Rusko se připravuje na posilování amerických sankcí

27. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Rusko je postiženo deziluzí kvůli nové vlně tvrdých sankcí schválených americkým Kongresem. Restart vztahů je nepravděpodobný a množí se výzvy k odvetě.


Ruské naděje na nový začátek jsou pro tuto chvíli zřejmě mrtvé. Úterní rozhodnutí Kongresu o nových sankcích se setkalo s deziluzí, nevíry a výzev k odvetě.

Půjde o nejtvrdší americké sankce proti Rusku od vypuknutí ukrajinského konfliktu v roce 2014. Kongres tím chce reagovat na údajný ruský hacking během loňských voleb. Moskva popírá, že by se o to pokoušela. Sankce se zaměřují především na energetický sektor, který je páteří ruské ekonomiky. Senát musí ještě zákon schválit, než bude předán k podpisu prezidentovi.

Zatímco ještě na summitu G20 v Hamburku vyjadřoval Vladimir Putin naději na alespoň částečnou obnovu vztahů s USA, náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov nyní prohlásil: "Nebudeme házet perly sviním."

Expert na americko-ruské vztahy Michail Taratuta na blogu stanice Echo Moskvy napsal, že Putin je podle něj v úzkých: Mírná reakce na na sankce by znamenala, že bude vypadat slabý, ale silná by ukončila jeho sen o sblížení s USA vedenými Trumpem. Pravděpodobnější je silná reakce, napsal Taratuta.

Pokud budou nové sankce schváleny, Rusko může v odvetě požadovat odjezd amerických diplomatů. Reakce musí být "asymetrická" a musí "bolet", tvrdí Konstantin Kosačov z Rady federace.

Kongres schválil protiruské sankce spolu se sankcemi proti Íránu a KLDR. Tato symbolika může mít větší význam než samotné sankce, myslí si Konstantin Eggert. "Bylo stvrzeno postavení Ruska jako nepřítele," tvrdí - a dodává, že pro mnohé příslušníky amerického establishmentu se Rusko stalo součástí metaforické "osy zla".

Podle Eggerta jsou možné odvetné kroky nebo eskalace v Sýrii či na Ukrajině.

Ruská státní média prezentují americké sankce jako problém pro Evropu, kvůli vazbám ruského energetického sektoru na západní firmy. Výslovně byl zmíněn projekt plynovodu Nordstream 2 z Ruska do Německa (který porušuje pravidla EU, ale velmi na něm záleží zejména establismentu německé SPD - pozn. KD). Německo a Rakousko kritizují potenciální důsledky sankcí. Brusel je opatrný.

Sankce jsou podle ruského ministra pro ekonomický rozvoj "hrozbou evropské energetické bezpečnosti". Další v Rusku odsuzují sankce jako nástroj, jak vyloučit Rusko ze soutěže na evropském energetickém trhu. Podle Kosačova by Moskva a Brusel měly jednat o strategické alianci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7990

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017