Západ je bezradný, co si má počít s Putinem

1. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Fiona Hill byla poradkyní Americké výzvědné rady v otázkách týkajících se Ruska a je autorkou knihy Mr. Putin: Operative in the Kremlin (Vladimír Putin: Operativec v Kremlu). V neděli v poledne ji interviewoval v souvislosti s vraždou Borise Němcova rozhlas BBC:

Fiona Hill: Ta vražda mě skutečně šokovala. Je to těžká rána nejen současné opozici, ale celé té skupině lidí z devadesátých let, kteří se snažili změnit Rusko. Nebyla to obrovská opoziční vlna, ale byla to velmi výrazná skupina, silná skupina lidí, spojených s onou érou v devadesátých letech, a ještě dříve, s perestrojkou, kteří říkali: My chceme mít možnost volit si politické alternativy. Nechceme jediného vládce, který bude vládnout po dlouhou dobu. Nebylo to ani tak o ekonomice, ale o možnosti politické volby v zemi, o způsobu vlády. A to představoval Němcov.

Moderátor: Jeden ruský opoziční politik dnes napsal, že rozkaz k Němcovově usmrcení asi nevydal Putin, ale že Putin vytvořil Terminátora, že vytvořil lidi, nacionalisty, kteří byli ochotni tohle provést. Je na tom něco pravdy?

Fiona Hill: No, Putin dal těmto lidem svolení, aby se objevili na scéně. Toto není první politická vražda významné osoby, i když je to první politická vražda za značně dlouhou dobu. Po Putinově návratu do prezidentského úřadu se atmosféra v Rusku stala velmi paranoidní, velmi hysterická, na každém rohu se hledají nepřátelé. A šíří se argumenty, že k nepřátelům patří i opozice, která ohrožuje bezpečnost státu. A je to tahle atmosféra, která umožnila tuto vraždu. Bez ohledu na to, kdo učinil toto politické rozhodnutí, že má být zavražděn Boris Němcov, v Rusku dnes vládne atmosféra, v níž jsou takovéto násilné činy přijatelné. Určitým způsobem jsou to nyní přijatelné kroky v politice.

Moderátor: A proč je to důležité pro nás v Británii?

Fiona Hill: Mělo by to být pro Británii důležité hodně. Vazby mezi Británií a Ruskem jsou velmi silné. Británie byla samozřejmě také signatářem memoranda z Budapešti, které zaručilo územní celistvost Ukrajiny, poté, co se Ukrajina vzdala svých jaderných zbraní, další věc je, že v Británii žije velké množství Rusů, ale je to také celá otázka toho, jak máme v budoucnosti řídit své vztahy s touto významnou zemí, kterou nemůžeme ignorovat a musíme mít s ní vztahy. Jestliže se dostaneme do situace, že se ta země bude podílet na těchto strašlivých politických kataklysmatech a násilí v tolika různých formách se stalo přijatelným způsobem chování, to nevyhnutelně ovlivní naše vztahy. A ještě jednou: k těmto nájemným vraždám, ať si je objednal kdokoli, nedochází jenom v Rusku, dochází k nim ve Vídni, v Londýně. Je to vážná hrozba nám všem. A v této atmosféře paranoie, v atmosféře kolujících divokých pověstí, bude také nesmírně obtížné uskutečnit přímočaré interakce, které musíme mít, abychom vyřešili krizi na Ukrajině a abychom si ujasnili, jak umístit naše vztahy s Ruskem na jinou úroveň. Toto je opravdová katastrofa, nejen osobní katastrofa pro pana Němcova a jeho příbuzné a pro všechny, kdo ho znali, ale také katastrofa pro ruskou politiku.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 11.47) ZDE

0
Vytisknout
10406

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2015