Připadám si jak Cassandra

V rychle se destabilizující Evropě by měla Česká republika se středoevropskými spojenci zahájit projekt kulturní diplomacie

25. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tušil někdo v Evropě roku 1932, že se za deset let budou vraždit židé po milionech? Co bude v Evropě za deset let ode dneška?

Mám opravdu strach. V rychle se destabilizující a extremizující se Evropě budou za pár let znovu zcela pominuty české a středoevropské zájmy. Přes čtyři sta let je domácí česká politická a ekonomická situace určována ze zahraničí. Česká republika a ostatní středoevropské země by měly mít dlouhodobou a udržitelnou strategii kulturní diplomacie a financováním středoevropských kulturně-jazykových studií v zahraničí aspoň na jednom významném místě v západní Evropě si tak vytvářet v místních populacích západních i jiných zemí strategické spojence, lidi informované o poměrech ve středovýchodní Evropě a ochotné v době budoucích krizí ve svých zemích veřejně vystoupit na obranu Česka a středovýchodní Evropy. Opakuju to už asi rok, bohužel, česká politika je natolik sebestředná, že tohle čeští politikové zřejmě vůbec nechápou. Projekt nepodpořil nikdo, přitom každý, kdo ví, jak je na Západě a v jiných zemích vnímána (nevnímána, zcela pomíjena) střední Evropa, si uvědomuje, jak je to důležité. Je to dlouhodobá věc a Česká republika by opravdu měla - se středoevropskými spojenci - na těchto věcech pracovat. Jiné země to dělají.

Masaryk a Štefánik dobře věděli, jak je kulturní diplomacie prostřednictvím univerzitní výuky v západních zemích důležitá, a uměli to vynikajícím způsobem. Proto se jim podařilo vytvořit Československo.

Podrobnosti ZDE ZDE

0
Vytisknout
13146

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2013