Berlusconi rezignoval na funkci premiéra

12. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Silvio Berlusconi rezignoval na funkci italského premiéra. Prezident Giorgio Napolitano jeho rezignaci přijal a pravděpodobně pověří sestavením vlády technokrata Maria Montiho.

Berlusconi ztratil parlamentní většinu v okamžiku, kdy zemi postihla akutní dluhová krize ohrožující i eurozónu. Premiér slíbil odstoupit, jakmile poslanci schválí úsporná opatření.

Berlusconi byl nejdéle úřadujícím italským premiérem po 2. světové válce a dominoval politice po dlouhých 17 let. Vyvolal však řadu skandálů, a to jak čistě politických, tak týkajících se jeho rozmařilého osobního života.

Podle Alana Johnstona z BBC byla cesta z prezidentského paláce pro expremiéra ponižující. Pískali na něj a volali "šašku".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Premiérské funkční období Silvia Berlusconiho, plné skandálů, skončilo ponižujícím způsobem - Berlusconi byl nucen se po své rezignaci v Římě skrýt před hlučným davem, který se mu posmíval. Berlusconi odstoupil z funkce poté, co italský parlament hlasováním schválil program škrtů a vytvoření nové vlády, která má zrekonstruovat churavějící italskou ekonomiku.

Berlusconi byl nucen odejít po noční audienci s prezidentem Giorgiem Napolitanem, jemuž odevzdal svou funkci, postranním východem. Několikatisícový dav Italů skandoval "šašku, šašku!" Podle tiskové kanceláře ANSA řekl Berlusconi poradcům: "Tohle je něco, co mě opravdu deprimuje." Mezi demonstranty byl mimo jiné sbor, který z radosti nad Berlusconiho rezignací provedl chorál Hallelujah! z Handelova oratoria Mesiáš.

Rezignace pětasedmdesátiletého miliardáře ukončila činnost vlády, která byla diskreditována skandály a která byla zjevně zcela bezmocná uprostřed ekonomického maelstromu, který přivedl Itálii a měnu euro na hranici katastrofy. Program škrtů schválil italský palrament poměrem 380 hlasů k 26. Opoziční strany se hlasování neúčastnily.

Navzdory upadající podpoře ve své straně se Berlusconimu dostalo v parlamentě ovací ve stoje od poslanců jeho strany. V ulicích však demonstranti pronásledovali Berlusconiho automobil se skandováním "Vypadni už, zloději!"

Novým premiérem bude zřejmě jmenován bývalý komisař EU Mario Monti. Postaví se do čela "technokratické" vlády. V rámci programu úsporných opatření musí být zvýšena DPH, bude zvýšen věk odchodu do důchodu, budou zavedeny vyšší ceny energií a stát prodá státní podniky. Italští občané však nejsou přesvědčeni, že jsou tyto "reformy" skutečně nutné.

Další podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7413

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2011