Ukrajina: Při leteckém útoku na Krymu byla zničena velká loď ruského námořnictva

26. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Foto: Novočerkassk

Ukrajina sděluje, že při leteckém útoku na Krymu byla zničena velká loď ruského námořnictva

Ukrajina provedla letecký útok na Feodosii na Krymu, uvedl v úterý velitel vzdušných sil země poté, co Ruskem dosazený guvernér Krymu prohlásil, že útok vyvolal požár v přístavní oblasti města.

Podle agentury Reuters velitel ukrajinského letectva generálporučík Mykola Oleščuk na Telegramu  napsal, že útok zničil velké plavidlo ruského námořnictva, výsadkovou loď Novočerkask.

Oleščuk napsal:

    A ruská flotila je stále menší a menší! Díky pilotům letectva a všem zúčastněným za filigránskou práci!

 Sergej Aksjonov, Ruskem dosazený gubernátor Krymu, pouze uvedl, že ukrajinský útok vyústil v požár v oblasti městského přístavu, který byl okamžitě lokalizován.


Obrovský výbuch a ohnivá koule zachvátily v úterý brzy ráno část krymského přístavu Feodosia. Po počátečním požáru následoval mohutný sekundární výbuch.

Rusko potvrdilo zásah námořního plavidla

Při nočním ukrajinském útoku na krymské přístavní město Feodosia byl zabit jeden člověk, dva zraněni a poškozena velká výsadková loď Novočerkassk, uvedlo ruské ministerstvo obrany a úředníci.


 

-  Ukrajinský kabinet ministrů předložil parlamentu návrh zákona, který snižuje věk osob, které mohou být mobilizovány do bojové služby, z 27 na 25 let. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před týdnem uvedl, že armáda navrhla mobilizovat až půl milionu dalších Ukrajinců, ale jedná se o "velmi citlivou" otázku, o které bude muset jednat armáda a vláda.

- Ukrajinská armáda sestřelila 28 ruských dronů z 31 vypuštěných z anektovaného poloostrova Krym, většinou zaměřených na jih země, uvedla v pondělí. Protivzdušná obrana rovněž zničila dvě rakety, uvedla.

- Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj se nachází v trestanecké kolonii v arktické Jamalsko-nenecké oblasti na severu Ruska, potvrdila jeho mluvčí. Kira Jarmyšová byla citována, že se Navalného právníkovi podařilo navštívit v pondělí. Americký ministr zahraničí Antony Blinken o víkendu vyjádřil obavy o místo Navalného pobytu, neboť byl v ruském vězeňském systému pohřešován téměř tři týdny.

- Rusko uvedlo, že záchranáři uhasili požár na nákladní lodi s jaderným pohonem ze sovětské éry. Státní společnost, která plavidlo provozuje, v pondělí uvedla, že nedošlo k žádným obětem na životech ani k ohrožení bezpečnosti reaktoru.

- Rusko v pondělí obvinilo západní země z vyvolávání napětí v Moskvě přátelském Srbsku, kterým otřásly protesty kvůli údajným podvodům ve volbách konaných 17. prosince.

- Pět ruských bezpilotních letounů (dronů) nad oblastí "zničily" ukrajinské síly v neděli pozdě večer,
uvedl Serhij Lysak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti.

- Členové Eurasijské hospodářské unie pod vedením Ruska podepsali dohodu o volném obchodu s Íránem,
informovala ruská tisková agentura Tass.

- Arménský premiér Nikol Pašinjan navštíví Rusko na dva dny poté, co vynechal říjnový summit v Kyrgyzstánu, kterého se   zúčastnil Putin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2306

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023