Spojené státy varovaly před odvetnými údery na Kyjev v nadcházejících dnech

23. 8. 2024

čas čtení 1 minuta
V nadcházejících dnech bude Ukrajina podle amerického velvyslanectví v Kyjevě čelit masivnímu ostřelování ze strany Ruska. Diplomatická mise zveřejnila na webových stránkách varování, v němž vyzvala občany, aby dbali na svou bezpečnost.

"V příštích několika dnech, včetně víkendu, se na Ukrajině zvýší riziko nočních i denních útoků ruských dronů a raket v souvislosti s ukrajinským Dnem nezávislosti 24. srpna," uvádí se ve zprávě.

Americká diplomatická mise vyzvala spoluobčany, aby "sledovali zprávy místních médií, předem zjistili místa krytů a použili je při vyhlášení náletu a řídili se pokyny úředníků a zástupců záchranných služeb".

Dne 12. srpna prezident Vladimir Putin na setkání s armádou a gubernátory slíbil, že zajistí "důstojnou odpověď" na ukrajinskou operaci v Kurské oblasti. Poté se prezident po dobu 10 dnů nevyjádřil k první invazi armády cizího státu na ruské území od Velké vlastenecké války.

Místopředseda Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv zase 8. srpna řekl o potřebě "pečlivě promyšlené odvety". Následně zopakoval, že Ukrajina "bude potrestána" za operaci v Kurské oblasti, která "zahrnuje řadu důsledků pro ty, kteří ji provedli", včetně kyjevského vedení.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
994

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2024