BRITÁNIE:

Ministr financí "poškozuje zemi neodpovědným experimentem"

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský ministr financí George Osborne se stal terčem obvinění, že poškozuje svými vládními škrty britskou ekonomiku, poté, co vyšlo najevo, že v druhém pololetí letošního roku vzrostla britská ekonomika jen o 0,2 procenta.

Britské ministerstvo financí si oddechlo, že ekonomika nezaznamenala propad do červených čísel a ministr financí Osborne zdůraznil, že zastavit program škrtů by znamenalo ohrozit hospodářskou stabilitu země.

Labouristický stínový ministr financí Ed Balls Osborna obvinil, že se chová "neuvěřitelně samolibě". Argumentoval, že ekonomika neroste v důsledku vládních škrtů. Ballsovi spojenci však uznávají, že se konzervativní ministr financí Osborne stane terčem závažných útoků teprve, pokud britská ekonomika neporoste ani ve třetím čtvrtletí r. 2011. Teprve pak si prý veřejnost uvědomí, že Osborne podrobuje zemi "neodpovědnému experimentu".

První známky tlaku konzervativců na změnu politiky přišly od londýnského konzervativního primátora Borise Johnsona, který požaduje, aby vláda zkoumala jak stimulovat ekonomiku teď, bezodkladně.

Generální tajemník britského odborového kongresu TUC Brendan Barber poukázal na to, že britská vláda si byla nucena minulý měsíc vypůjčit ještě víc financí než touto dobou před rokem. Oživení ekonomiky se podle něho nekoná a objem průmyslové výroby poklesl o 1,4 procenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10905

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2011