Írán přísahá pomstu poté, co Izrael zabil nejvyššího vojenského velitele v Sýrii

27. 12. 2023

čas čtení 4 minuty
Izraelský nálet v pondělí ve čtvrti Damašku zabil vysoce postaveného íránského generála, uvedla íránská státní média.

Íránští představitelé a spojenecké militantní skupiny v regionu přísahali pomstu za zabití.

"Tento čin je známkou frustrace a slabosti sionistického režimu v regionu, za což určitě zaplatí," řekl íránský prezident Ebráhím Raísí podle státních médií.

Zjevné zabití Sajída Rázího Músávího, dlouholetého poradce íránských polovojenských Revolučních gard v Sýrii, přichází uprostřed přetrvávajících obav z války mezi Izraelem a Hamásem, která by se mohla rozšířit do regionu.

"Izraelská armáda má očividně za úkol chránit bezpečnostní zájmy Izraele," řekl podle agentury Reuters na tiskové konferenci mluvčí IDF admirál Daniel Hagari s tím, že zprávu nebude komentovat.

Íránská státní televize podle agentury Reuters přerušila své běžné vysílání, aby oznámila Musávího smrt. Musáví vedl koordinaci vojenské aliance mezi Sýrií a Íránem, která vyslala stovky členů Revolučních gard do Sýrie, aby cvičili bojovníky milicí z Iráku, Afghánistánu a Pákistánu pro boj proti oponentům režimu syrského diktátora Bašára Asada, uvedla agentura Reuters.

Íránská státní média popsala Musávího jako blízkého společníka generála Kásima Sulejmáního, velitele íránských elitních jednotek Kuds, který byl zabit při útoku amerického bezpilotního letounu v Iráku v lednu 2020.

Íránem podporované skupiny v Jemenu, Libanonu, Sýrii a Iráku zahájily útoky na Izrael a jeho spojence na podporu Hamásu. Střety podél libanonsko-izraelské hranice mezi Hizballáhem a Izraelem se nadále zintenzivňují, s každodenními výměnami raket, nálety a ostřelováním přes hranici. V Rudém moři útoky húsijských rebelů v Jemenu proti lodím, o nichž se domnívají, že jsou napojeny na Izrael, narušily obchod a podnítily zahájení mnohonárodní námořní operace vedené USA na ochranu námořních tras.

Íránem podporované milice v Iráku, operující pod zastřešující skupinou nazvanou Islámský odpor v Iráku, také zahájily více než 100 útoků na základny amerických vojáků v Iráku a Sýrii, o kterých tvrdí, že jsou odvetou za podporu Izraele ze strany Washingtonu.

Skupina se v pondělí přihlásila k útoku na americkou základnu vedle komerčního letiště v Irbílu v severním Iráku. Americký vojenský představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity v souladu s předpisy, potvrdil útok a řekl, že způsobil zranění, ale neposkytl další podrobnosti.

Izraelské nálety zabily začátkem tohoto měsíce v Sýrii další dva generály.

Izrael v pondělí udeřil na čtvrť Sajida Zejnab, která se nachází v blízkosti šíitské muslimské svatyně, uvedla íránská oficiální tisková agentura IRNA a v Británii sídlící opoziční organizace Syrian Observatory for Human Rights.

Íránský prezident Ebráhím Raísí ve svém prohlášení uvedl, že Musáví byl "umučen, když sloužil jako poradce fronty odporu, bránil svaté svatyně v Sýrii a chránil islámské ideály".

Husein Akbari, íránský velvyslanec v Sýrii, zabití odsoudil a řekl, že Musáví byl v Sýrii jako "formální vojenský poradce".

"(Izrael) určitě dostane odpověď na tento zločin ve správný čas a ve správné situaci," řekl Akbari v projevu z Damašku.

Ačkoliv IRNA neposkytla další podrobnosti o útoku, Syrian Observatory for Human Rights uvedla, že izraelská armáda se zaměřila na Musávího poté, co vstoupil na farmu v této oblasti, která byla údajně jednou z několika kanceláří Hizballáhu. Libanonská militantní skupina spolu s Íránem a Ruskem sehrála klíčovou vojenskou roli při udržování vlády prezidenta Bašára Asada u moci po celou dobu syrského konfliktu.

Hizballáh ve svém prohlášení označil Musávího za "jednoho z nejlepších bratrů, kteří po desetiletí svého čestného života pracovali na podpoře islámského odporu v Libanonu".

Izrael v posledních letech provedl stovky útoků na cíle ve vládou kontrolovaných částech válkou zmítané Sýrie. Obvykle se ke svým náletům na Sýrii nepřiznává. Ale když se tak stane, Izrael říká, že se zaměřuje na Íránem podporované skupiny, které podporovaly Asadovu vládu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2154

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023