Kampaň za zklidnění pražské dopravy a stanovení základní rychlosti 30 km/h pokračuje

25. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
tisková zpráva

Stejně tak jako před dvěma týdny se i ve středu 24.5. protestní pochod konal také v Brně. Účastníci vyzývají politiky k dialogu o zklidňování dopravy a zajištění bezpečnosti pro chodce a cyklisty.

Na středeční odpoledne byly plánovány dva pochody v Praze a jeden v Brně. Přítomní policisté nakonec jeden z pražských pochodů neumožnili, skupina se tedy připojila k druhému pochodu a lidé kráčeli protestující pouze jedním průvodem z Vltavské ulice směrem na Vyšehrad. Brněnský průvod se obešel bez komplikací, přestože jej po celou dobu provázela hlasitá skupina odpůrců.

Pochod ani nezačal a znovu život v ohrožení. Řidiči už zablokovali dopravu.  Samostatný jízdní pruh pro cyklisty by zachraňoval životy. Slávku Svobodo, udělejte něco. Tento teror musí skončit.

 


Protestující dnes v průvodech použili dřevěné a papírové konstrukce “aut”. Každou z nich nesl jeden z účastníků zavěšenou na popruzích. “Konstrukce autíček jsou názornou vizuální reprezentací toho, kolik prostoru zbytečně zabírá jeden člověk, když se rozhodne přepravovat po městě autem. Myslím, že je dobré, aby si obyvatelé měst uvědomili, že v rámci městské mobility je individuální automobilová doprava jednoznačně tou nejméně efektivní,” okomentovala přítomnost nového doplňku pochodů tisková mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Organizátoři pražských pochodů se ohradili vůči postupu policie, která dnes jednomu z průvodů neumožnila vyjít. “Jeden z policistů nám oznámil, že jelikož nás na místě není padesát, nesmíme vstoupit do vozovky, jak jsme plánovali a řádně jsme tento záměr ohlásili na magistrátu. Nabídli jsme mu, že vyjdeme i s dalšími deseti lidmi, a tedy nás bude padesát, což neoprávněně požadoval. V tu chvíli ale řekl, že nám průvod neumožní vůbec. Nakonec jsme se tedy přidali ke druhé skupině. Situaci hodláme určitě ještě řešit, protože policisté na místě neměli ani služební auta a máme tedy pocit, že to bylo takto plánované od začátku” okomentovala organizátorka zrušeného pražského pochodu Josefína Kubínová dnešní událost.

V protestech za zklidnění dopravy Poslední generace plánuje pokračovat nejméně do konce června.

0
Vytisknout
3134

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2023