Šéf MMF varuje, že řecká krize ohrozí globální bankovnictví

21. 6. 2011

čas čtení 3 minuty



Pokud Řecko nevyřeší svou rostoucí dluhovou krizi, mohlo by to ohrozit všeobecné hospodářské oživení, konstatoval nový, prozatímní šéf MMF. Britské, francouzské a německé banky, které půjčily Řecku peníze, by mohly být vážně ohroženy. Někteří pozorovatelé se domnívají, že by mělo být Řecku dovoleno, aby udělalo bankrot. Například to opakoval i londýnský primátor Boris Johnson.

V historii je mnoho příkladů, kdy se Řekové bránili proti drtivé přesile. Bitva, které nyní čelí, proti silám světových finančních trhů, vypadá zoufale. A někteří lidé tvrdí, že je ohrožen osud celého projektu eura.

To bylo v pondělí šokujícím varováním od tohoto muže, prozatímního šéfa MMF Johna Lipského. Ten konstatoval, že krize zadluženosti jednotlivých států hrozí zlikvidovat postupné hospodářské oživení v Evropě.

John Lipsky: Oživení v evropské hospodářské oblasti je víceméně zdravé, finanční krize států na periferii zůstává rizikem a vyžaduje trvalých akcí a pozornosti. Hrozí, že vytvoří problémy v jádru a rozšíří se do celého světa."

Avšak evropští ministří financí, kteří se sešli v Lucembursku, odmítli uvolnit pro Řecko další finance. Toto rozhodnutí v pondělí znovu otřáslo trhy. A Řecko má nyní 340 miliard euro dluhů, čelní ekonomové nyní tvrdí, že by mělo Řecko vyhlásit bankrot a osamostatnit se.

Boris Johnson, londýnský starosta: Řecko se propadá, nedostává se z toho. Takže jejich schopnost splácet ty dluhy se zmenšuje, ne zvětšuje. Za těchto okolností si myslím, že by mohlo být rozumnější říci: "POdívejte se, zaveďte Novou drachmu, přestaňte používat euro, devalvujte měnu a založte hospodářské oživení na exportu. A tak to bude vyřešeno."

V Dolní sněmovně zašel bývalý labouristický ministr spravedlnosti Jack Straw ještě dál:

Jack Straw: "Tahle eurozóna nepřežije. A je odpovědnosti britské vlády jednat s britskými občany otevřeně. Nyní ohledně alternativních možností. A vzhledem k tomu, že euro ve své současné formě zkolabuje, bylo by lepší, aby k tomu došlo rychle a ne pomalu.

Der Spiegel v pondělí vydal nekrolog společné evropské měny. Její smrt, jak napsal, bude náhlá, ale očekávaná.

Tisíce Řeků znovu včera večer v Athénách demonstrovaly, zatímco se rozhovory v Lucembursku táhly dál.

I pokud by Athény skutečně zbankrotovaly, automaticky to neznamená, že opustí euro, anebo, že by euro zkolabovalo.

Peter Westway, Hlavní ekonom, banka Nomura: "Z hlediska silných zemí, jako je Německo a Francie, existuje velmi silný hospodářský imperativ, který tyto země drží dohromadě. Toto je proces hospodářské integrace, který pokračuje už po celou řadu desetiletí. Francie a Německo se v žádném případě neobrátí zády vůči měnové unii při první překážce."

Hlavní nebezpečí nezosobňuje řecká krize euru, ale světovému bankovnímu systému. Protože jestli Řecko udělá bankrot, udělají bankrot nejen jeho banky, ale postihne to všechny německé, francouzské a britské banky, které mu půjčily peníze. A právě tato obava z dominového efektu vedla šéfa MMF, aby apeloval za rozhodné akce.

Ale řecký premiér čelí v úterý v parlamentě hlasování o důvěře, a tak rozhodné akce zdaleka nejsou zaručeny.

0
Vytisknout
8877

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2011