Gruzínská vláda reaguje na smrt podvyživeného dítěte nákupem drahých aut, církev překvapením

29. 3. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 5 minut

Minulý týden gruzínský ombudsman zveřejnil informaci, podle níž 12%, což je asi 77 000 gruzínských dětí, trpí hladem a podvýživou. Podle rádia Hlas Ameriky průzkumy ukazují alarmující čísla: v Gruzii hladem trpí přes půl milionu žen a dětí. Každý rok umírá kolem 300 dětí ve věku do 5 let kvůli špatné výživě a životním podmínkám.

Těhotné ženy nemají odpovídající péči, proto jsou velice časté předčasné potraty nebo se rodí novorozenci s vrozenou vadou. Pod úrovní životního minima v Gruzii žije 507 286 tisíc rodin (t.j 1 623 233 lidí). Z toho sociální příspěvek dostává jen 149 552 rodin (435 788 lidí). 15 % obyvatel si musí se vystačit v přepočtu s méně než 25 korunami na den, 32% obyvatel potom musí vystačit na den s 52 korunami. Mezi další současné problémy Gruzie patří mimo jiné i migrace obyvatel z venkova do velkých měst a zahraničí, devastace venkova, omezený přístup k pitné vodě či nedostatečná zdravotní péče.

Minulý týdnem zemřelo v západní Gruzii na podvýživu roční dítě, jehož boj o život sledovala celá země. Rodina zemřelého dítěte nedostávala sociální dávky, protože dvě z pěti dětí se narodily doma a nebyly registrované na úřadech. Tato zpráva vyvolala mezi Gruzínci velkou nespokojenost. Cílem kritiky jsou sociální projekty gruzínské vlády, které se po říjnových svobodných volbách ujala strana miliardáře Bidziny Ivanišviliho "Gruzínský sen". Prezident Gruzie Michail Saakašvili byl nově zvolenou vládou velice kritizován za bezohledné státní výdaje, především za pompézní PR akce a nadměrné výdaje státního sektoru a jeho činitelů. Za obrovské peníze ze státní kasy byly organizovány koncerty světových popových hvězd nebo natočen hrdinský film o rusko-gruzínské válce.

Snížení výdajů na státní instituce bylo jednou z priorit Ivanišviliho předvolební kampaně. Zatím se tak ovšem nestalo. Nový ministr vnitra schválil nákup několika luxusních aut pro nové policejní náčelníky a koktavě vysvětloval novinářům, že tyto nákupy jsou nutné a budou hrazeny z peněz za prodaná luxusní auta po bývalých činitelích Saakašviliho vlády. Některá auta jsou určena pro náčelníky policie do obcí, jejichž měsíční rozpočet je menší než cena uváděných aut. Na stránkách ministerstva vnitra jsou uvedeny požadavky, mj.: terénní auto, kožené sedačky, maximální nadstandartní výbava, včetně LCD obrazovek, aluminiová kola a tak dále.

Ostatní populistická prohlášení současných politických činitelů se moc neliší od minulé vlády. Jak jinak, když většina z nich jsou "přeběhlíci".

Nelze nezmínit výroky bývalého ministra zahraničí Gruzie pana Vašadzeho, který minulý rok poučoval ruské novináře o tom, že v Gruzii je porodnost nejvyšší za poslední desetiletí a za patnáct let vzroste gruzínská populace ze současných 4 na 10 milionů. Všichni se vejdou do neokupované Gruzie, která se tak stane silnou. Proto ruská okupace Abcházie a Jižní Osetie podle něho nemá šanci na dlouhodobý úspěch.

Současná ministryně zahraničních věci po svém nástupu do funkce objevila, že v Austrálii jsou také "Think-Tanks" a slavnostně ohlásila svůj odlet na týdenní návštěvu. Další nesmyslný výdaj je například cesta ministra diaspory a integrace, který minulý týden odletěl do Afriky na návštěvu "gruzínské diaspory". Ta se ale skládá z pěti bývalých válečných zločinců z občanské války, kteří po útěku z Gruzie úspěšně rozjeli obchod s kácením a exportem vzácných stromů v jedné z afrických zemí. Ministerské návštěvy v Africe bývají štědře vítané a známé především loveckými výpravami. Nutno podotknout, že Ministerstvo diaspory a integrace nemá za 7 let své působnosti dokončené webové stránky.

Další hněv sklidila v souvislosti s úmrtím dítěte pravoslavná církev, a to konkrétně ředitel jeho fondu Laša Žvania (bývalý velvyslanec Gruzie v Izraeli, kde se podílel na nákupu zbraní), který prohlásil, že prý nevěděl, že lidé v Gruzii mají hlad a umírají. Sám pobírá luxusní plat se všemi výhodami a jako ředitel fondu má k dispozici v přepočtu tři sta milionů korun od vlády na podporu pravoslavné církve, stavbu kostelů, výrobu svíček, dovoz tabáku a tak dále. Gruzínské veřejnosti neunikly ani drahé nákupy představitelů církve a úředníků fondu v evropských metropolích.

V poslední době jsou častější výpadky elektřiny a nikdo není schopný uvést důvod. Není se čemu divit. Současná vláda se nepoučila od svého předchůdce - ministrem energetiky se stal bývalý fotbalista AC Milan, který si navíc ještě prosadil za náměstka bývalého ministra energetiky (odsouzeného za korupci) z 90. let -- z dob, kdy šla elektřina v Gruzii jen 3 až 6 hodin denně, i přesto, že elektřiny bylo dost. Tehdejší zkorumpovaní úředníci Ševardnadzeho vlády nakupovali elektřinu z Arménie a přes rozvodovou síť ji předprodávali do Turecka. Neúmyslně tak gruzínští energetikové spojovali znepřátelené země a "vysoké napětí" ekonomicky vynášelo všem stranám. Jen "těžko říci", zda se gruzínským úřadům podaří zvládnout stávající situaci a nefunkčnost státních institucí, jež zdědily po minulé vládě -- a neuchýlit se k prosazování osobních zájmů.

0
Vytisknout
10250

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2013