Francouzská intervence v Mali bude pokračovat

Ban Ki-Moon: V Mali bude třeba 11 200 "Modrých přileb", počítá se však nadále s francouzskou přítomností

28. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Až 11 200 vojáků mírových jednotek OSN bude třeba na misi v Mali, oznámil generální tajemník OSN Ban Ki-Moon. Tento počet ale udrží bezpečnost pouze v hlavních velkých městech, která jsou vyhodnocena jako nejvíce ohrožená. Ban dodal, že bude "zásadní potřeba paralelní síly" v Mali a možná v sousedních zemích - což zjevně signalizuje, že francouzská účast na konfliktu zahájená na počátku roku bude navzdory opakovaným oznámením termínu stahování zřejmě pokračovat.

Podle Bana budou druhotné síly "provádět hlavní bojové a protiteroristické operace a poskytovat speciální podporu za hranicemi mandátu a schopností OSN.

Francie vyslala jednotky do Mali v lednu, aby zabránila postupu islamistických povstalců na hlavní město Bamako. Islamisté a tuarežští povstalci po vojenském puči využili mocenského vakua a obsadili sever země. Později se tyto dvě složky povstalců dostaly navzájem do ozbrojených střetů.

Francouzská protiofenzíva vytlačila islamisty z Timbuktu a dalších hlavních sídel, ti se stáhli do pouště a horských úkrytů, odkud provádějí guerillové útoky na fancouzské, adské a maliské jednotky.

Paříž si přeje, aby Rada bezpečnosti OSN v dubno schválila rezoluci o zřízení kontingentu pro Mali s platností od července.

Jádro vytvoří západoafrické síly, které jsou již v zemi a jejichž přítomnost OSN schválila koncem loňského roku.

Podle Bana dojde ale k rozmístění mírových jednotek pouze v případě, že sekretariát OSN vyhodnotí situaci jako dostatečně bezpečnou. A pokud by Rada zřízení mírových jednotek OSN odmítla, jejich roli zastanou zmíněné západoafrické jednotky.

Podle generálního tajemníka OSN trpí však Mali vážnými problémy. Zaznamenává "krizi vládnutí" s endemickou korupcí a nedostatkem autority státu. 31. července by měly proběhnout volby, avšak podle zprávy důvěrné zprávy pro Bana zpracované Edmondem Muletem je nepravděpodobné, že by proběhly v oznámeném termínu.

Banova zpráva konstatuje, že slabá centrální vláda a chybějící známky urovnání sporů mezi etniky v severní a jižní části země znamenají, že by volby vedly spíše k další nestabilitě a násilí. V zemi také panuje znepokojivá situace v oblasti lidských práv, a to kvůli armádním represím po ffrancouzské ofenzívě.

V hlavním městě Bamaku také přetrvávají rozpory kvůli vlivu kapitána Hayi Sanoga, vůdce vojenského převratu, který stále ovlivňuje klíčové mocenské posty a bude komplikovat úsilí o reformu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4796

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013