Evropské mocnosti předložily radě MAAE návrh na vyslovení nedůvěry Íránu

5. 6. 2024

čas čtení 5 minut
Británie, Francie a Německo v pondělí pozdě večer navzdory odporu USA předložily Radě jaderného dozoru OSN rezoluci, v níž kritizují Írán za nedostatečnou spolupráci s agenturou, uvedli dva diplomaté.

Byl to poslední z mnoha diplomatických manévrů západních mocností, které se obávají, že by se Írán mohl snažit vyvinout jadernou zbraň – což Islámská republika vždy popírala.

"Text byl formálně předložen," řekl agentuře AFP jeden diplomatický zdroj, druhý informaci potvrdil.

Krok k podání žaloby proti Íránu byl motivován "naléhavou potřebou reagovat na závažnost situace", řekli diplomaté agentuře AFP.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) tvrdí, že Írán je jediným státem bez jaderných zbraní, který obohacuje uran na 60 %, zatímco neustále hromadí velké zásoby uranu.

Uran obohacený na 60 % se blíží úrovni 90 % potřebné pro atomové zbraně a výrazně převyšuje 3,67 % používaných pro jaderné elektrárny.

Rada guvernérů schválila poslední takovou rezoluci kritizující Írán v listopadu 2022, což přimělo Teherán k odvetě v podobě zintenzivnění aktivit v oblasti obohacování uranu.

Na zahájení pondělního setkání šéf MAAE Rafael Grossi zopakoval své obavy a řekl: "Je nepřijatelné mluvit o jaderných zbraních, jak to někteří lidé dělají v Íránu."

S odkazem na omezený dohled, který má agentura nyní nad jaderným programem Teheránu, Grossi varoval, že současná "mezera ve znalostech... velmi ztěžuje návrat k diplomacii".

Na posledním zasedání rady v březnu evropské mocnosti odložily své plány na konfrontaci s Íránem kvůli nedostatečné podpoře z Washingtonu.

Spojené státy popírají, že by bránily evropským snahám pohnat Teherán k odpovědnosti, ale obávají se, že kárná procedura by mohla zhoršit napětí na Blízkém východě před listopadovými prezidentskými volbami v USA, říkají diplomaté.

"Zásadní a naléhavé"

Spolupráce mezi Íránem a MAAE se v posledních letech výrazně zhoršila, přičemž jaderný dozor OSN se snaží získat záruky, že íránský jaderný program je mírový.

Diplomaté tvrdí, že pokračování v současné politice nečinnosti uprostřed íránské eskalace již není udržitelné a postoj USA by se mohl změnit před hlasováním MAAE, které je naplánováno na konec tohoto týdne.

V květnu Grossi navštívil Írán ve snaze zlepšit spolupráci a vyzval ke "konkrétním výsledkům... brzy".

Mezitím smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího při havárii vrtulníku minulý měsíc pozastavila jednání, přičemž diplomaté naznačují, že Teherán využil nehodu jako záminku ke zdržování.

Grossi však v pondělí toto tvrzení odmítl s tím, že pauza "není součástí žádné zdržovací taktiky" Íránu.

Dodal, že je připraven "zasednout k novému stolu" po íránských prezidentských volbách, které se budou konat 28. června.

V návrhu rezoluce, který získala agentura AFP, se uvádí, že je "zásadní a naléhavé", aby Teherán poskytl "technicky věrohodné vysvětlení" přítomnosti částic uranu nalezených na dvou neohlášených místech v Íránu.

Kromě toho musí Írán "odvolat své odvolání jmenování několika zkušených inspektorů agentury" a "bezodkladně" znovu připojit kamery používané k monitorování jaderných aktivit.

Návrh také bere na vědomí "obavy" týkající se "nedávných veřejných prohlášení učiněných v Íránu... pokud jde o jeho technické schopnosti vyrábět jaderné zbraně a možné změny íránské jaderné doktríny".

"Seriózní a účinná reakce"

Írán se postupně odpoutává od svých závazků vyplývajících z jaderné dohody, kterou uzavřel se světovými mocnostmi v roce 2015.

Přelomová dohoda poskytla Íránu úlevu od sankcí výměnou za omezení jeho jaderného programu.

Rozpadla se však po jednostranném stažení Spojených států pod vedením tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018.

Snahy o oživení dohody selhaly.

"Střet ve správní radě odráží širší slepou uličku ohledně Íránu, s malou diplomatickou aktivitou, ale rostoucími obavami z programu, který se nadále rozšiřuje v rozsahu pod omezeným mezinárodním dohledem," řekl agentuře AFP Naysan Rafati, íránský analytik z Crisis Group.

Alí Šamchání, politický poradce íránského nejvyššího vůdce Alího Chameneího, v sobotu varoval, že pokud "některé pomýlené evropské země... zaujmout nepřátelský postoj vůči Íránu... Na radě budou čelit seriózní a účinné reakci naší země."

Michail Uljanov, ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni, napsal v neděli na X, že předložení "protiíránské rezoluce" by mohlo riskovat "vážné zhoršení situace".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1326

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2024