité pochopit budoucí trajektorii energetického růstu, protože vlády a organizace tvoří odhady na základě očekávání, že růstový trend bude pokračovat, tak jako tomu bylo po celá staletí - a pohled na dosavadní průběh růstu naznačuje, že jde o docela rozumný předpoklad, napsal na webu Do the Math profesor fyziky na University of California v San Diegu Tom Murphy.

Medveděv odvolal Michalkova z rady pro kulturu a umění

29. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Dmitrij Medveděv schválil nové složení prezidentské rady pro kulturu a umění, jíž sám řídí. Podle tiskové služby Kremlu je z rady odvoláno deset osob a přibylo jich dvaadvacet. Mezi odvolanými je také ruský režisér Nikita Michalkov (který mj. ve svých dílech demýtizoval působení ruských zpravodajských služeb v době stalinských čistek).

Rodina z Arménie, žijící šest let v ČR, prosí o pomoc

28. 7. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Pětičlenná arménská rodina (chlapci 14 a 13 let a sedmiletá holčička) požádali před lety v České republice o azyl. Otec je absolvent ekvivalentu naší mechanizační fakulty vysoké školy zemědělské. Matka je vyučená prodavačka. Rodiče mají zkušenosti s manuálními pracemi (například ve stavebnictví, obchodě, kuchyni). Rodina plynně komunikuje česky, rusky a arménsky.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Proč nemůže být ČR jako Švýcarsko?

28. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jsem právě ve švýcarském Curychu na krátké dovolené. Byl jsem tu už před třemi lety a už tehdy na mne to město udělalo velký dojem. Nejlepší vysoká škola na Evropském kontinentu (ETH) je kousek nad hotelem, kde bydlím. Lidé jsou tu vesměs pokojní, radostní a otevření. Nikde žádní žebráci, kterých je v Praze vidět spoustu, a nikde ani žádné davy turistů. Nazelenalá řeka Limmat, vytékající z ledovcového jezera, na ní občas lodě, na jezeře pak další lodě a vzadu vrcholky Alp. Na oknech domů jsou všude typické zelené okenice, z katolických chrámů jsou reformované kostely, jako např. Grossmünster, v němž působil otec severošvýcarské reformace Huldrych Zwingli.

Byť Curych patří mezi centra světového obchodu a finančnictví, nemá žádné mrakodrapy, jezdí tu podobné staré tramvaje jako v Krakově a není tu cítit chvat pokrokářské civilizace. Spíše tu vítězí v každém směru občanský život a jeho spokojenost (možná i díky švýcarskému systému přímé demokracie). Není proto ani divu, že se toto město pravidelně umísťuje na předních příčkách v různých měřeních kvality života. Před chvílí jsem tu nakupoval nějaké oblečení a na účtu vidím DPH (MwSt = Mehrwertsteuer) jenom 8%.

Bude Česká republika jako Švýcarsko?

28. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Švýcarsko, v současnosti známé především jako centrum finančního průmyslu, je mj. význačné postavením, jaké po volbách v roce 2007 v tamním politickém systému zaujala xenofobní ultrapravicová Švýcarská lidová strana (Schweitzerische Volkspartei, SVP) s 29% hlasů. Jde o největší politickou formaci ve Federálním shromáždění, jež získala v Národní radě 58 křesel a v Radě států 6 křesel.

Jsme nadále lhostejní, nebo jsme schopni se bránit?!

28. 7. 2011 / Petr Pokorný

čas čtení 3 minuty

Dne 28.07. uplynou 3 roky od zveřejnění ve všech sdělovacích prostředcích (TV, rozhlas, tisk) studie: "Technické a provozní parametry XBR radaru v Brdech" autorů P. Pokorného, M. Hlobila a S. Kauckého. Tato třicetistránková studie poprvé zcela jasně veřejně, důrazně a především odborně odhalila lživost kampaně prováděné předchozí pravicovou vládou M. Topolánka. Tato kampaň stála nás daňové poplatníky minimálně tehdy zveřejně-ných 20 milionů Kč. Za mystifikaci občanů nebyl tehdy odvolán ani jeden člen vlády včetně premiéra, natož aby vláda uhradila občanům ze svého takto zbytečně vyhozené peníze.

Václav Klaus opět zabodoval, tentokrát u protinožců

28. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Na počin V. Klause s jeho demonstrativním odmítnutím projít bezpečnostním rámem detektoru v Austrálii je mnoho ohlasů, stejně jako různých názorů. Snad by se celá událost mohla mlčky přejít za předpokladu, že V. Klaus neměl již dříve jiné "prezidentské" excesy (naposled chilské protokolární pero). Sám totiž dává podněty komentovat některé své počiny (a není jich zrovna málo) , které se tak či onak vymykají normálu či zvyklostem. Z kanceláře Hradu se ozývá až tvrdá kritika postoje a požadavku australských úřadů, resp. neústupnost bezpečnostních pracovníků, která požadavkem pro projítí rámem prý tak projevila neúctu k hlavě státu a jeho zemi jako takové. Také jiní glosátoři to vidí stejně, nebo podobně. Něco na tom je, i když...

Je stárnutí populace hlavní příčinou růstu výdajů na zdravotní péči?

28. 7. 2011 / Ludwig O. Dittrich, Dana Stará

čas čtení 3 minuty

Stárnutí populace jako důvod pro změny v systému poskytování a financování zdravotní péče se zdá být intuitivně velmi věrohodný. "Pracovní skupina NERV pro zdravotnictví ve své zprávě o mezinárodní konkurenceschopnosti ČR upozorňuje na možné problémy zdravotnictví, ke kterým by v budoucnu mohlo dojít vzhledem k demografickému vývoji, jež je, dle dostupných ekonometrických studií, hlavním vysvětlujícím faktorem budoucího růstu nákladů" (Zdravotnické Noviny, 20.7, 2011). Zjevný fakt, že populace stárne a senioři spotřebovávají více péče, představuje podle reformátorů neotřesitelný argument pro změnu systému poskytování a financování zdravotní péče. Je také faktem, že roční míra růstu výdajů na zdravotnictví je v České republice kolem 7%.

Charita po česku

28. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Charita počesku. V ČR je zneužívána dokonce i charitativní činnost, a to naprosto obludně, aspoň tedy podle sobotního vydání Lidových novin. V článku "Když peníze (ne)pomáhají" autor Petr Švihel argumentuje, že z vybraných 50 miliard Kč za rok 2009 (zdroj Český statistický úřad) se k potřebným lidem nedostane 18 miliard Kč. Princip mnohých charit je banální. Jako příklad cituji z článku tohle:

O myšlenkách norského vraha je nutno mluvit

28. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas jsem v médiích narazil na myšlenku, zda se máme zabývat motivy a ideologií norského hromadného vraha, nebo zda o tom máme mlčet, abychom vlastně neposloužili jeho účelům (ve smyslu "negativní reklama" je taky reklama, často lepší než pozitivní). Myslím si, že dobrým vodítkem může být Adolf Hitler a nacismus. O Hitlerově ideologii je třeba mluvit stále dokola v souvislosti s jeho skutky: ideologie rasové nenávisti vede do Osvětimi.

Úvahy o minulém a současném režimu

27. 7. 2011 / Jaroslav A. Polák

čas čtení 11 minut

Úvod

Kolik se toho jenom namluví o "totáči" a o tom, kterak lidi úpěli pod komunistickým jhem. Nu, myslím, že nastal čas, abych celou věc reflektoval a zamyslel se nad kvantitativními a kvalitativními aspektu lidského utrpení v době 80. let a v době současné. Nejprve však začnu jedním obecným postřehem:

A proč ne Bílá hora?

Je neuvěřitelné, že i dnes, 22 let po Sametové revoluci, což je více než polovina těch donekonečna obemílaných čtyřiceti let komunismu, se najdou lidé, kteří současný tristní stav České republiky vysvětlují jako dědictví 40 let totality. A -- jen na první pohled kuriózně -- to jsou obvykle neoliberálně smýšlející lidé, kteří hlásají ideu, že člověk je plně zodpovědný sám za sebe a nemá právo se kvůli svým potížím "vymlouvat" na společenské a jiné okolnosti. To už je opravdu na poslání někam. Případně můžeme dodat, že za všechno stejně může prohraná bitva na Bílé hoře... Pokud je kapitalismus tak strašně efektivní, mělo by mu 20 let stačit k tomu, aby to prokázal. Neprokázal to.

Výňatek z nenapsaného politického románu, kapitola 146

27. 7. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Václav stál u zrcadla a díval se na sebe, když do pracovny vešli Petr s Ladislavem. Marně se pokoušel zvednout koutky úst nahoru.

"To je ale krásná růžová košile," řekl nadšeně Petr.

"O čem přemýšlíte, šéfe?" zeptal se Ladislav a vytáhl tužku s chilským státním znakem a čtverečkovaný poznámkový blok.

Proč je hrozící hladomor v Africkém rohu naprosto mediálně zastíněn teroristickým atentátem v Norsku?

27. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Celé dny teď slýcháme zprávy týkající se tragické události v Norsku. Zatím je nyní v Africkém rohu kvůli klimatickým změnám, válce a neoliberální ekonomice a dalším faktorům až 12 milionů lidí akutně ohroženo hladomorem, přestože o této hrozbě opakovaně informují mezinárodní organizace a tamní pozorovatelé. Podle údajů OSN zemřely již desítky tisíc lidí a přinejmenším půl milionu dětí čelí smrti hladem, jak referuje UNICEF.

BRITÁNIE:

Ministr financí "poškozuje zemi neodpovědným experimentem"

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský ministr financí George Osborne se stal terčem obvinění, že poškozuje svými vládními škrty britskou ekonomiku, poté, co vyšlo najevo, že v druhém pololetí letošního roku vzrostla britská ekonomika jen o 0,2 procenta.

Britské ministerstvo financí si oddechlo, že ekonomika nezaznamenala propad do červených čísel a ministr financí Osborne zdůraznil, že zastavit program škrtů by znamenalo ohrozit hospodářskou stabilitu země.

O zločinných přátelích SSSR

27. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Obludný čin norského fanatika je maskován politickou motivací. Potřebou ochránit naši civilizaci před zhoubou islamismu a marxismu. V kontextu české politické scény levicově zaměření publicisté nacházejí jisté souvislosti s právě přijímaným zákonem o protikomunistickém odboji. I u nás se zabíjení otevřeně schvaluje (Mašínové), pokud za zabíjením byl ideologický motiv. Třeba přesvědčení pachatelů, že jejich zločin-zabití je v zájmu pokroku, spravedlnosti a demokracie, a také očekávaná 3. světová válka bude vyvrcholením jejich ušlechtilých snah vybudovat spravedlivou kapitalistickou společnost. Že takto vypreparované ideologické kosti září svojí bělobou až nasvěcují naše politiky dokázal svým hlasováním pro zákon i bývalý člen KSČ a nyní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Podle Jana Kellera tím "vyjádřil názor, že byly doby, kdy byl hoden zabití". (Právo, 25. 7.)

Brutalita a rasismus evropské kultury

27. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší sice v posledních článcích dává čin norského teroristy a fanatika do souvislosti s americkou ultrapravicí a tvrdí, že takové uvažování je Evropě cizí, ale na Facebooku si do profilu dal článek z časopisu The Nation, který přesvědčivě argumentuje, že pro Evropu je hlavní hrozbou rasismus - a rasismus je přece v Evropě doma po staletí.

Anders Behring Breivik: Byl jsem překvapen, že mě okamžitě nezabili

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Norský masový vrah Anders Behring Breivik sdělil svému právníkovi, že byl překvapen, že ho nikdo nezabil předtím, než dorazil na ostrov Utøya, kde usmrtil 68 osob.

Breivik je velmi "chladný" člověk, který požil drogy, aby při střílení neusnul, uvedl právník Geir Lippestad. "Byl překvapen, že se mu to podle jeho názoru povedlo," řekl Lippestad. "Domníval se, že po bombovém atentátu ve městě bude usmrcen, že bude usmrcen po střelbě na ostrově a že bude usmrcen při procesu. Je přesvědčen, že ho někdo zabije."

Politický zločin opět na evropské scéně?

27. 7. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Vyšetřování sotva započalo a obhájce už má ve všem jasno. Advokát Geir Pippestad na tiskové konferenci prohlásil, že Anders Behring Breivik je šílený a podle všeho nepříčetný. "Vše ukazuje na to, že je nepříčetný", řekl obhájce novinářům. Nicméně se prý obhájce obává, že se jeho klient nebude chtít svým psychickým stavem u soudu bránit, nebude ochoten podstoupit psychologické testy a mu pak nezbude než se za této situace obhajoby vzdát.

Fundamentalisté pokroku, aneb Cestou do zaslíbené země vymýtit jinakost

27. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Vyjádření Chrise Hedgese k nedávným událostem v Norsku je pro mnohé možná překvapivě zahroceno nikoliv jen jedním, ale hned dvěma směry současně: Nebezpečný fundamentalismus pro autora nepředstavují pouze ti, kdo vzývají strnulé a předpotopní formy náboženské víry, ale rovněž tak "noví atheisté" - militantní odpůrci křesťanství, kteří by chtěli všechny funkce náboženství beze zbytku nahradit vědou a od ní odvozenými obecnými teoriemi, a natáhnout tak celé lidstvo na Prokrustovo lože vlastní představy "pokroku".

Útoky v Norsku přitáhly pozornost k pravicovým extrémistům v USA

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Bombový útok a střelba, které v pátek v Norsku zabily 76 lidí, znovu upozornily na hrozbu pravicových teroristických útoků inspirovaných antiislámskou rétorikou v USA. Vyšetřovatelé zkoumají patnáctisetstránkový manifest, v němž Anders Behring Breivik volá po brutálních akcích směřujících k zastavení "probíhající islámské kolonizace Evropy". Analytici konstatují, že manifest byl inspirován rétorikou protiislámských skupin v USA, z nichž některé jsou v něm výslovně citovány.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2011

26. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

V červnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 211 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 564.45 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v srpnovém přehledu hospodaření, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 115 240.72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

58559