Může ekonomický růst pokračovat?

28. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Od počátku průmyslové revoluce jsme byli svědky působivého a trvalého růstu v oblasti spotřeby energie lidskou civilizací. Data Energetické informační agentury (EIA) o spotřebě energie v USA od roku 1650 (včetně dřeva, biomasy, fosilních paliv, vodní a jaderné energie atd.) ukazují zřetelně vytrvalou růstovou trajektorii charakterizovanou roční mírou růstu 2,9%. Je důležité pochopit budoucí trajektorii energetického růstu, protože vlády a organizace tvoří odhady na základě očekávání, že růstový trend bude pokračovat, tak jako tomu bylo po celá staletí - a pohled na dosavadní průběh růstu naznačuje, že jde o docela rozumný předpoklad, napsal na webu Do the Math profesor fyziky na University of California v San Diegu Tom Murphy.

Růst se stal do té míry pilířem naší existence, že považujeme jeho pokračování za jednoduše dané. Růst přináší mnoho pozitivních výhod jako jsou auta, televize, letecká doprava a informační technologie. Kvalita života se zlepšuje, zlepšuje se zdravotní péče a život se postupně stává pohodlnějším. Růst také přináší příslib budoucnosti, dává smysl investicím do budoucího rozvoje s vyhlídkou na návratnost. Růst je tedy základem úroků, půjček a finančního průmyslu.

Protože růst tu byl s námi během "nesčetných" generací - což znamená, že každý, koho jsme kdy potkali, nebo koho potkali naši prarodiče, s ním udělal svou zkušenost - růst je v centru našeho narativu o tom, kdo jsme a co děláme. Když si tedy máme představit odlišnou trajektorii, je to pro nás docela složité.

Tento příspěvek předkládá do očí bijící příklad nemožnosti pokračování růstu na současné úrovni - dokonce i v rámci nám blízkých časových měřítek. Kvůli pohodlnosti jsme snížili míru růstu z 2,9% na 2,3% ročně, takže se spotřeba zdesetinásobí každých sto let. Stopky spustíme dnes, za globální spotřeby 12 terawattů (což znamená, že na průměrného občana zeměkoule připadá 2 000 W). - Nehledě na použitou technologii, růst dosahující tempa 2,3% ročně by od nás vyžadoval, abychom za 1 400 let produkovali tolik energie, kolik jí vyrobí celé Slunce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9774

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2011