Putin: Přišli jsme o důvěru lidí

12. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

Ruský premiér Vladimir Putin připustil, že jeho vláda přišla o důvěru ruského obyvatelstva. Přislíbil, že zavede "přímou demokracii" a důvěru občanů tak obnoví, až bude v březnu znovu zvolen ruským prezidentem.

Během setkání se zahraničními profesory a novináři Putinovi přítomní namítali, že vláda v Rusku je příliš centralizována, že 80 procent dekretů, které vydává prezident Medvedev, regiony ignorují a že nikdo nedůvěřuje mocenské struktuře, kterou vytvořil. Putin přítomné překvapil tím, že s nimi souhlasil. Řekl: "Povídám vám, souhlasím. Nemám žádných námitek proti tomu, co jste řekli."

Vysvětlil, že když se stal před 11 lety prezidentem, Rusko bylo v takovém chaosu, že bylo na hranici občanské války. Zavedl systém "manuálního řízení" regionu, zrušil volby a regionální guvernéry jmenoval sám.

Nyní na zasedání klubu Valdaj Putin přiznal, že je načase přesunout určité pravomoci i právo zdaňovat občany zpět do regionů. "Mám v úmyslu to udělat, ale musíme jednat opatrně. Máme určité představy jak rozšiřovat přímou demokracii, ale bylo by předčasné je zveřejňovat nyní. Britové říkají, že trvalo 400 let vytvořit anglický trávník, ale my tolik času nemáme."

Podle průzkumu veřejného mínění, kteerý zorganizoval Kreml a který byl prozrazen serverem Gazeta.ru, jsou ruští regionální guvernéři vysoce nepopulární. Mnoho z nich má menší veřejnou podporu než 20 procent.

V Moskvě, v Petrohradě a v Kaliningradu voliči opouštějí stranu Jednotné Rusko, která nominovala Putina do funkce příštího ruského prezidenta. Přesto však Putin bude v prosinci zvolen do prezidentského úřadu, protože Jednotné Rusko je stranou byrokratů a je o ní známé, že dokáže donutit učitele, studenty a miliony zaměstnanců veřejného sektoru, aby hlasovali pro ni.

Putin hlasitě litoval odstoupení svého "velkého přítele" Silvia Berlusconiho", jehož Putin nazval "posledním velkým Mohykánem z evropských politiků". Putin uvedl: "Berlusconi je velmi otevřený člověk, což je v evropské politice vzácné. Gerhard Schröder (bývalý německý kancléř) mi řekl, že Silvio je velmi dobrý člověk, ale není moc politik. Ale když Schröder sám rezignoval a Silvio zůstával ve funkci dál a dál, říkal jsem si, kde je Schröder a kde jsi ty." Putin kritizoval Spojené státy, že chtějí rozmístil prvky své protiraketové obrany na hranice Ruska, a řekl, že nikdo neposlouchá ruské obavy, že protiraketová obrana způsobí nestabilitu v rovnováze strategických jaderných sil. Opakoval také svou kritiku intervence v Libyi a požadoval, aby syrská opozice vyjednávala s prezidentem Assadem.

Putin s posměchem odmítl kritiku, že nadcházející prezidentské volby budou jen formálním divadýlkem, protože se rozhodl vyměnit si funkce s Medveděvem. Poukázal na to, že Gordon Brown se stal britským premiérem po Tonu Blairovi bez jakýchkoliv voleb a nikdo nemluvil o tom, že byli Britové zbaveni demokratického hlasování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11549

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2011