Británie a Polsko zlehčují problémy s EU, soustředí se na bezpečnostní spolupráci proti Rusku

22. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Britská premiérka Theresa Mayová se sešla s polským premiérem Mateuszem Morawieckim v době napjatých vztahů obou zemí s EU. Soustředili se na bezpečnostní spolupráci proti Rusku.


Zatímco téma vztahů s Bruselem vyžadovalo diplomatický takt, existuje také oblast, kde je možné mluvit mnohem otevřeněji. A sem patří posílení obranné spolupráce.

V týdnu, kdy náměstek Mayové Damian Green odstoupil kvůli lhaní ohledně pornografie na počítači ve své kanceláři a Polsko čelí hrozbě trestu Evropské komise za plán překopání justičního systému, oba lídři se snažili toho druhého podpořit.

Británie doufá v polskou podporu při jednáních o brexitu.

V oblasti bezpečnostní spolupráce nebylo třeba opatrných vyjádření. Zejména oba státy zdůraznily posílení bezpečnostní spolupráce vůči ruské agresi.

"Oba jsme hluboce znepokojeni pokusy Ruska šířit dezinformace," sdělila Mayová novinářům. "Kreml se snaží podkopat mezinárodní systém založený na pravidlech a neuspěje," dodala.

Obě země spojují úzké vztahy v NATO a Británie vidí velké příležitosti k prodeji vojenského vybavení, zejména s ohledem na probíhající modernizaci polských ozbrojených sil. Ve Varšavě byla také podepsána smlouva o spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti, kterou v říjnu připravili ministři zahraničí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5780

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2017