Rusko: Nedostatek pracovních sil chtějí řešit nedostatkovými roboty

22. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Nikdo nezpochybňuje názor, že roboti v budoucnu nahradí mnoho pracovníků v zemích celého světa. Jenže naznačovat, že Rusko může zabránit tomu, aby současné demografické potíže poškodily ekonomiku, je "utopické" - a odvádí to pozornost od jiných snah o zvýšení produktivity.

Důvody jsou prosté. Za prvé, robotizace v Rusku daleko zaostává za robotizací v jiných zemích světa. Nejdále se v tomto směru dostala Jižní Korea s jedním robotem na každých deset pracovníků. Naproti tomu Rusko jich má pouze šest na každých 10 000.

Za druhé, ruská vláda hodně mluvila o robotizaci, ale neinvestovala do ní ani v technologii, ani ve vědě, která za ní stojí, dostatečně na to, aby bylo zajištěno, že tento trend se v zemi v dohledné době rozjede. A za třetí, západní sankce omezují schopnost výrobců robotů v Rusku získat komponenty které potřebují, ale které Rusko nevyrábí.

Namísto uskutečňování tohoto "utopického" snu by se Moskva měla zlepšit vzdělávání a odbornou přípravu pracovníků - a tím zvyšovat jejich produktivitu.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2079

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2023