Britská špionáž archivovala emaily novinářů z nejvýznamnějších mezinárodních médií

19. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Hromadné archivování, které provádí britské špionážní středisko GCHQ, zahrnovalo i kopírování emailové komunikace novinářů pracujících pro nejvýznamnější britská a americká média, vyplývá z analýzy dokumentů zveřejněných whistleblowere, Edwardem Snowdenem.

Britské špionážní středisko GCHQ zkusmo archivovalo emailový provoz novinářů z BBC, Reuters, Guardianu, New York Times, Le Monde, deníku The Sun, televize NBC a amerického listu Washington Post a sdílelo je na svém podnikovém intranetu pro zaměstnance GCHQ.

Emailová komunikace špičkových novinářů byla archivována v rámci 70 000 emailů, odebraných z mezinárodních internetových sítí jednoho dne r. 2008 během pouhých 10 minut v rámci četných hackerských útoků, které proti mezinárodním optickým kabelům provádí GCHQ.

Z dokumentů, zveřejněných Edwardem Snowdenem, také vyplývá, že GCHQ považuje "investigativní novináře" za hrozbu stejného kalibru, jako jsou teroristé nebo hackeři.

Šéfredaktoři a čelní britští právníci požadují naléhavě, aby Británie zavedla zákon na ochranu svobody projevu. Sílí totiž znepokojení, že britská vláda hodlá běžně umožnit policii, aby zneužívala k omezování svobody projevu dosavadní zákony umožňující sledování internetu.

Více než 100 šéfredaktorů britských médií podepsalo dopis, koordinovaný Společností šéfredaktorů a časopisem Press Gazette, adresovaný britskému premiéru Cameronovi, v němž protestují proti sledování komunikací novinářů.

Po pařížských útocích proti redakci časopisu Charlie Hebdo požaduje britský premiér Cameron posílení pravomocí bezpečnostních orgánů pro špehování komunikací veřejnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6249

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2015