KVALITA ČESKÉ NOVINÁŘSKÉ PRÁCE:

Ledová doba nenastane, zpráva na Novinkách.cz vychází z překrouceného výkladu původního sdělení

20. 6. 2011

čas čtení 5 minut

tisková zpráva Klimatické koalice a CzechGlobe

Praha/Brno, 20. 6. 2011

Na internetovém portálu Novinky.cz se v neděli 19. 6. 2011 objevil titulek "Na Zemi začne během deseti let malá doba ledová, zjistili vědci" [1]. Titulek se však, jako celý článek, nezakládá na pravdě, jelikož čerpá ze špatné interpretace původní vědecké tiskové zprávy. Klimatická koalice a CzechGlobe proto informují o opravdovém sdělení amerických vědeckých týmů.

V původní tiskové zprávě National Solar Observatory (NSO) a Air Force Research Laboratory (AFRL) ze 14. června se o možném ochlazení klimatu nic neříká. Jen končí zmínkou, že by dlouhodobě nízká aktivita Slunce měla vliv i na zemské klima. To by samozřejmě měla. Ostatně v takovém období velmi nízké sluneční činnosti už pět let jsme a oteplování se tím zpomalilo stěží měřitelně.

Jelikož chybnou interpretaci americké tiskové zprávy nezveřejnily pouze Novinky.cz, ale i zahraniční servery, citujeme přeložené vyjádření badatele Dr. Franka Hilla z autorského týmu:

"My rozhodně nepředpovídáme malou dobu ledovou. Předpovídáme chování slunečního cyklu. Dle mého názoru je od takové předpovědi k náhlému globálnímu ochlazení ohromný skok, jelikož souvislosti mezi sluneční aktivitou a klimatem dosud známe velmi málo. Jak tomu rozumím já, současné výpočty naznačují, že by minimum, jako bylo to Maunderovo, vedlo k poklesu teplot jen o 0,3 stupně Celsia, což je na ledovou dobu příliš málo. Je nešťastné, že se studia globálního oteplování/ochlazování staly tak politicky polarizující." [2]

Titul, podtitul i další vyznění zprávy na Novinkách.cz je v ostrém rozporu se skutečným sdělením oněch badatelů, proto žádáme o tiskovou opravu.

Jan Hollan, z Centra výzkumu globální změny AV ČR upřesňuje: "Změny sluneční aktivity dnes mohou tempo oteplování měnit jen málo, rozhodně nemohou oteplování zastavit. Zjednodušeně řečeno: už na nich téměř nezáleží. Záleželo na nich v dobách, když klima bylo mnohem stabilnější, díky téměř neměnným koncentracím skleníkových plynů. I v případě, že by Slunce už odteď zůstalo tak slabé, jako bylo v minulých letech (což ale nikdo neočekává), tak by se o další jeden stupeň neoteplilo do padesáti let, ale trvalo by to tak o sedm let déle. Jediným vlivem, který může znamenat krátkodobá globální ochlazení o zlomky stupně, jsou veliké výbuchy sopek -- naposledy to byla sopka Pinatubo. Není znám žádný proces, který by mohl zabránit tomu, aby koncem století bylo alespoň o stupeň tepleji než dnes, a vyhnout se oteplení o dva stupně bude nesmírně těžké."

"Je nešťastné dělat z problému neustále spor a oddalovat tak místo toho podstatná řešení. Světoví klimatologové se shodují na tom, že ke globální změně klimatu dochází a že jí způsobují lidé. Měli bychom tento fakt přijmout jako nepříjemnou pravdu a začít snižovat emise skleníkových plynů,"řekla Barbora Hanžlová, koordinátorka Klimatické koalice.

Kontakty:

RNDr. Jan Hollan, Ph.D., hollan.j@czechglobe.cz,

Mgr.Barbora Hanžlová, Klimatická koalice, barbora.hanzlova@ecn.cz

Odkazy:

[1] původní článek na Novinkách.cz

[2] -- tisková zpráva amerických vědeckých týmů, výslovně dementující možnost nástupu "malé doby ledové".

Vědecké vysvětlení:

Současná nerovnováha energetické bilance Země, vztažená na metr čtvereční jejího povrchu, činí asi 0,6 wattu - o tolik méně Země do vesmíru vydává záření, než jej získává ze Slunce. Kdyby výkon slunce kolísal nadále tak, jako v uplynulém půlstoletí, a jinak by se nic neměnilo, zvýšila by se ta nerovnováha na průměrných 0,7 W. Kdyby výkon Slunce zůstal stále na minimu, tak by se o tu desetinu wattu nezvýšila.

Přebytek tepla, které si Země bude ponechávat, na oněch 0,7 W a později i na víc bohužel brzy stejně vzroste, jak porostou koncentrace CO2 a také jak Číňané a Indové odsíří své elektrárny (oxidy síry zatím oteplování velmi zpomalují).

Projekce růstu teplot se Sluncem chovajícím se jako doposud a Sluncem "s vypnutou aktivitou" je dobře vysvětlena v tomto článku a je tam i graf zahrnující oba dva případy. Ten také ilustruje, že na budoucím chování Slunce teploty na Zemi záležejí opravdu velmi málo (graf vývoje budoucích teplot ve článku počítá s náhodným rozložením takových výbuchů sopek, jaké se odehrály za minulé století).

O organizacích:

Klimatická koalice je platformou českých nestátních neziskových organizací, které se zabývají zejména ochranou životního prostředí, rozvojovou spoluprací a humanitární pomocí. Více ref="http://www.zmenaklimatu.cz/koalice.html" class="btn" target="_blank">ZDE

Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. je vědecké pracoviště, které zkoumá projevy a dopady globální změny klimatu i cesty ke zmírnění změny klimatu. CzechGlobe též asistuje jiným vědeckým a univerzitním pracovištím a věnuje se i osvětě veřejnosti. Více: ZDE

0
Vytisknout
8800

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2011