Ztracená generace

28. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Každý z 5,6 milionu mladých evropských nezaměstnaných má vlastní příběh. Někteří jsou absolventy univerzit a značně "překvalifikovaní" pro práci, kterou mohou dostat. Jiní v dobách prosperity brzy odešli ze školy, aby mohli vydělávat, a během krize pak přišli o všechno.

Hlavy států EU právě vedou v Bruselu rozhovory o nezaměstnanosti mladých a toto téma se nachází na špici agendy. Tato nezaměstanost právě dosahuje historického rekordu. V dubnu byla v celé EU bez práce téměř čtvrtina lidí mladších pětadvaceti let. V Řecku je to více jak 60% a ve Španělsku 56%.

Experti varují, že pokud se tyto údaje rychle nezmění, vznikne ztracená generace uvězněná ve spirále bídy a vyloučení. To může vést k dalším sociálním nepokojům, politickému extrémismu a k nebezpečí, že politika, která má Evropu sjednotit, ji místo toho roztrhá na kusy.

Ztracená generace vyrůstá bez práce - a jaký bude její postoj k Evropě a evropské solidaritě? Celková nezaměstnanost v EU dosahuje 11% a probíhající recese a úsporná opatření způsobují rušení firem. Mladí jsou tvrdě zasaženi, protože zaměstnanci odcházející do penze nejsou nahrazováni a právě mladí jsou propouštěni mezi prvními.

Evropští politici debatují o tom, co s tím vlastně mohou udělat. Lászlo Andor, komisař pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování, říká, že bohatší země musejí pomoci chudším a že je třeba větší solidarity, na kterou má mladá generace nárok. Avšak německá kancléřka Angela Merkelová jasně říká, že není pro navýšení prostředků na tyto účely. Problémy prý mají být řešeny "u kořene" a postupně.

Jeden z návrhů rezoluce vyzývá k urychlení implementace opatření, podle nějž mají mladí lidé do čtyř měsíců po ztrátě zaměstnání nebo odchodu ze školy získat přístup ke vzdělání nebo učebnímu oboru. Tyto výzvy se však opakují a nezaměstnanost stále roste.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
18845

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2013