Premiére Nečasi, jinak jste zdráv?

29. 3. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Co jiného mi, po té co si dovolil veřejně vyzvat k odchodu z politických postů senátory, kteří podali žalobu na ex-prezidenta Klause, zbývá, než svým dotazem vyjádřit obavu o jeho zdravotní stav. Myslím si že právem, neboť generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil svým výrokem: "Ústavní soud vyšel z toho, že primárním účelem řízení je odstranění prezidenta, který poškozuje zájmy státu, což neplatí v případě, kdy uplynulo funkční období prezidenta," neřekl, že je Klaus nevinný. Pouze naznačil, neboť ústavněprávní odpovědnost pro velezradu je vázána na výkon funkce prezidenta, že kdyby žaloba byla projednávána v době, kdy by Klaus prezidentem byl, pak by mohl Ústavní soud rozhodnout jinak. Ergo kladívko.

Ne konkrétní senátoři, ale naše ústava je vadná, neboť v roli právního laika mám pocit, že kdyby se čistě teoreticky prezident XYZ dopustil protiústavního jednání, které by ohrožovalo či porušovalo samotné základy státu a ještě před před projednáním žaloby by podal demisi, tak by se mohl z trestu vyvléknout. Každý rozumný člověk, tedy zřejmě až na premiéra Nečase, si musí, pokud mám pravdu, říci, že by hlava státu v zájmu státu takové možnosti mít neměla, neboť naše zem potřebuje jako sůl hlavu státu ze své funkce odpovědnou a ne neodpovědnou. Zkrátka a dobře: Za Klause až moc slušných lidí na vlastní kůži poznalo, jak nepříjemně chutnala jeho neodpovědnost.

Ale co je mnohem horšího?

Naopak velké množství lidí neslušných poznalo, jak příjemně může chutnat, neboť si jako občan (snad mám na to právo) myslím, že základním rysem celé politické dráhy Václava Klause bylo přivést smrtící koktejl naší ekonomiky, jehož základní a nejdůležitější ingrediencí bylo politicko-právní prostředí příjemné pro šibaly, k dokonalosti. Kdyby jeho éru mohl zmínit spisovatel Hašek, pak by ji možná vyjádřil parafrází okřídlené hlášky feldkuráta Katze - to se nám to kradlo, když jsme za zhasnutí před právníky nemohli být trestáni.

0
Vytisknout
15562

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013