Britské premiérce zřejmě stále ještě nedošlo, že její představy o brexitu jsou nerealistické

2. 5. 2017

čas čtení 6 minut




Britská premiérka Theresa Mayová je nucena bránit se před kritikou, že způsobila nepovedený a ponižující start k vyjednávání o brexitu. Vysvětlil ji totiž prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker, že asi nebude mít vůbec smysl, aby se dostavila na první den vyjednávání.

Podle četných svědectví o recepci, kterou minulou středu navštívili Mayová a Juncker a jejich vyjednávací týmy v Downing Street, tam Mayová tvrdila, že by rozhovory o budoucím vztahu Británie k EU měly být zahájeny co nejdříve a že Británie Evropské unii nedluží žádné peníze. Brusel na její výroky reagoval nevěřícně.




"Reakce Jean-Claudea Junckera byla chladná a sarkastická," řekl informovaný zdroj. "Dal najevo, že nemá vůbec cenu, aby se konala i první schůzka, pokud Británie nepřijme formulace Lisabonské smlouvy a politickou realitu jednotné evropské sedmadvacítky." Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung byla Junckerova poslední slova před odchodem "Odcházím z Downing Street desetkrát skeptičtější, než jsem byl předtím."

Z kruhů blízkých Junckerovi vyplynulo, že Juncker posléze dospěl k závěru, že pravděpodobnost, že rozhovory s Británií selžou, je vyšší než 50 procent.

Ráno Juncker telefonoval německé kancléřce Angele Merkelové s tím, že Mayová "je na jiné galaxii", což Merkelovou přimělo, aby pronesla v německém parlamentu projev, v němž doporučila, aby se Británie zbavila svých iluzí o budoucnosti.

Německý europoslanec Elmar Brook, který se podílel na vypracování výchozích postojů pro vyjednávání o odchodu Británie z EU. varoval, že úspěch začátku jednání v červnu závisí na tom, jak bude Mayová reagovat na nedávné události.

"EU si přeje výsledek a pečlivě pro to připravila podmínky," uvedl, "ale když dojde k rozvodu, musíte zaplatit za své povinnosti. Je to, jako kdyby manžel utekl od rodiny a od dětí."

Mayová sdělila Junckerovi při středeční recepci, že Británie z právního hlediska Evropské unii nedluží ani cent. Dodala také, že otázka existující práv občanů EU žijících v Britániie může být rychle vyřešena v prvních několika týdnech vyjednávání. Zdůraznila, že v budoucnosti budou evropští občané mít v Británii jen taková práva jako každý jiný cizinec.

Juncker odpověděl, že takový scénář je problematický, protože evropští občané mají v současností další práva.

"Myslím, že to, Thereso, podceňujete," dodal.

Evropská komise vypracovala dokumentaci ohledně práv, které musejí evropští občané žijící v Británii i nadále mít, i ohledně práv, které musejí dostat evropští občané, kteří se do Británie teprve přistěhují.

Ironicky se vyjádřil Guy Verhofstadt, koordinátor vyjednávání o brexitu v EU. Použil k tomu posměšně jednoduché mantry, kterou na radu PR poradce do zblbnutí používá při každém veřejném projevu Theresa Mayová v předvolební kampani před předčasnými červnovými všeobecnými volbami, Mayová neustále tvrdí, že Británie potřebuje "strong and stable", "silnou a stabilní" vládu, a to je prý ta její.

Verhofstadt: "Každá dohoda o brexitu vyžaduje silné a stabilní pochopení složitých otázek, o které jde. Hodiny tikají - je načase se probudit."

 



V sobotu řekl Juncker reportérům, že má pochybnosti o tom, že by Británie rychle přijala podmínky obsažené v této dokumentaci a že Londýn záležitostem spojeným s brexitem vůbec nerozumí.

"Mám občas pocit, že naši britští přátelé, ne všichni z nich, podceňují technické problémy, jimž čelíme." Co se týče účtu pro Británii za rozvod, delegace z EU sdělila Mayové na středeční recepci, že Británie přijala závazky v rámci všech schválených rozpočtů a že EU není golfový klub, z něhož se dá jen tak lehce odejít. EU, řekli, je jako rodina a brexit je něco jako rozvod.

Na to prý odvětil David Davis, ministr Mayové pro brexit, že EU je ohledně finančních požadavků na Británii bezmocná, protože po odchodu Británie z EU už nebude Británie pod jurisdikcí evropského soudu. (Vůbec si neuvědomil, co by to dlouhodobě znamenalo pro mezinárodní pověst Británie, kdyby vešlo všeobecně ve známost, že se Británie rozhodla porušovat uzavřené mezinárodní smlouvy.)

Juncker upozornil, že EU si přeje uzavřít s Británii obchodní dohodu, ale bez dohody o penězích o ni nebude mít 27 členských zemí EU zájem. Celý proces odchodu Británie z EU se změní.

"Učiňme brexit úspěchem," řekla na to  Mayová. Juncker na to reagoval, že si přeje uspořádaný odchod Británie z EU, nikoliv chaos, že po odchodu z EU v roce 2019 bude Británie pro EU třetím státem a dodal: "Brexit nemůže být úspěchem."

Juncker také vytáhl výtisk smlouvy o vstupu Chorvatska do EU a nedávno uzavřené obchodní smlouvy Kanady s EU, které váží dohromady 6 kg, aby se tak Mayové pokusil vysvětlit, jak složitá budou jednání.

Mayová  navrhla, aby se obě strany setkávaly k jednání v Bruselu jednou měsíčně pokaždé na čtyři dny a aby jednání byla tajná. Tento požadavek konsternoval Evropskou unii, jejíž činitelé poukázali na to, že Evropská komise má povinnost o jednání průběžně informovat evropský parlament.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8744

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2017